Året runt - dag för dag

19 november
Folkets tempel var en socialistisk orienterad kristen organisation, grundad 1955 av Jim Jones, som vid mitten av 1970-talet hade ett dussintal verksamheter i Kalifornien inklusive högkvarteret i San Francisco och över 2000 medlemmar. Folkets tempel har främst gjort sig känt för vad som kommit att kallas Jonestownmassakern i organisationens egna by Jonestown i Guyana.
av:
Carsten Ryytty
,
författare och f.d. SO-lärare

Den 19 november 1978 avslöjades ett gigantiskt mord och massjälvmord inom en amerikansk extremt självdestruktiv sekt i Guyana. Över 900 medlemmar i den religiösa rörelsen ”Folkets Tempel” begick självmord genom att dricka en giftblandning av valium och cyanid. Bland de döda fanns ledaren för sekten, pastor Jim Jones.

Tragedin fick sin början dagen innan då den amerikanske kongressmannen och hans medhjälpare mördades av Jones beväpnade vakter när de skulle lämna sektens läger i den guyanska djungeln. Kongressmannen Ryan hade velat undersöka ryktena om att sektens medlemmar hölls kvar i djungeln mot sin vilja.

1977 hade Jim Jones med sina anhängare utvandrat från Kalifornien till den sydamerikanska staten Guyana. Mordet på kongressmannen Ryan ledde till en sedan länge drillad självmordsritual. Först förgiftades barnen (220 st), sedan drack de vuxna ur drycken. De som vägrade och inte hann fly sköts ihjäl. Jim Jones föredrog att skjuta sig själv.