Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901)
Adolf Erik Nordenskiöld föds i Helsingfors. Han lämnar så småningom Finland och bosätter sig i Stockholm. Han är adelsman, vetenskapsman och forskningsresande. I Stockholm blir han professor vid Riksmuseet och han undervisar vid Teknologiska institutet (dagens Tekniska högskola).
Nordenskiöld gör ett antal expeditioner till Spetsbergen och till Grönland. Allra mest känd har han dock blivit för sin upptäckt av Nordostpassagen, det vill säga sjöförbindelsen mellan Nordpolen och Sibirien. Den expeditionen genomför han med fartyget Vega 1878-1880.
Tidningarna har ofta Nordenskiölds namn i sina spalter. Han är Sveriges stolthet sedan länge. Men med Vega har han, och därmed Sverige, lyckats med en expedition som rika, sjöfarande nationer som Holland och England ansett omöjlig.
Alfred Nobel (1833-1896)
Alfred Nobels namn är starkt knutet till Sverige, men själv förde han en internationell tillvaro. Han föddes i Stockholm, växte upp i S:t Petersburg och återkom som vuxen till Stockholm för att senare bosätta sig i Paris. Vi vet alla att han uppfann dynamiten och han startade fabriker i många olika länder.
Han testamenterade också pengar att årligen delas ut till vetenskapspersoner som gjort epokgörande upptäckter, samt till personer som gjort de största insatserna för världsfreden. Det är därför som Sverige och Stockholm är i vetenskapsvärldens focus en dag varje år, den 10 december, då nobelpriset delas ut. Det är en svensk nationell manifestation.
Eftersom Sverige och Norge var i union när Nobel skrev sitt testamente så delas fredspriset ut i Oslo.
LÄS MER: Sverige under 1800-talet
LÄS MER: Nationalismens historia
LÄS MER: 1800-talet och nationalismen i Sverige (artikelserie)
LÄS MER: Svensk identitet och nationalism i ett historiskt perspektiv
LÄS MER: Nationalism och imperialism 1815-1914
LÄS MER: Teorier om nationalism - dess ursprung och funktion
LÄS MER: Vetenskapspersoner och vetenskapshistoria
PODCAST: Stater och nationer