Förbund: En överenskommelse mellan flera parter.
Kippa: En liten rund mössa som judiska män bär vid bön och i synagogan.
Kosher: Betyder "tillåtet" eller "godkänt". Om maten är kosher får den ätas av rättrogna judar.
Liv efter döden: Inom judisk tradition förekommer stor variation gällande uppfattningen om livet efter döden samt tron på paradiset och helvetet. Tankar om paradiset eller helvetet är inte särskilt vanliga inom judendomen. I Toran (de fem Moseböckerna) finns inget alls skrivet om ett liv efter döden. Judendomen fokuserar på livet här och nu.
Messias: Betyder "den utvalde" och syftar på en av Gud utsedd kommande härskare som ska skapa fred och medföra en lyckotid för det judiska folket.
Monoteism: Tron på en gud (mono = en | teos = gud).
Ortodox: "Renlärighet", från det grekiska ordet orthodoxos som betyder "sann mening". Att leva ortodoxt innebär att man följer en viss lära och deras skrifter (urkunder) strikt.
Pesach: Den judiska påsken som firas till minne av att judarna befriades från slaveriet i Egypten.
Rabbin: En judisk predikant och lärare (ungefär som en präst).
Sabbat: Den judiska vilodagen som firas varje vecka, från solnedgången på fredag kväll fram till lördag kväll. Under sabbaten umgås man med familj och vänner. Inget arbete får enligt den judiska traditionen utföras på sabbaten. I Bibelns skapelseberättelse står att vilade Gud på den sjunde dagen, därför ska även människor vila på sabbaten (som är den sjunde dagen enligt judendomen). Sabbaten är mycket viktig för judar och en av deras viktigaste högtider.
Sedermåltid: En speciell måltid som inleder den judiska påsken och har särskilda rätter och traditioner.
Stamfader: Den tidigast kända manliga personen i en släkt.
Synagoga: En judisk samlingslokal (jmf kyrka och moské) där man kan hålla gudstjänst, be och studera religiösa skrifter.
Talmud: En samling av böcker som tolkar levnadsreglerna i Tanak. I Talmud finns bland annat regler om hur ett judiskt liv ska levas i stort och smått.
Tanak eller Tanakh: Den judiska Bibeln eller den hebreiska Bibeln (den har i stora drag samma innehåll som Gamla testamentet i den kristna Bibeln).
Tora eller Torah: De fem Moseböckerna som även ingår i Tanak. Ordet Tora kommer av det hebreiska ordet ”lära”, och har två skilda betydelser. Å ena sidan är Tora de fem Moseböckerna, som ingår in den judiska Bibeln. Å andra sidan används begreppet i en vidare bemärkelse, som ett samlingsbegrepp på hela den judiska läran.
Treiff: Mat som inte är tillåten att äta enligt judiska regler.
Ordlista till fördjupning 1 & 2
Antisemitism: Hat eller fördomar mot judar, bara för att de är judar.
Diaspora: När ett folk är utspritt över olika länder och inte bor i sitt hemland.
Digerdöden: En allvarlig sjukdom (pest) som dödade många människor i Europa på 1300-talet.
Förintelsen: Namnet på det folkmord som nazisterna genomförde mot judar och vissa andra folkgrupper och oliktänkande under andra världskriget.
Getto: Ett särskilt område där judar tvingades bo avskilda från andra människor.
Inkvisitionen: Ett domstolssystem som styrdes av den katolska kyrkan som straffade dem som inte följde kyrkans regler.
Kristallnatten (novemberpogromen): En natt 1938 då nazisterna förstörde judiska butiker, synagogor och fängslade tusentals judar.
Korståg: Krig som den kristna kyrkan ordnade för att ta tillbaka heliga platser - ibland drabbades judar.
Massmord: När många människor dödas på samma gång.
Nazism: En politisk idé med bl.a. rasistiska tankar som ledde till förföljelser och folkmord på judar och andra under andra världskriget.
Påve: Ledaren för den katolska kyrkan.
Sionism: En judisk nationalistisk rörelse med rötter i 1800-talet som strävade efter att skapa en judisk stat i Palestina. Namnet kommer av berget Sion utanför Jerusalem som blev en symbol för judarna och deras hemlängtan under diasporan. Sionismen uppkom som reaktion på 1800-talets antisemitism och förtryck av judarna i Europa.
Slutgiltiga lösningen: Nazisternas plan för att döda alla judar i Europa.