Levande grottmänniskor

ÅRET RUNT 11 januari
Bild:

Levande grottmänniskor

av: Carsten Ryytty, SO-lärare och författare

Den 11 januari 1967 fick stenåldersmänniskorna tasaiderna på den filippinska ön Mindanao besök av en jägare vid namn Dafal. Dafal upptäckte dem av en tillfällighet när han gick vilse i området. Upptäckten av tasaiderna var en vetenskaplig sensation. Det var första gången i modern tid som man stött på levande grottmänniskor. De måste för minst 500 år sedan ha förlorat kontakten med andra stammar på ön. De 24 tasaiderna som man påträffade hade ingenting gemensamt med vår civilisation. De bodde i naturliga grottor och de kände varken till jordbruk eller boskapsskötsel. Deras verktyg var enbart av trä och sten.

Tasaiderna som är bofasta avlägsnar sig sällan mer än en timmes gångväg från sina grottor. Detta fredliga grottfolk lever framför allt av grodor, småfisk, sötvattenskrabbor och insektslarver. De lever i ett kollektiv och de tycks lösa sina problem i bästa samförstånd.

Liknande Året runt

17 februari
av:
Carsten Ryytty
Den 17 februari 1960 påträffades resterna av en mammut i närheten av Rom. Fyndet gjordes när man höll på med ett tunnelbanebygge. Vetenskapsmännen antog att djuret förts söderut av isen under istiden...