Pesach - den judiska påsken

Den judiska påsken är ett drama i fjorton akter med en oföränderlig rekvisita av fyra bägare vin (plus en extrabägare för profeten Elias), tre osyrade bröd, persilja, pepparrot, kompott på äpplen, mandel, kanel och vin, ett hårdkokt ägg och ett glödstekt ben - ska denna s.k. sederceremoni som utspelas i de judiska hemmen generation efter generation den femtonde i månaden Nissan, föra Israel och hela mänskligheten till fred och frihet? Nej, naturligtvis inte, men det har hjälpt judarna i alla tider att inte förlora hoppet och att inte misströsta på Gud som "har fört oss ut ur träldomen till frihet, ur bedrövelsen till glädje, ur sorgen till fest och ur mörkret till ljus, ur slaveriet till frälsning", som det står i en av lovprisningarna i påskhaggadan (en judisk textsamling).
S

Mose leder sitt folk genom Röda havet för att komma undan från faraos soldater.

Uttåget ur Egypten

Hela sederceremonin är en illustration till Exodus, uttåget ur Egypten. Men familjemedlemmarna kring bordet - som är dukat med osyrat bröd och bittra örter - lyssnar inte bara till berättelsen om vad som hände Egypten för 3 400 år sedan; de spelar själva med i och återupplever det historiska dramat.

Natten till den femtonde i månaden Nissan, var man än befinner sig, och i vilken epok man än lever, flyr man som jude från Egypten, från förföljelser och tvång. Man tackar och lovar Gud för sin befrielse. Så görs sederceremonin till en levande resumé av det judiska folkets historia. Till den fasta ordningen (det är vad ordet "seder" betyder) läggs nya kommentarer och nya sånger. Påskmåltiden är inte bara en levande, utan många gånger även en livlig måltid, där den rituella ramen ger plats för sång, prat och upptåg.

ANNONS

Vad betyder pesach?

Det hebreiska ordet pesach betyder "passera förbi" vilket syftar på Andra Mosebok 12:23 där Gud meddelar Moses att Guds ängel kommer att döda den förstfödde sonen i varje egyptiskt hem, men passera förbi de dörrar som markerats med blod från ett lammoffer. Genom denna blodmarkering kunde de judiska pojkarna överleva.

En annorlunda natt

Inte minst barnen får uppleva både att känna sig fria och tas på allvar. Hela haggadaberättelsen är ett svar på det yngsta barnets rituella fråga: "Varför är denna natt olik alla andra nätter?" Och så tillåts barnen att lyssna, leka, sjunga och äta sig till ett svar, ett svar vars innebörd fördjupas år efter år, pesach efter pesach och så småningom ger det forna barnet möjlighet att svara på nästa generations "varför?". Som ett oavslutat drama fortsätter exodusnatten genom seklerna, men med nya skådespelare som återupplever den och söker finna dess rätta betydelse.

Det osyrade brödet

Sederrjtualen är alltid densamma. Den börjar med välsignelsen av vinet och slutar med det hoppfulla "nästa år i Jerusalem!".

Det osyrade brödet - frihetens bröd - äts före de bittra örterna, träldomens bittra örter. En mjdrasch (en form av bibelkommentar) förklarar denna ordningsföljd med att slavarna blev medvetna om slaveriets bitterhet först sedan de hört talas om frihet.

Den judiska påsken firas, kan man säga, till åminnelse av det som skedde och till påminnelse om det som sker samt i hoppet om vad som ska komma att ske i framtiden:

- I går: befrielsen från träldomen i Egypten, Exodus.

- I dag:  "i varje släkte är man skyldig att anse sig själv som om man dragit ut ur Egypten", står det i Haggadan.- I morgon: hoppet om Israels och hela mänsklighetens befrielse. Detta hopp får sitt uttryck i välsignelsen av Elias bägare, i det glada utropet "nästa år i Jerusalem" och kanske allra bäst när barnen öppnar dörren för profeten, budbäraren om mänsklighetens slutgiltiga befrielse, om fred och frihet, om Messias ankomst.
 

Lite till om pesach

  • Påskfesten pågår i sju dagar. Då får ingen ingen syrad eller jäst mat ätas.
     
  • Som förberedelse för påskfesten städas hemmet och i köket städas alla brödsmulor (och jäst) bort.
     
  • Under den judiska påskens första två dagar håller man ”seder”, en symbolisk påskmåltid.
     
  • Vanliga maträtter under judisk påsk är soppor, fisk, fågel (kyckling och kalkon).
     

ANNONS

När infaller den judiska påsken?

Den judiska påsken inleds vid första fullmånen efter vårdagjämningen. Eftersom den judiska kalendern är en modifierad månkalender (den beräknas efter fullmånen) infaller pesach vid olika tider enligt den gregorianska kalendern.

Som alla judiska helger varar pesach från solnedgång till solnedgång och börjar på kvällen före de angivna startdatumen:

  • 2021-03-28 - 2021-04-04
  • 2022-04-16 - 2022-04-23
  • 2023-04-06 - 2023-04-13
  • 2024-04-23 - 2024-04-30
  • 2025-04-13 - 2025-04-20

Den judiska påsken sammanfaller tidsmässigt inte med den kristna påsken.

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Varför firas den judiska påsken?
     
  2. Förklara vad ordet "pesach" syftar på.
     
  3. Vad menar judarna med uttrycket "nästa år i Jerusalem!"

Fundera på:

  1. Varför tror du att det äts osyrat bröd under den judiska påsken?

Ta reda på:

  1. När infaller den judiska påsken nästa gång?
     


 

Text: Lennart Koskinen (teologie doktor i tros- och livsåskådningsvetenskap, läromedelsförfattare och f.d. biskop), Sören Levén (läromedelsförfattare och f.d. lärarutbildare), Börje Andersson (läromedelsförfattare) och Åke Magnusson (läromedelsförfattare) 
Materialet är en omarbetad version av en text som tidigare ingått i läromedlet Vad ska man tro? Religionskunskap för gymnasieskolan (tidigare utg. av Almqvist & Wiksell).
 

Senast uppdaterad: 27 november 2023
Publicerad: 15 februari 2021

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M

Judiska riktningar i Sverige

Varför får en religiös jude inte tända lamporna hemma på lördagen? Varför har man två uppsättningar...

SO-rummet bok
M

Judiskt familjeliv

Familjen är den plats där det judiska vardagslivet bäst förverkligas och judendomen betraktar...

SO-rummet bok
L

Sabbaten - judendomens heliga vilodag

Sabbaten är en helig vilodag inom judendomen och följer på varje arbetsvecka, år efter år. Den...

SO-rummet bok
L

Matregler inom judendomen

Den mat som enligt judisk religion är tillåten att äta kallas kosher. Alla levande djur delas i två...

M

Varför får muslimer och judar inte äta gris?

Vi är vana vid att fläskkött inte självklart kan serveras till vem som helst, men varför riktades...

L

Världsreligionernas syn på döden och begravning

Inom judendomen, kristendomen, islam, hinduismen och buddhismen förekommer olika sätt att se på...

ANNONS

Ämneskategorier

Re

Judiskt vardagsliv

Inom judendomen bör människan sträva efter att följa Guds vilja och de religiösa lagar som genomsyrar vardagslivet....

Relaterade taggar

Re
Judisk skrift

Judiska feståret och helgdagar

Det judiska året börjar i slutet av september och de judiska helgerna är fastställda i en kalender...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Judar - en av Sveriges nationella minoriteter

av: Mattias Axelsson
2021-10-21

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i historia, religionskunskap och samhällskunskap) om om judar - en av de nationella minoriteterna i Sverige. Avsnittet (del 3 av 5) ingår i en poddserie om Sveriges fem nationella minoriteter.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Pesach - judiska påskfirandet

av: Mattias Axelsson
2021-03-29

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i religionskunskap) om pesach eller "det judiska påskfirandet".

+ Lyssna