Livegenskapen avskaffas i Ryssland

ÅRET RUNT 19 februari
Bild:
Några livegna ryska bönder läser och diskuterar tsarens manifest i vilket de förklaras vara fria. Målning gjord av Grigoriy Myasoyedov (1835–1911).

Livegenskapen avskaffas i Ryssland

av: Carsten Ryytty, SO-lärare och författare

Den 19 februari 1861 upphävdes livegenskapen i Ryssland av tsar Alexander II. Han ansåg att ”Det är bättre att börja avskaffa livegenskapen ovanifrån än att vänta tills den avskaffar sig själv underifrån”.

I början av 1800-talet var majoriteten av Rysslands befolkning livegna bönder. Bönderna som brukade jorden var helt beroende av sina herrar, godsägarna. Livegenskapen skilde sig inte mycket från slaveriet i de amerikanska sydstaterna. En godsägare kunde döma en bonde till spöstraff och straffarbete och när han sålde sin jord följde bönderna med på köpet.

När livegenskapen upphävdes fick 47 miljoner bönder personlig frihet och en liten jordlott, som emellertid var för liten för att ge dem en hygglig bärgning...

Relaterade taggar:

Liknande Året runt

22 oktober
Bild:
av:
Carsten Ryytty
Den 22 oktober 1843 samlades tusentals människor på kyrkogårdar i New England för att invänta jordens undergång. Det var farmaren William Miller som hade förutspått katastrofen. Miller hade redan...