Matregler inom judendomen

Den mat som enligt judisk religion är tillåten att äta kallas kosher. Alla levande djur delas i två grupper, tame (orena) och tahor (rena). Men begreppet renhet har inget med smuts eller otjänlighet att göra. Man rättar sig efter Tanaks föreskrifter om vilka som är rena respektive orena. Nötboskap, får och getter är rena. Hästar, svin och rovdjur är orena. Fiskar med fenor och fjäll är rena. Ål och skaldjur är orena.
L

Kosher är ett hebreiskt ord för "lämplig, passande" och används inom judendomen som en benämning för ren föda - tillåten mat.

Matregler från Tanak

Men det räcker inte med att äta rätt slags kött. För att det ska bli kosher måste det slaktas på rätt sätt, och av en utbildad judisk slaktare vars slaktsnitt medför maximal blodavrinning. För en svensk ortodox jude innebär det att man handlar det mesta av det man äter i kosherbutiken i Stockholm. Där är man säker på att köttet är kosher och där finns också en rad andra varor som krävs i det judiska köket, i helg och vardag.

En annan viktig judisk föreskrift (regel) som gäller mat är att noggrant skilja mjölk och kött åt. Även det budet har sin grund i Torans bud (de fem Moseböckerna), och är ett uttryck för den barmhärtighet och respekt för djuren som man bör visa: "Du ska inte koka en killing i dess moders mjölk". Det bibliska budet att inte blanda kött och mjölk har sin grund i att det skulle vara oetiskt och grymt av människan om hon först slaktade kons avkomma, och sedan kokade den i moderns egen mjölk.

ANNONS

ANNONS

Användbara begrepp

Kashrut: Regler för tillåten mat och för matlagning.

Kosher: Betyder "tillåtet" eller "godkänt". Om maten är kosher får den ätas av rättrogna judar.

Ortodox: "Renlärighet", från det grekiska ordet orthodoxos som betyder "sann mening". Att leva ortodoxt innebär att man följer en viss lära och deras skrifter (urkunder) strikt.

Rabbin: Judisk lärare och predikant.

Varför två kök?

För den oinvigde inställer sig genast en lång rad frågor om hur man bär sig åt att hålla isär köttmat och mjölkmat. Svensk husmanskost består ju i hög grad av en kombination av de två. Köttbullar med gräddsås fungerar ju inte alls i ett sådant kök. Även om köttet är kosher. Hur bär man sig åt då? Hur blir det med den rivna osten ovanpå pastan med köttfärssåsen? Och kaffe latten direkt efter en köttmåltid? Hur bär man sig åt?

En ortodox jude har helt enkelt två kök, ett blått "mjölkkök" och ett rött "köttkök". Det innebär i sin tur att man har två separata serviser, och två uppsättningar bestick i köket, respektive matlagningskärl. För enkelhets skull förvarar man dem på olika håll i köket och man diskar också de två för sig i olika baljor. Har man diskmaskin låter man maskinen gå på ett sköljprogram mellan köttdisk och mjölkdisk. Allt för att hålla köket kosher.

Det låter kanske komplicerat, men ortodoxa judar hävdar bestämt att det handlar mest om en smula fantasi och planering. Man får helt enkelt bestämma sig om man ska äta en köttmåltid eller en mjölkmåltid.

En diet för själen

För att lättare kunna följa ett strikt kosherhushåll finns det listor på mat och varumärken som är godkända. Det är en av rabbinens viktigaste uppgifter att utfärda sådana listor och intyg på sådant som är kosher och att hålla koll på standarden på varorna. I Stockholm finns en sådan butik som säljer koshermat och som står under rabbinens uppsikt. Men många handlar även i vanliga butiker och hänvisas då till att läsa innehållsdeklarationerna extra noga.

Ett kosherhushåll behöver inte innebära att man måste avstå från variationsrik och spännande mat. Det allra mesta finns faktiskt i koshervarianter. Korv till exempel. Sojaprodukter kan i många fall fungera precis lika bra som mjölk. Eller kycklingkorv. Som dessert kan man därför, direkt efter en köttmåltid, äta sojaglass (tofu), men alltså inte glass baserad på vanlig komjölk. Den älskade pizzan med ost och skinka kan ju lätt bytas ut mot ost och tonfisk. Eftersom tonfisk har fenor och fjäll.

Den ortodoxe juden betraktar dessa matlagar som en diet för själen. Detta är vad Gud kräver av sitt folk, eller om man så vill, vad judarna tror att Gud kräver av dem.

ANNONS

ANNONS

Mycket få judar följer matreglerna strikt

Matlagarna ligger djupt rotade i det judiska tänkesättet och i den judiska identiteten och livsstilen sedan 3-4 000 år tillbaka. De utgör en av de grundpelare som judarna gör för att komma närmare Gud och för att deras vardagliga liv ska stå i samklang med Guds vilja. Men det är viktigt att komma ihåg att det är en liten minoritet som följer ett strikt kosherhushåll, och att det stora flertalet judar har funnit det fullt acceptabelt att kompromissa i många avseenden. Men till storhelgerna gör många ändå en ansträngning att leva mer judiskt.

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Vad är kosher?
     
  2. Varför använder ortodoxa judar två kök?
     
  3. Ge exempel på hur man med lite påhittighet kan undvika att blanda kött och mjölkprodukter, men ändå äta liknande maträtter.
     
  4. Varför tror du att det för vissa judar är viktigt att följa kosherreglerna strikt? Försök komma på åtminstone två skäl.
     


Litteratur:
Görel Byström Janarv, Gud har 99 namn - en guidad tur i det mångreligiösa Sverige. Stockholm, 1998
Görel Byström Janarv, Guide till Gud. Stockholm, 2000
Bente Groth, Judendomen, kultur, historia, tradition. Stockholm, 2002
Hugo Valentin, Judarna i Sverige, från 1744 till 1950-talet. Stockholm, 2004
 

Text: Görel Byström Janarv, teol.kand., journalist, författare och TV-producent, specialiserad på religion och livsåskådning.
 

Senast uppdaterad: 4 december 2023
Publicerad: 2 september 2020

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
Hårt bröd

Historia om några svenska matvanor

Svenska restauranger beskylldes förr för att vara stela och tråkiga. Tvånget för män att bära slips...

SO-rummet bok
L
Choklad

Chokladens historia

En aztekisk saga berättar att en helig man hämtade kakaobönor från paradiset och sådde dem i sin...

SO-rummet bok
L
Majs

Majsens historia

De första spåren av majsodling har forskarna funnit i Mexiko, och där har de också hittat 60 000-...

SO-rummet bok
L
Tomater

Tomatens historia

Tomatens hemland är troligen Peru eller Mexiko. Kort efter Columbus ankomst till Amerika togs...

SO-rummet bok
L
Potatis

Potatisens historia

Potatisens hemland är bergstrakterna i Peru. Inkafolket åt potatis tillsammans med tomater,...

M
Kräftfiske

I kräftkalasens tid

I fullmånens sken med kulörta lyktor, dilldoft, kalla nubben och uppsluppen stämning framstår...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Historia om mat och matvanor

Våra matvanor har varierat genom historien, men vi har i regel fått äta det som funnits till hands. Maten har ändå -...

Re

Judiskt vardagsliv

Inom judendomen bör människan sträva efter att följa Guds vilja och de religiösa lagar som genomsyrar vardagslivet....

Re

Olika riktningar inom judendomen

Den judiska traditionen omfattar lagen (Toran), tolkningar till de gudomliga orden, historiska berättelser, etiska...

Relaterade taggar

Re
Medeltida marknad.

Mat och dryck

I tiotusentals år har människans jakt på föda både förändrat samhället och fört det framåt....

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Judar - en av Sveriges nationella minoriteter

av: Mattias Axelsson
2021-10-21

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i historia, religionskunskap och samhällskunskap) om om judar - en av de nationella minoriteterna i Sverige. Avsnittet (del 3 av 5) ingår i en poddserie om Sveriges fem nationella minoriteter.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Pesach - judiska påskfirandet

av: Mattias Axelsson
2021-03-29

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i religionskunskap) om pesach eller "det judiska påskfirandet".

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Våffeldagen

av: Mattias Axelsson
2021-03-22

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om våffeldagen.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Fastlagen och fastan

av: Mattias Axelsson
2021-02-15

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om fastlagen och fastan.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Julmatens historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-12-14

Mattias, Julia och Kristoffer avslutar säsongen 2016 med att tända en brasa och prata om julmatens historia. Hur länge har vi ätit julmat och varför äter vi det?

+ Lyssna