ANNONS

19 november
Folkets tempel var en socialistisk orienterad kristen organisation, grundad 1955 av Jim Jones, som vid mitten av 1970-talet hade ett dussintal verksamheter i Kalifornien inklusive högkvarteret i San Francisco och över 2000 medlemmar. Folkets tempel har främst gjort sig känt för vad som kommit att kallas Jonestownmassakern i organisationens egna by Jonestown i Guyana.

Massjälvmord i djungeln

av:  Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare

Den 19 november 1978 avslöjades ett gigantiskt mord och massjälvmord inom en amerikansk extremt självdestruktiv sekt i Guyana. Över 900 medlemmar i den religiösa rörelsen ”Folkets Tempel” begick självmord genom att dricka en giftblandning av valium och cyanid. Bland de döda fanns ledaren för sekten, pastor Jim Jones.

Tragedin fick sin början dagen innan då den amerikanske kongressmannen och hans medhjälpare mördades av Jones beväpnade vakter när de skulle lämna sektens läger i den guyanska djungeln. Kongressmannen Ryan hade velat undersöka ryktena om att sektens medlemmar hölls kvar i djungeln mot sin vilja.

1977 hade Jim Jones med sina anhängare utvandrat från Kalifornien till den sydamerikanska staten Guyana. Mordet på kongressmannen Ryan ledde till en sedan länge drillad självmordsritual. Först förgiftades barnen (220 st), sedan drack de vuxna ur drycken. De som vägrade och inte hann fly sköts ihjäl. Jim Jones föredrog att skjuta sig själv.

Senast uppdaterad: 3 augusti 2023
Publicerad: 19 november 2014

ANNONS

Liknande året runt

De sista dagars heliga

av: Carsten Ryytty

Den 27 juni 1844 lynchades mormonledaren Joseph Smith i ett fängelse i Carthage i USA av en uppretad folkhop. Det var Smith som grundade mormonkyrkan (De sista dagars heliga). 1823 fick Smith en...

+ Läs mer

Liknande filmer och poddradio

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Re

Nyreligiösa rörelser

Nya religiösa rörelser är ett begrepp som rymmer stor mångfald och variation. Gemensamt för samtliga nyreligiösa...

Re

Om sekter

Vad är en sekt och vad kännetecknar den? Läs om sekters dragningskraft och andra psykologiska och sociala aspekter som...

Relaterade taggar

ANNONS