Tutankhamuns grav

ÅRET RUNT 4 november
Bild:
Ögonblicksbild vid öppnandet av Tutankhamuns grav. 1922 hittade arkeologen Howard Carter den egyptiske konungens gravkammare och alla dess fantastiska skatter – en händelse som väckte sensation i hela världen.

Tutankhamuns grav

av: Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare

Den 4 november 1922 fann de två engelska arkeologerna Carter och Carnarvon farao Tutankhamuns grav. Det var århundradets vetenskapliga sensation. Till skillnad från alla andra gravar som man tidigare funnit i Egypten, hade denna inte blivit plundrad. Det fanns mer än 2000 föremål i graven och det tog sex år för arkeologerna att tömma graven och konservera skatterna. Den balsamerade Tutankhamun låg i en guldkista, som vägde 1100 kilo. Själva mumien var skadad av alltför rikligt bruk av oljor som använts vid balsameringen.

Farao Tutankhamun levde för cirka 3300 år sedan. Han gifte sig vid 15 års ålder med sin 12-åriga kusin Ances Amon. Tutankhamun hann inte regera länge eftersom han dog vid 18 års ålder.

Kategorier:

Liknande Året runt

15 november
Bild:
av:
Carsten Ryytty
Den 15 november 1954 förseglades en nyupptäckt kammare i Cheopspyramiden. I kammaren hade man påträffat resterna av en båt. Kammaren förseglades med ett 20 ton tungt klippblock.Cheopspyramiden är den...
17 maj
Bild:
av:
Carsten Ryytty
Den 17 maj 1969 sjösatte den norske författaren och vetenskapsmannen Thor Heyerdahl sin papyrusflotte Ra I i den marockanska staden Safi. Flotten var helt gjord av vass. Det var en exakt kopia av de...