Henrik Sjöfararen

ÅRET RUNT 4 mars
Bild:
Henrik Sjöfararen (1394-1460) var en portugisisk prins, känd för att ha stöttat de första upptäcktsfärderna portugiserna gjorde i Atlanten och längs Afrikas västkust.

Henrik Sjöfararen

av: Carsten Ryytty, SO-lärare och författare

Den 4 mars 1394 föddes Henrik Sjöfararen i Oporto, Portugal. Det var prins Henrik som organiserade de stora portugisiska upptäcktsfärderna vid medeltidens slut.

I Sagres i södra Portugal grundade prins Henrik världens första sjöfartsskola. Vid skolan fanns kartritare, astronomer och experter på navigation. På hans initiativ började man utforska sjövägen längs Afrikas västkust.

Vid Henriks död hade portugiserna nått till Sierra Leone. Prins Henriks insatser banade väg för upptäckten av sjövägen till Indien. Henrik Sjöfararen deltog inte själv i några sjöexpeditioner. Den längsta sjöresa Henrik var med på var från Oporto till Gibraltar sund, d.v.s ungefär så långt som från Stockholm till Visby.

Liknande Året runt

07 november
av:
Carsten Ryytty
Den 7 november 1492 föll en 130 kilo tung meteorsten ned i närheten av Ensisheim i Oberelssas med ett fruktansvärt dån. Meteorstenen skapade en skräckstämning och uppståndelse bland befolkningen....
08 januari
Bild:
av:
Carsten Ryytty
Den 8 januari 1324 dog den italienske köpmannen och upptäcktsresanden Marco Polo. Han brukar räknas som medeltidens mest berömde storresenär. I 17 år levde han i den mongoliske härskaren Kublai khans...