Stormar på unionskungens dödsdag

ÅRET RUNT 4 januari
Bild:

Stormar på unionskungens dödsdag

av: Carsten Ryytty, SO-lärare och författare

Den 4 januari 1448 dog unionskungen Kristoffer av Bayern. Han blev endast 34 år. När Erik av Pommern jagades bort från sina nordiska riken, valdes Kristoffer till kung i Danmark-Norge 1439 och i Sverige 1441. Hans regeringstid var en lycklig period i Sveriges historia, även om kyrkans makt växte på kungamaktens bekostnad.

Forntida historiker kastade glåpord på Kristoffer och kallade honom för ”den tjocke lille tysken”. Numera har vi en mera nyanserad bild av denne unionsmonark.

När Kristoffer var på väg till en herredag i Jönköping insjuknade han hastigt på vägen av en svårartad böld. Han blev sängliggande i hög feber och dog i Helsingborg den 4 januari. På Kristoffers dödsdag utbröt en fruktansvärd storm över hela Sverige. Den hårda stormen fällde skogar och skadade många hus. I svartbrödernas klosterkyrka i Skänninge störtade valvet i högkoret in och två munkar omkom.

Relaterade taggar:

Liknande Året runt

07 oktober
Bild:
av:
Carsten Ryytty
Den 7 oktober 1391 blev den heliga Birgitta (1303-1373) kanoniserad. Helgonförklaringen fick hon i Rom och hon är den enda nordiska person som har blivit helgonförklarad. Heliga Birgitta var en av...
19 januari
av:
Carsten Ryytty
Den 19 januari 1520 stod slaget på Åsundens is mellan danskar och svenskar. Det var en bitande kall snövädersdag. Kristian II:s soldater mötte svenskarna som stod under ledning av riksföreståndare...