Caesar besegrar Pompejus legioner i Spanien
”Jag går för att möta en här utan ledare…”
I detta läge beslöt sig Caesar för att bege sig till Spanien där Pompejus också hade en stor armé. Innan han begav sig dit ska han ha sagt till sina vänner att ”jag går för att möta en här utan ledare, och sedan ska jag återvända för att möta en ledare utan här”. Han syftade på att armén i Spanien inte hade någon duglig fältherre, och att Pompejus armé i Grekland var dåligt övad.
I området runt Ilerda manövrerade de båda härarna för att försöka hindra varandra från att proviantera. Endast mindre strider förekom. Till slut kunde Caesars fiende varken få tag i vatten, mat eller foder till djuren. Man var tvungna att kapitulera. Totalt gav omkring 20 000 man upp. Att oskadliggöra en så stor armé genom ett nästan oblodigt fälttåg saknar motsvarighet i den antika krigshistorien.
Pompejus besegras
”…och sedan ska jag återvända för att möta en ledare utan här”
Caesar förde sin här genom Italien till Brundisium. Trots att det nu var vinter skeppade han över större delen av sin här till vad som nu är Albanien. Republikanernas stora flotta hade kanske inte helt gått i vinteride, men låg i alla fall slumrande i hamn och hann inte reagera förrän Caesar landsatt sin här. Åter igen hade Caesar genom ett oväntat agerande överraskat sin motståndare.
Efter många månader av hårda strider och umbäranden kom det till ett avgörande utanför Farsalos i Thessalien. Pompejus här var ungefär dubbelt så stor som Caesars, men trots detta lyckades man slå Pompejus vänstra flygel på flykt. Snart befann sig hela Pompejus här i upplösning och alla flydde tillbaka mot det skyddande lägret. Pompejus tappade nu helt nerverna och gav allt förlorat. Han kastade av sig sin mantel för att inte bli igenkänd, svingade sig upp på sin häst och begav sig i sporrsträck från lägret. Caesar vann en förkrossande seger.
Pompejus flyr till Egypten där han mördas
”Efter en olycka blir vänner ofta ovänner”
Pompejus nådde så småningom en hamnstad och begav sig därefter med båt till Egypten. I Egypten slogs Kleopatra och hennes bror Ptolemaios XIII om makten efter deras far som hade dött. Pompejus flydde från ett inbördeskrig men hamnade alltså mitt i ett annat.
Eftersom Pompejus en gång i tiden hade hjälpt Ptolemaios och Kleopatras far att hålla sig kvar på den egyptiska tronen, hoppades han att de skulle hjälpa honom. När Pompejus skulle stiga i land för att träffa Ptolemaios blev han dock nedhuggen av de män som kommit för att hämta honom. Detta skedde mitt framför ögonen på Pompejus hustru och en av sönerna. Ptolemaios och hans rådgivares lojalitet mot Pompejus var efter slaget vid Farsalos som bortblåst. ”Efter en olycka blir vänner ofta ovänner” var Caesars träffande kommentar. Att man mördade Pompejus berodde förmodligen på att man trodde att Caesar skulle bli glad över att bli av med sin motståndare.
Caesar anländer till Egypten och träffar Kleopatra
Några dagar senare anlände Caesar till Alexandria med en mindre styrka. Han fick då motta en märklig och otäck present, nämligen Pompejus avhuggna huvud. Caesar installerade sig och sina män i det stora palatsområdet i närheten av Alexandrias hamn.
En dag bars en stor sängklädessäck in till Caesar. Plötsligt började byltet röra på sig. Ögonblicket senare kravlade Kleopatra fram. Hon hade låtit sig smugglas in till Caesar eftersom hon var rädd för att Ptolemaios män skulle ta henne till fånga annars. Det tog inte lång tid för Kleopatra att övertyga Caesar om att ställa sig på hennes sida i den interna maktkampen.
Nu uppstod en rad strider i och runt Alexandria. Vid ett tillfälle var Caesar tvungen att hoppa i vattnet från en båt som höll på att kantra eftersom den var proppfull med romerska soldater som flydde från ett egyptiskt anfall. Caesar simmade därifrån och tog sig upp i en annan båt. Så småningom besegrades Ptolemaios här och han själv drunknade.