Hinduismens viktigaste gudar

Det finns miljontals gudar inom hinduismen. Det finns gudar som bara dyrkas i en enda by. Andra är kända i hela Indien. Man brukar tala om tre huvudgudar och dessa är Brahma, Vishnu och Shiva.
L

I nästan varje hinduiskt hem finns det ett litet husaltare. Där ber och offrar man varje morgon och kväll. På altaret finns det flera bilder av gudar och gudinnor. Under andaktsstunden tänder man rökelse och ställer fram offer av blommor eller frukt framför guden.

Brahma

Brahma är skaparguden. Genom honom har världen blivit till. Han avbildas med fyra ansikten vända åt de olika väderstrecken. Han håller ett radband, en helig bok, en spira och en vattenkruka. Han avbildas oftast sittande på en lotusblomma. Hans riddjur är en svan.

ANNONS

ANNONS

Som skapargud är Brahma höjd över de andra gudarna. Numera är Brahma nästan glömd i Indien och det är få som dyrkar honom. Men skoleleverna känner till honom eftersom det finns färggranna planscher med honom överallt.

Liksom många andra gudar har Brahma fyra händer, som ett tecken på övernaturlighet.

Vishnu

Desto mer älskad och dyrkad är guden Vishnu. För många miljoner hinduer är han den främsta guden. Vishnu är den som upprätthåller skapelsen. Han håller i en lotus, en snäcka, en diskus och en klubba. Hans riddjur är örnen Garuda. Vishnu vilar på den stora världsormen, vars oordning han har besegrat.

Vishnu härskar över hela världen. Hans uppgift är att se till att den heliga och goda ordningen får råda. När det onda hotar, ingriper Vishnu.

Enligt hinduisk tro kan Vishnu uppenbara sig genom att låta sig födas som människa och leva på jorden för att hjälpa människorna till rätta. En sådan gudamänniska kallas avatar.

Den mest kända och älskade gudamänniskan är Krishna, som är Vishnu i en människokropp. För många hinduer är Krishna idag den främste och den mest älskade guden. En annan gång uppenbarade sig Vishnu som den modige Rama. Han bekämpade demoner och onda kungar med list och övermänsklig styrka.

Shiva

Guden Shiva avbildas med fyra armar, ofta dansande. Han håller oftast i en treudd och har en orm runt halsen. Hans hår är tovigt och ibland dansar han i en eldcirkel. Shivas riddjur är en tjur.

Shiva dyrkas främst i södra Indien. Han är asketernas och självplågarnas föredöme. I templet representeras han av en pelare som kallas linga. Den föreställer egentligen en styv penis och är en symbol för Shivas makt.

Som dödsgud kan han vara fruktansvärd, men som livets gud är han mild och kärleksfull. Att en och samma gud kan vara både dödsgud och livets gud förklaras av att döden för hinduerna innebär återfödelse till ett nytt liv.

Kali

Shivas hustru heter Kali. Hon tillbeds ibland som ”den stora modern”. Hon framställs då som moderligt beskyddande och kärleksfull.

Men Kali är också en dödsgudinna. I denna mer skräckinjagande gestalt avbildas hon ofta med ett avhugget huvud i handen och en krans av dödskallar runt halsen.

ANNONS

ANNONS

Lakshmi

Lakshmi är Vishnus hustru och lyckans samt ljusets gudinna. Hon är en av de mest omtyckta gudinnorna och förknippas med egenskaper som lycka, framgång, fruktbarhet och välstånd.

Lakshmi finns som husgudinna hos många hinduer och ses som en förebild för många gifta indiska kvinnor.

Ganesha

Bland skolbarn är Shivas son Ganesha särskilt populär. Han avbildas med elefanthuvud, oftast ätande på en pannkaka.

Ganesha är en hjälpsam gud som ger lycka och välgång. Eftersom han anses undanröja hinder vänder man sig till honom för att få framgång, t.ex. vid nya uppgifter i livet.

LÄS MER: Hinduismen

LÄS MER: Hinduismens grunder

LÄS MER: Hinduismens festivaler

PODCAST: Hinduismens grundtankar

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Vilka är de tre huvudgudarna?
   
 2. Vad gör man vid husaltaret?
   
 3. Nämn några fakta om Brahma.
   
 4. Vad gör Vishnu?
   
 5. Hur avbildas Vishnu?
   
 6. Nämn fakta om Krishna.
   
 7. Nämn fakta om Shiva och Kali.
   
 8. Varför är Lakshmi och Ganesha så populära?
   

 

Text: Carsten Ryytty, författare och fd SO-lärare

Senast uppdaterad: 10 september 2023
Publicerad: 3 maj 2015

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M

Hinduismens viktigaste heliga skrifter

Ingen religion har så många heliga skrifter som hinduismen. Som samlingsnamn för en del av denna...

L

Världsreligionernas syn på döden och begravning

Inom judendomen, kristendomen, islam, hinduismen och buddhismen förekommer olika sätt att se på...

L

Lätta fakta om världsreligionernas matregler

Matreglerna varierar inom de fem världsreligionerna. Kristendomen och buddhismen saknar i stort...

L

Kastsystemet i Indien

Det hinduiska kastsystemet delar in människorna i olika grupper (kaster). Allt beroende på hur...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Re

Hinduismens grunder

Hinduismens lära i stora drag. Här berättas om skaparguden Brahma, hinduisk tidsuppfattning, världssjälen (brahman),...

Re

Vardagsliv och samhället inom hinduismen

Vardagsliv och religion i det indiska samhället. Här kan du läsa om kulten i hemmet, tempelbesök, olika regler i...

Relaterade taggar

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
S

Att jämföra religioner (fördjupning)

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-02-15

I det här fördjupningsavsnittet (20 min) berättar Mattias, Kristoffer och Julia om likheter och skillnader mellan de fem världsreligionerna. Här diskuteras också vad som egentligen är viktigt att jämföra och varför.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Hinduismens grundtankar

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-01-18

Julia, Kristoffer och Mattias går igenom hinduismens grundtankar och berättar om reinkarnation, karma, kastsystemet och mycket annat.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Världsreligionernas gudsuppfattning

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2015-12-02

Julia, Kristoffer och Mattias diskuterar de fem världsreligionernas gudsuppfattning. Hur ser man på Gud inom de monoteistiska religionerna: judendomen, kristendomen och islam? Vilken gudsuppfattning råder inom hinduismen? Och tror man på gudar överhuvudtaget inom buddhismen?

+ Lyssna