Potatisens historia

Potatisens hemland är bergstrakterna i Peru. Inkafolket åt potatis tillsammans med tomater, avocados, jordnötter, bönor och squash. De inkas som bodde i högländerna och inte fiskade som folket vid kusten var i stor utsträckning vegetarianer. Visserligen ordnades ibland jakter på hjortar, vilda lamadjur, björnar, pumor och rävar, och man hade grisar och ankor som husdjur. Men i stort sett var kött överflödigt och faktiskt något som man kunde klara sig utan. Så väl varierad var den föda som kom från växtriket. Från bönor, jordnötter och avocado fick man protein. Vitamin A fick man genom att äta squash, tomater och avocado. Jordnötter och avocado innehåller också vitamin B. Vitamin C finns i tomater, peppar och potatis.
L
Potatis

I norra och västra Europa blev potatisen basföda för de flesta människor - och är så än idag. Den holländske målaren Vincent van Gogh målade "Potatisätarna" år 1885. Människor märkta av fattigdom och tungt arbete samlas efter en strävsam dag kring ett ångande fat med kokt potatis.

Även spanjorerna gillade potatis

Spanjorerna, som kom till Peru 1531, fick genast smak för potatisen. "En läcker rätt för varje spanjor", skrev en av erövrarna.

Peru är både kustland och bergland. I kustområdet odlades majs. Den var den viktigaste födan liksom i Mexiko. Men på 3 000 m över havet blir det för kallt för majsen. Där kunde potatisen fortfarande växa, och den ersatte majsen som viktigaste odlingsväxt.

Folket i bergen hade lärt sig att bevara potatisen genom kombinerad frysning och torkning. När potatisen skördats, lades den ut i ett lager på marken och fick ligga över natt, öppet i den bitande nattfrosten. När knölarna tinade upp nästa dag, blev de mjuka. Familjerna samlades och trampade systematiskt bland potatisen så att vätskan pressades ut. Så höll man på i fyra, fem dagar tills det mesta av vattnet var borta från potatismassan, som sedan torkades och lagrades. Av den torkade massan tillverkade ursprungsbefolkningen chuño, som är ett slags mjöl som de bakade bröd av.

ANNONS

ANNONS

Fattigfolkets föda

Spanjorerna fann snart att chuño var ett billigt födoämne för folkets massor. De inhemska (ursprungsbefolkningen) slavarbetarna i silvergruvan i Potosi levde nästan enbart på chuño. Många spanska köpmän kom över Atlanten och köpte upp chuño av odlarna och sålde till silvergruvorna. Somliga spanjorer tjänade sig en förmögenhet och återvände till hemlandet som rika män.

Potatis inkas

I december är det dags att sätta potatis i Peru. Mannen gör lämpliga hål med grävkäppen. En kvinna lägger sättpotatis i hålen, och en annan täcker över med jord. Bilden kommer från en bok som Poma de Ayala skrev och illustrerade i början av 1600-talet. "Potatisarbetare" lyder texten.

Omkring 1550 började spanjorerna odla potatis hemma i sitt eget land. Växten nämns 1573 i bokföringen for två sjukhus i staden Sevilla.

Potatisen som prydnadsväxt

På sina håll dröjde det mer än hundra år innan odlingen sköt fart. Potatisen var en sällsynt prydnadsväxt. Vi vet att den på 1650-talet fanns i Uppsala botaniska trädgård, dit den förts av vetenskapspersonen Olof Rudbeck. Jonas Alströmer började odla den 1724 på sin gård utanför Alingsås i Västergötland. Men bönderna i trakten var misstänksamma mot den nya växten, och på herrgårdar där den införts hände det att drängar och pigor lämnade potatisen kvar på tallriken.

Från Spanien spred sig odlingen till Italien, England och Irland. Anteckningar finns om odling i England 1586. På Irland blev potatisen huvudföda, jämförbar med majsen i Mexiko. Den togs tillbaka över Atlanten på 1600-talet. Till Mexiko kom den egendomligt nog först mot slutet av 1700-talet.

ANNONS

ANNONS

Potatis ger hälsa... och ohälsa

Genombrottet för växten från Peru kom under 1800-talet vad det gäller Sverige. Den kom att spela en stor roll för den folkökning som då skedde. Potatisen gav mat och hälsa åt många. Den gav också ohälsa, därför att den i stor skala kom att användas för brännvinsbränning. Möjligen kan man trösta sig med att brännvinet skulle ha bränts i alla fall och då av brödsäd, som var den tidigare råvaran vid brännvinsbränningen.

Potatisen förändrar världen

Under 1700-talet blev de amerikanska odlingsväxterna potatis och majs populära i Kina. De kom att ge mat åt miljoner, och en snabb folkökning påbörjades. Risodlingen krävde god jord och mycket vatten och stor arbetsinsats. Potatis kan däremot odlas på torra, sandiga jordar, där ris inte kan växa. Högländerna i Nordkina, som tidigare i stort sett varit obebodda, befolkades under 1700- och 1800-talen. De skogklädda sluttningarna miste sin skog och blev åkerfält för potatis och majs.

Världens största potatisodlarland är idag Kina med Indien på andra plats. Andra stora potatisodlarnationer är Ukraina, Ryssland och USA [se tabell]. Chuño tillverkas fortfarande i Perus bergsland. Är det något som vi i vårt nordliga hörn av världen borde pröva? Och inte bara nöja oss med kokt, stekt eller bakad potatis. För att inte tala om chips, mos och pommes frites.

LÄS MER: Historia om mat, kryddor och matvanor

LÄS MER: Höstlovet - skollovet som aldrig varit ett riktigt lov (potatislovet)

LÄS MER: Den stora hungersnöden - en vattendelare i Irlands historia

LÄS MER: Svenska matvanor förr (artikelserie)

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Inkafolket åt en väl varierad kost. Ge exempel på det.
     
  2. Varför odlade de främst potatisen uppe i högländerna?
     
  3. Vad är chuño?
     
  4. I vilket sammanhang brukar Jonas Alströmer nämnas?
     
  5. På vilken typ av åkerjord kom potatisen att odlas i Kina? Varför?
     
  6. Förr i tiden var potatisen särskilt viktig för fattiga människor. Motivera.
     

 

Text: Lars Hildingson, historielärare och läromedelsförfattare

 

Artikelserie om Upptäckten av Amerika gav oss flera nya växter och maträtter

Columbus
+ Visa hela artikelserien
Senast uppdaterad: 5 september 2023
Publicerad: 31 augusti 2023

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
Nu är det jul igen

Advent, lucia och julfirandet förr

Advent, lucia och jul har i Sverige genomgått många förändringar över tid. Adventsljus, som nu är...

M
Hårt bröd

Historia om några svenska matvanor

Svenska restauranger beskylldes förr för att vara stela och tråkiga. Tvånget för män att bära slips...

M
nattfrieri

Fritidsnöjen och frieri förr i tiden

En mans väg till en kvinna gick i det gamla bondesamhället över en rad gåvor, gengåvor och hemliga...

L
Copernicus världsbild

En ny världsbild - den heliocentriska

Alla har väl funderat över hur universum egentligen är uppbyggt. Tar det slut någonstans? Vad...

SO-rummet bok
L
Choklad

Chokladens historia

En aztekisk saga berättar att en helig man hämtade kakaobönor från paradiset och sådde dem i sin...

SO-rummet bok
L
Majs

Majsens historia

De första spåren av majsodling har forskarna funnit i Mexiko, och där har de också hittat 60 000-...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Renässans, upptäcktsresor och en ny världsbild

Renässansen och de stora upptäcktsresorna som förändrade världen och gav upphov till en ny tidsepok.

Livet på landet och i staden 1776-1914

Vardagsliv och andra företeelser på landsbygden och i städerna under det långa 1800-talet.

Inkafolkets historia

Inkariket uppkom på 1200-talet i västra Sydamerika. Inkafolket var duktiga organisatörer och lyckades hålla ihop sitt...

Historia om mat och matvanor

Våra matvanor har varierat genom historien, men vi har i regel fått äta det som funnits till hands. Maten har ändå -...

Relaterade taggar

Conquistadorer

De spanska erövrarna som kom till Amerika under 1500-talet kallas conquistadorer. Ordet...

Amerikas urbefolkning

Amerikas urbefolkning är ett samlingsnamn för Nord- och Sydamerikas urbefolkning.De första...

Kolonisation och kolonialism

Kolonisation är när en stat tar ett område utanför sitt eget land i besittning. Kolonialism är...

Mat och dryck

I tiotusentals år har människans jakt på föda både förändrat samhället och fört det framåt....

Jordbruk

Här hittar du material som kan relateras till jordbruk förr eller idag.

Jonas Alströmer

Jonas Alströmer (1685-1761) var en av frihetstidens framgångsrika manufakturföretagare. Denne...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Skiftesreformerna i Sverige

av: Mattias Axelsson
2021-09-23

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om skiftesreformerna i Sverige under slutet av 1700- och början av 1800-talet, särskilt laga skifte.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Våffeldagen

av: Mattias Axelsson
2021-03-22

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om våffeldagen.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Fastlagen och fastan

av: Mattias Axelsson
2021-02-15

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om fastlagen och fastan.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Orsaker till den industriella revolutionen

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-03-15

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om den industriella revolutionens orsaker. Vad var den industriella revolutionen och vilka orsaker låg bakom?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Att vara kvinna under 1800-talet

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-02-08

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna under 1800-talet i Sverige.

+ Lyssna