En annorlunda natt
Inte minst barnen får uppleva både att känna sig fria och tas på allvar. Hela haggadaberättelsen är ett svar på det yngsta barnets rituella fråga: "Varför är denna natt olik alla andra nätter?" Och så tillåts barnen att lyssna, leka, sjunga och äta sig till ett svar, ett svar vars innebörd fördjupas år efter år, pesach efter pesach och så småningom ger det forna barnet möjlighet att svara på nästa generations "varför?". Som ett oavslutat drama fortsätter exodusnatten genom seklerna, men med nya skådespelare som återupplever den och söker finna dess rätta betydelse.
Det osyrade brödet
Sederrjtualen är alltid densamma. Den börjar med välsignelsen av vinet och slutar med det hoppfulla "nästa år i Jerusalem!".
Det osyrade brödet - frihetens bröd - äts före de bittra örterna, träldomens bittra örter. En mjdrasch (en form av bibelkommentar) förklarar denna ordningsföljd med att slavarna blev medvetna om slaveriets bitterhet först sedan de hört talas om frihet.
Den judiska påsken firas, kan man säga, till åminnelse av det som skedde och till påminnelse om det som sker samt i hoppet om vad som ska komma att ske i framtiden:
- I går: befrielsen från träldomen i Egypten, Exodus.
- I dag: "i varje släkte är man skyldig att anse sig själv som om man dragit ut ur Egypten", står det i Haggadan.- I morgon: hoppet om Israels och hela mänsklighetens befrielse. Detta hopp får sitt uttryck i välsignelsen av Elias bägare, i det glada utropet "nästa år i Jerusalem" och kanske allra bäst när barnen öppnar dörren för profeten, budbäraren om mänsklighetens slutgiltiga befrielse, om fred och frihet, om Messias ankomst.
Lite till om pesach- Påskfesten pågår i sju dagar. Då får ingen ingen syrad eller jäst mat ätas.
- Som förberedelse för påskfesten städas hemmet och i köket städas alla brödsmulor (och jäst) bort.
- Under den judiska påskens första två dagar håller man ”seder”, en symbolisk påskmåltid.
- Vanliga maträtter under judisk påsk är soppor, fisk, fågel (kyckling och kalkon).
|
När infaller den judiska påsken?
Den judiska påsken inleds vid första fullmånen efter vårdagjämningen. Eftersom den judiska kalendern är en modifierad månkalender (den beräknas efter fullmånen) infaller pesach vid olika tider enligt den gregorianska kalendern.
Som alla judiska helger varar pesach från solnedgång till solnedgång och börjar på kvällen före de angivna startdatumen:
- 2021-03-28 - 2021-04-04
- 2022-04-16 - 2022-04-23
- 2023-04-06 - 2023-04-13
- 2024-04-23 - 2024-04-30
- 2025-04-13 - 2025-04-20
Den judiska påsken sammanfaller tidsmässigt inte med den kristna påsken.
Text: Lennart Koskinen (teologie doktor i tros- och livsåskådningsvetenskap, läromedelsförfattare och f.d. biskop), Sören Levén (läromedelsförfattare och f.d. lärarutbildare), Börje Andersson (läromedelsförfattare) och Åke Magnusson (läromedelsförfattare)
Materialet är en omarbetad version av en text som tidigare ingått i läromedlet Vad ska man tro? Religionskunskap för gymnasieskolan (tidigare utg. av Almqvist & Wiksell).