Hitlers sista dagar

Den 15 januari 1945 reste Hitler i sitt specialtåg från sitt västra högkvarter i Ziegenberg till Berlin. Det var sista gången han kom till Berlin. Hitler var besviken över de misslyckade framgångarna i väst och nu var den sovjetiska offensiven i öst den viktigaste frågan. Hitler kom till en utbombad huvudstad och reste direkt till rikskansliet där han tog emot sina generaler för att diskutera den sovjetiska offensiven. Tisdagen den 30 januari 1945 höll Hitler sitt sista radiotal. Trots att de tyska trupperna retirerade på alla fronter pratade Hitler obekymrat om nationalsocialismens framgångar, om mirakelvapen och om slutsegern.
M

Ett av de sista fotografierna på Hitler, taget på hans födelsedag 20 april 1945, där han ger utmärkelser till pojksoldater ur Hitlerjugend.

April 1945 - undergången närmar sig

Den 15 april 1945 gick Hitler ner i sin bunker i Berlin. Adolf Hitler var då 56 år gammal och ett nedbrutet fysiskt vrak. Ena armen kunde han inte använda efter det attentat som han utsattes för 1944. Officerare som tillhörde motståndsrörelsen hade utlöst en bomb i Hitlers högkvarter i Ostpreussen. Hitler överlevde attentatet men skadades svårt. Ett stort antal officerare som var delaktiga i attentatet avrättades. Kroppen skakade. Hitler led dessutom av den svåra sjukdomen Parkinson som höll på att bryta ner honom.

ANNONS

ANNONS

Vid denna tid plågades befolkningen i Berlin av våldsamma allierade anfall. På förmiddagarna kom amerikanernas bombflottor, efter midnatt britternas nattbombare. I väster trängde de allierade fram. Hitler hade just förlorat offensiven i Ardennerna. I östra Tyskland avancerade miljontals sovjetiska soldater in.

Hitlers bunker

Den så kallade Führerbunkern var en del av ett stort bunkerkomplex under rikskansliet i centrala Berlin. Dessa skyddsrum byggdes redan under 1930­-talet och utvidgades hela tiden, ännu våren 1945 pågick arbetet. I underjorden fanns det plats för över tusen personer. Här fanns bostäder för officerare, livvakter och administrativ personal. I detta bunkerkomplex fanns också ett militärsjukhus, garage och skyddsrum för civila. Själva Führerbunkern låg 12 meter under marken och bestod av 2 våningar. När propagandaministern Goebbels första gången besökte bunkern kände han det som om att  han trevade sig fram i korridorerna ”precis som i en labyrint av skyttegravar.”

Hitler diskuterar det strategiska läget med sina militära rådgivare och generaler.

Den nedre våningen var Hitlers bostad med sex egna rum. Dessutom fanns på denna våning ett konferensrum, en telefoncentral, en kraftstation och några rum för hans vakter. Eva Braun, hans älskarinna sedan 1933, hade också ett par rum. På övervåningen i Hitlers bunker fanns ett kök och en matsal samt några rum för Goebbels familj, som bestod av hans hustru och sex barn.

Bunkern hade 3,5 meter tjocka ytterväggar och ett lika tjockt tak. Systemet var helt slutet med egen uppvärmning, belysning och vattenpumpar som drevs med en dieselgenerator. Bunkeranläggningen saknade en riktig sambandscentral och vilket medförde att de två arméofficerare som var med på slutet tvingades ringa runt till folk i staden för att ta reda på hur långt Röda armén hade avancerat.

ANNONS

ANNONS

Hitlers sista födelsedag

Hitler firade sin 56-­åriga födelsedag den 20 april 1945 med att för sista gången ta emot de högsta nazistledarna. Över 100 högt uppsatta nazister och generaler hade samlats till en mottagning i en av rikskansliets stora matsalar. Flera av dem försökte förmå Hitler att ta sig från Berlin till södra Tyskland, men han svarade: ”Då skulle jag känna mig som en lamapräst med en tom bönekvarn.” Göring och Himmler hade dock bestämt sig för att fly från Berlin. Göring reste till Bayern med sin stab. Då hade han redan flyttat mängder av plundrade konstskatter från sin egendom Carinhall söderut och SS-­ledaren Himmler reste till Schleswig-Holstein.

På eftermiddagen klev Hitler upp från bunkern och dekorerade tjugo Hitlerjugendpojkar, då befann sig ryssarna mindre än 30 kilometer från Berlin.

Bröllopet mellan Hitler och Eva Braun

Några timmar efter att Hitler gett order om att Fegelein skulle avrättas gifte han sig med Fegeleins svägerska Eva Braun. Goebbels hade lyckats hämta en nazistisk ämbetsman till bunkern, Walter Wagner, som hade rätt att hålla borgerliga vigslar. Det blev ett enkelt bröllop utan musik och blommor. Eva var klädd i en marinblå klänning och Hitler bar som vanligt sin vapenrock. Wagner var klädd i naziuniform och iförd folkstormens armbindel.  En mycket nervös vigselförrättare tvingades följa det nazistiska protokollet och fråga Adolf Hitler och Eva Braun om de var av ren arisk härkomst och fria från ärftliga sjukdomar. När Wagner hade fyllt sin funktion fick han gå. Han dog på väg tillbaka till sin postering, offer för en skottsalva.

Vigseln varade bara i några minuter och sedan fick de skriva sina namn i en liggare med Goebbels och Bormann, Hitlers privatsekreterare, som vittnen. Eva höll först på att skriva Eva Braun, men rättade till det genom att skriva Eva Hitler. Senare drog sig Hitler tillbaka till vardagsrummet för att äta en bröllopsfrukost med champagne och Eva krävde av tjänarna att de skulle kalla henne Eva Hitler.

30 april 1945 - Hitlers sista dag

Den 29 april 1945 skickades det sista radiomeddelandet från Berlin som var signerat av Hitler. Hitler ville få besked om arméns försök att undsätta Berlin. Han frågade: ”Var är Wencks förtrupper? Var är nionde armén?”. I gryningen den 30 april fick Hitler svaret: Wenck kunde inte fortsätta sin offensiv och att den nionde armén var omringad av Röda armén. Nu förstod Hitler att allt var förlorat. Han beslutade sig att ta sitt liv. Men först måste ett testamente skrivas.

ANNONS

ANNONS

Samma morgon, den 30 april, dikterade Hitler sitt personliga och politiska testamente. I det politiska testamentet skrev han att skulden till kriget låg på andra länder och inte Tyskland. Han skrev att ”Det är osant att jag eller någon annan i Tyskland önskade kriget 1939.” Vidare påstod han att det var judarna som hade anstiftat kriget och att generalerna hade förlorat det. Han avslutade testamentet med orden: ” Framför allt förpliktar jag nationens ledning och
anhängare att noga följa raslagarna och göra obarmhärtigt motstånd mot det som förgiftar all världens folk, den internationella judendomen.” I testamentet utsåg han storamiral Karl Dönitz till sin efterträdare som överbefälhavare. Goebbels skulle bli rikskansler och Bormann partikansler.

Rubrik i den amerikanska armétidningen Stars and Stripes som berättar om Hitlers död.

Hitler upprättade även ett kort privat testamente där han tackade Eva Braun för att hon hade gift sig med honom. I det privata testamentet skrev han ”Jag själv och min hustru väljer döden för att undvika vanäran i en avsättning eller en kapitulation. Det är vår vilja att brännas omedelbart på den plats där jag har utfört den största delen av mitt dagliga arbete under de tolv år jag tjänat mitt folk.”

I sitt privata testamente testamenterade han sina tillgångar till partiet, eller om det inte längre skulle finnas längre, till staten.

Senare samma dag lät Hitler bränna alla papper och dokument i sitt privata kassaskåp i bunkern. Samtidigt försökte allt fler personer försökte lämna bunkern för att undgå ryssarna. De som fanns kvar tröstade sig med att dricka. De beskrev bunkern som ett ”bårhus” och dess invånare som ”en utställning av levande lik.” Ryssarna närmade sig den centrala delen av Berlin där bunkern fanns och alla vägar från staden var avstängda.

Hitler gav sin personlige adjutant Otto Günsche i uppdrag att arrangera kremeringen av hans döda kropp. Denne bad i sin tur bad Hitlers chaufför, Erich Kempka, skaffa fram 200 liter bensin.

Sista avskedet kom strax efter klockan 15.00 då Adolf och Eva tillsammans gick in i deras privata rum. Inga speciella ord sades vid detta tillfälle. Därefter gick Hitler och Eva in i Hitlers arbetsrum. Under de följande minuterna väntade Bormann, Goebbels och några andra personer Hitlers andra rum. Det enda ljud som hördes var brummandet av dieselventilatorn.

ANNONS

ANNONS

Efter att ha väntat drygt tio minuter öppnade de dörren. I arbetsrummet satt Hitler och Eva bredvid varandra i en soffa och Eva hade sjunkit ihop mot Hitlers vänstra sida. Vad som hände i det stängda rummet vet ingen. Man vet att både Hitler och Eva hade blåsyrakapslar. Förmodligen tog Eva sitt liv med en kapsel och Hitler sköt sig. Det droppade nämligen blod ur ett kulhål i Hitlers högra tinning. På golvet låg Hitlers 7,65­ millimeters Waltherpistol.

Hitlers adjutant Otto Günsche och hans betjänt Linge svepte in kropparna i filtar. Tillsammans med några SS­-vakter fördes liken upp till rikskansliets trädgård. Då passade Linge på att stjäla Hitlers klocka. Kropparna lades på marken bara tre meter från dörren ned till bunkern. Hitlers chaufför hade tidigare fått order om att skaffa fram bensin. Bensinen hälldes nu över kropparna och antändes med en brinnande fackla av papper. När kropparna brann betygade Bormann och Goebbels Hitler sin vördnad genom att höja armen i Hitlerhälsning. En SS­-vakt som såg det hela rusade ner i bunkern och sa till sin kamrat: ”Chefen brinner. Vill du komma och ta dig en titt.”

Ryssarna erövrar bunkern

När ryssarna kom till bunkern den 2 maj började de genast leta efter Hitler och Eva Brauns kroppar. De fann snabbt resterna av paret och en tandläkare kunde konstatera att det var Hitler och Braun som de funnit. Trots att de sovjetiska myndigheterna visste att paret Hitler var döda lät de antyda i flera år att de kanske hade flytt till väst under de sista striderna. Resterna av paret grävdes ned av ryssarna 1946 på en tomt i Magdeburg och grävdes slutligen upp och förbrändes 1970. Askan spolades sedan ner i stadens avloppssystem.

1949 beslöt den kommunistiska regimen i Östtyskland att förstöra Hitlers bunker. Myndigheterna tog bort taket och fyllde igen bunkern med jordmassor. Numera finns det inga spår efter bunkern ovan jord, men förmodligen är golv och väggar intakta.

LÄS MER: Adolf Hitler

LÄS MER: Slaget om Berlin

LÄS MER: Tredje rikets sista dagar

LÄS MER: Nazityskland

LÄS MER: Kriget på östfronten - Röda armén slår tillbaka

LÄS MER: Andra världskriget (artikelserie)

LÄS MER: Nazismen i Tredje riket (artikelserie)

ANNONS

ANNONS

Visste du att:

 • Eva Braun var Adolf Hitlers älskarinna mellan åren 1929 och 1945. Det var bara ett fåtal personer som kände till henne och hennes ställning. De gifte sig dagen innan de begick självmord.
 • Hitler var rädd för att bli tagen levande av ryssarna. Han trodde att Stalin skulle visa upp honom i en bur på Röda torget. Hitler hade läst rapporten om hur Mussolini och hans älskarinna hade blivit behandlade av partisanerna efter deras död. Hitler strök under orden ”hängda i fötterna.” Hitler hade klargjort för sin omgivning att hans kropp skulle brännas för att förhindra att liket visades upp i Moskva.
 • Hitler var oerhört rädd för att de cyanidkapslar som han skulle använda vid sitt självmord inte fungerade. Därför lät han testa dem på sin älskade schäfertik Blondi den 29 april. Blondi och hennes fyra valpar fördes upp i rikskansliets trädgård där de avlivades med cyanidkapslar.
 • Familjen Goebbels kom i slutet av april till Hitlerbunkern. Magda Goebbels hade bestämt att hela familjen skulle följa med Hitler in i döden, och för denna lojalitet gav Hitler sin egen nazistiska partinål i guld till Magda. Barnen som var från 12 år till fyra år, hette. Helga, Hilde, Hellmut, Holde, Hedda och Heide. Alla hade namn som började med bokstaven: H, det var ett sätt för Joseph och Magda Goebbels att hylla Hitler. Dagen efter Hitlers död, den 1 maj, lät paret Goebbels en SS-­läkare förgifta barnen, därefter tog de sina egna liv. Det är oklart hur detta gick till. Enligt en uppgift sköt Joseph sin hustru och därefter sig själv. Därefter brände SS­-män paret Goebbels, men de ofullständigt brända kropparna hittades av ryssarna den 2 maj. Barnens kroppar var intakta.
 • Den 28 april fick Hitler information om att den svenska radion hade rapporterat att SS-­chefen Himmler hade varit i kontakt med de allierade för att meddela att Tyskland var berett att kapitulera för de västallierade. Hitler blev rasande och misstänkte att SS­-mannen Hermann Fegelein, som var gift med Eva Brauns syster, var inblandad. Fegelein hade försvunnit från bunkern några dagar tidigare. Hitler gav order om att arrestera Fegelein och SS­-männen fann honom i sin bostad i färd med att lämna Berlin. När Fegelein kom till bunkern slet SS-­soldater loss hans riddarkors samt andra befälstecken från uniformen varefter han avrättades i rikskansliets trädgård. Eva Braun vädjade till Hitler att han skulle skona svågerns liv, men när han sa nej svarade Eva: ”Du är Führern”.
 • Under många år letade den amerikanska federala polisen FBI efter Hitler. FBI:s chef J. Edgar Hoover var inte säker på att Hitler tog sitt liv den 30 april 1945. FBI undersökte om Hitler hade lyckats ta sig till Argentina efter kriget. När FBI fick detaljerade uppgifter från den sovjetiska underrättelsetjänsten på 1970­talet accepterade FBI att Hitler hade tagit sitt liv 1945.
   

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Hur var det militära läget i Tyskland när Hitler gick ner i sin bunker?
   
 2. Nämn intressanta fakta om Hitlers bunker.
   
 3. Berätta kortfattat om bröllopet mellan Hitler och Eva Braun.
   
 4. Sammanfatta vad Hitler skrev i sitt testamente.
   
 5. Varför var det viktigt för Hitler att hans kropp skulle brännas efter döden?
   
 6. Vad hände med familjen Goebbels?
   

 

Text: Carsten Ryytty, författare och fd SO-lärare
Ovanstående text är redigerad av SO-rummet men ingår ursprungligen i boken Hitler och andra världskriget : 444 frågor och svar.
Bokens webbplats

 

 

Senast uppdaterad: 23 augusti 2023
Publicerad: 7 mars 2015

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M
Selma Lagerlöf

Nils Holgerssons resa

Selma Lagerlöf föddes 1858 på gården Mårbacka i Värmland. Den lilla flickan hade en höftskada som...

S
Tyska jagare

Tyskland ockuperar Danmark och Norge

Den 9 april 1940 inledde Tyskland operation Weserübung, invasionen av de neutrala länderna Danmark...

SO-rummet bok
M
Berlinmuren

Demokratins globala vågor

Mänskligheten har under de senaste 100 åren firat segrar som få kunde föreställa sig innan...

M

Hvidstengruppen

Den danska Hvidstensgruppen bildades i mars 1943. Medlemmarnas viktigaste mötesplats var Hvidstens...

M
Warszawagettot

Warszawagettot och judarnas uppror

I den polska huvudstaden Warszawa hade de tyska ockupationstrupperna inrättat ett getto, speciella...

M

Östfronten under andra världskriget

Klockan 3.15 på morgonen den 22 juni 1941 rullade tusentals tyska stridsvagnar in över...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Hi

Kända personer 1914-1991

Historia om några av 1900-talets kända och ökända personer och deras levnadsöden.

Hi
Karta

Tysklands historia

Fördjupa dig i Tysklands historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Relaterade taggar

Hi
Adolf Hitler 1933

Adolf Hitler

Adolf Hitler (1889-1945) var ledare för det tyska nazistpartiet (NSDAP) och var Nazitysklands...

Hi
Falgga över riksdagen

Slaget om Berlin

Slaget om Berlin ägde rum under våren 1945 och blev den sista stora kraftmätningen på östfronten...

Hi
Hakkorsflagga

Nazityskland

Nazityskland (Tredje riket) innefattar perioden 1933-1945 då Tyskland styrdes av Adolf Hitler och...

Hi
Krigsfångar

Andra världskrigets vändpunkter

Här nedan har vi listat några av de viktigaste händelserna och vändpunkterna under andra...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Delningen av Tyskland efter andra världskriget

av: Julia, Mattias och Johannes
2018-03-14

Julia, Mattias och Johannes tar sig an hur det gick till när Tyskland delades i (Väst- och Östtyskland efter andra världskriget). Vad hände och varför?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Andra världskrigets utbrott

av: Mattias, Julia och Johannes
2018-03-06

Julia, Mattias och Johannes tar sig an starten på andra världskriget. Vad hände och varför?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1940-1949

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-12-05

I årets sista podd fortsätter Julia, Mattias och Kristoffer serien om 1900-talet. Nu om 1940-talet. De pratar om andra världskriget, division Engelbrecht, ransoneringskuponger, beredskapsmusik, Ingrid Bergman och ekonomisk tillväxt.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Hitlers och nazisternas väg till makten

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-02-24

Julia, Mattias och Kristoffer förklarar bakgrunden till att Adolf Hitler och nazisterna kunde ta makten i Tyskland på 1930-talet.

+ Lyssna