Skottet som tände en världsbrand

ÅRET RUNT 28 juni
Bild:
Österrike-Ungerns tronföljare Franz Ferdinand tillsammans med sin fru Sofie på väg ner till den väntande bilen i vilken de snart skulle göra sin sista resa. Bilden är tagen bara några minuter innan de blev skjutna till döds av Gavrilo Princip.

Skottet som tände en världsbrand

av: Carsten Ryytty, SO-lärare och författare

Den 28 juni 1914 mördades den Österrikiske tronföljaren Frans Ferdinand i Bosniens huvudstad Sarajevo. Skotten i Sarajevo var den direkta orsaken till att första världskriget bröt ut. Därför talar man om ”Skottet som tände en världsbrand”.

Efter attentatet svalde mördaren Princip en giftkapsel, men han dog inte eftersom giftet var gammalt. Princip och hans kumpaner dömdes till livstids fängelse. Efter två år dog de av tuberkulos i fängelset. Som en följd av attentatet förklarade Österrike krig mot Serbien. Tyskland anföll då Serbiens allierade Ryssland och Frankrike och snart krigade 74 miljoner soldater från 33 olika länder mot varandra.

Kategorier:

Liknande Året runt

21 april
av:
Carsten Ryytty
Den 21 april 1918 omkom en av de mest omtalade stridsflygarna under första världskriget. Det var den tyske adelsmannen Manfred von Richthofen, mera känd som ”Röde Baronen”, som omkom i en luftstrid....
31 januari
av:
Carsten Ryytty
Den 31 januari 1915 satte tyska trupper in stridsgas mot ryssarna i Polen. Man slog sönder gasbehållare på egen mark och lät sedan vinden föra bort gasen mot de fientliga ställningarna. Nackdelen med...