L

Alexander den store skapade ett världsimperium

Alexander den store hade ett mål, att erövra världen, varken mer eller mindre. När han dog i Babylon år 323 f.Kr hade han skapat ett nästan ofattbart stort rike. Alexander var en genial härförare som senare kom att beundras av både Napoleon och Hitler.
Bild:

Alexander den store i full rustning till häst i strid med persernas kung Darius III.

Makedonien var en regional stormakt

Alexander (356-323 f.Kr) var son till Makedoniens kung Filip II. Makedonien var ett grekiskt kungarike i den norra delen av Grekland.

De grekiska stadsstaterna söder om Makedonien var vid mitten av 300-talet f.Kr splittrade och försvagade efter årtionden av inbördeskrig (mellan bl.a. Aten och Sparta). Filip tog därför tillfället i akt och erövrade hela Grekland. De besegrade grekiska stadsstaterna tvingades därefter att gå med i det så kallade Korinthiska förbundet, som Filip själv skulle leda.

Relevanta begrepp

Stadsstat: En stad som med sitt omgivande territorium utgör en självständig stat.

Korinthiska förbundet: En militärallians mellan grekiska stadsstater. Alliansen upprättades av Filip II av Makedonien 338-337 f.Kr.

Hellenism: I samband med Alexander den stores erövringar spreds den grekiska kulturen över stora delar av Främre Orienten där den blandades med orientaliska traditioner och idéer. Denna blandkultur kallas hellenism.

Intriger om makten

Filip var gift med prinsessan Olympia från Epirus (ett grekiskt område i dagens Albanien, se karta). Men förhållandet mellan makarna blev kyligt efter att Filip förälskat sig i en flicka från Egypten. Olympia tvingades därefter att flytta till sin bror som var kung av Epirus.

För att stifta fred i familjen gifte Filip bort sin dotter till kungen av Epirus. Han var visserligen hennes morbror, men sånt brydde man sig inte om på den tiden.

Under bröllopsfesten mördades kung Filip. Numera anser en del historiker att det var Alexander och hans mor som låg bakom mordet.

Bild:

Alexander den store skapade genom erövringar i Främre Orienten ett av av de största imperier som världen dittills skådat. Klicka på länken ovan så visas en större karta.

Alexander ärvde en väldrillad armé

Efter Filips död utropades Alexander till kung. Han ärvde därmed en av dåtidens bäst tränade arméer.

Alexander startade nu ett krig mot stormakten och ärkefienden Persien som styrdes av kung Darius III.

Våren 334 f.Kr tog hans armé sig över Bosporen till den asiatiska sidan (se karta). Slaget stod vid en liten flod som hette Granicus och Alexander vann.

Perserna besegras

Nu samlade Darius ihop en jättearmé på omkring 100 000 man. Alexander förfogade över knappt 50 000 man. Vid Issos, norr om den syriska staden Aleppo, mötte han perserkungen Darius för första gången ansikte mot ansikte. Alexanders strategi var ett stormanfall rätt mot persernas kungavagn. I det våldsamma slaget lyckades Darius såra Alexander i låret innan han själv tvingades fly. Efter sig lämnade han sin mamma, hustru och barn som hamnade i fångenskap men behandlades väl av Alexander.

Alexander drog sedan vidare till Egypten där han bland annat grundade staden Alexandria. Två år senare kom avgörandet. Vid slaget vid byn Gaugamela år 331 f.Kr slog han åter Darius efter en plan som var så genial att den kom att utnyttjas av Napoleon mer än två tusen år senare.

Bild:

Byst av Alexander den store som idag finns på British Museum.

Alexander skapade ett enormt imperium

Nu ville Alexander erövra världen. Därför kommenderade han sin armé mot Indien. Men vid en av Indus bifloder ville trupperna inte fortsätta. De hade då marscherat med Alexander i 17 000 kilometer. Nu fick det räcka, soldaterna ville hem. Den nu svårt alkoholiserade Alexander tvingades därför ge order om återtåg (tillbakamarsch).

En kort tid därefter drabbades Alexander av en mystisk sjukdom - det kan ha varit malaria. Han dog i Babylon den 10 juni år 323 f.Kr, endast 32 år gammal.

Under de 13 år som Alexander den store hade makten sträckte hans välde från Donau till floden Indus i nuvarande Pakistan. Han härskade över Persien, Mesopotamien, Egypten och de grekiska stadsstaterna. Samtidigt var han kung över sitt hemland Makedonien.

Efter Alexanders död splittrades hans rike i flera mindre imperier som styrdes av greker. Den grekiska kulturen spreds därmed över stora delar av Främre Orienten (sydvästra Asien och nordöstra Afrika) där den blandades med orientaliska traditioner och idéer. Denna blandkultur kallas hellenism.
 

Alexander och den gordiska knuten

Enligt en legend fanns i den grekiska staden Gordion ett tempel med en knut som satt på en oxkärra. Knuten var så komplicerad att ingen kunde lösa upp den.

En profetia (spådom) beskrev att om någon mot all förmodan skulle lyckas lösa knuten, skulle han/hon bli herre över Asien.

Alexander den store lockades att försöka, men misslyckades. Han blev då arg, drog upp sitt svärd och högg sönder knuten. I samma ögonblick insåg han att problemet var löst.

En sådan oväntad åtgärd för att lösa ett till synes omöjligt problem kallas därför ibland Alexanderhugg, ett uttryck som används om drastiska, oväntade och ovanliga lösningar på svåra problem.

Uppgifter och frågor

 1. Nämn några fakta om Filip II
   
 2. Vad var Alexanders mål?
   
 3. Nämn fakta om slaget vid Issos.
   
 4. Varför vände Alexander vid Indien?
   
 5. Hur slutade Alexanders liv?
   
 6. Beskriv hur stort Alexanders välde var.

 

Text: Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare

Uppdaterad: 03 november 2018
Publicerad: 06 december 2016