ANNONS

17 februari

Mammut i Rom

av:  Carsten Ryytty, SO-lärare och författare

Den 17 februari 1960 påträffades resterna av en mammut i närheten av Rom. Fyndet gjordes när man höll på med ett tunnelbanebygge. Vetenskapsmännen antog att djuret förts söderut av isen under istiden.

Mammutarna, de forntida elefanterna, strövade omkring på jorden i ungefär en halv miljon år. För ungefär 20 000 år sedan försvann de. De levde på de nordliga slätterna i Europa, Asien och Nordamerika. Mammutar fanns också i Skandinavien. Man har funnit ett nästan fullständigt skelett vid Pilgrimsstad i Jämtland.

Mammuten hade lång hängande päls. Den blev cirka fyra meter över manken och hade ända till fem meter långa betar som var kraftigt uppåtböjda. I Sibirien, Alaska och Kanada har man hittat hela djur infrusna. Trots att dessa mammutar var över 20 000 år gamla var köttet ätbart.

Senast uppdaterad: 4 februari 2019
Publicerad: 17 februari 2014

ANNONS

ANNONS

Liknande året runt

Levande grottmänniskor

av: Carsten Ryytty

Den 11 januari 1967 fick stenåldersmänniskorna tasaiderna på den filippinska ön Mindanao besök av en jägare vid namn Dafal. Dafal upptäckte dem av en tillfällighet när han gick vilse i området....

+ Läs mer

ANNONS

Ämneskategorier

Människans förhistoria och stenåldern

Människans allra tidigaste historia. Stenåldern brukar delas in i två perioder: äldre stenåldern (ca 40 000-10 000 f.Kr...

Relaterade taggar

Istider

Istider är geologiska perioder i jordens historia då stora delar av kontinenternas yta varit täckta...

ANNONS