Landningsplatserna i Normandie på dagen D
Tisdagen den 6 juni 1944 inleddes de allierades invasion av Frankrike i Normandie. Invasionen av Frankrike hade fått beteckningen ”Operation Overlord” och började med landsättning av trupper från Storbritannien, USA och Kanada i Normandies kustområden i norra Frankrike.
Sword
Britterna landsteg på Sword-stranden utan större problem. Med på invasionen gick säckpipeblåsare som spelade krigiska höglandsmelodier. Vid dagens slut hade de brittiska trupperna, samt en del franska soldater, ryckt fram åtta kilometer inåt landet.
Gold
På britternas andra strand blev deras stridsvagnar försenade och därför led de första anfallsvågorna stora förluster. Klockan 12.30 hade britterna erövrat ett brohuvud som var fem kilometer brett och fyra kilometer djupt. När dagen var slut kunde de avancera fram till staden Bayeux där tyskarna redan höll på att dra sig tillbaka.
Juno
När kanadensarna och britterna anföll Juno-stranden mötte de mycket hårt motstånd från elva tyska artilleribatterier, många kulsprutenästen och en hög strandvall. Det innebar att kanadensarna förlorade 50 procent av soldaterna i första anfallsvågen, men ett par kanadensiska stridsvagnar lyckades skapa oreda i det tyska försvaret så före lunch var de på väg inåt land.
Utah
De allierade hade det lättast att inta Utah-stranden som var den västligaste stranden, och amerikanerna förlorade mindre än 200 man under landstigningen. På Utah landsteg den äldste (57 år) generalen, det var Theodore Roosevelt (president Theodore Roosevelt äldste son). Han var den ende generalpersonen som landsteg med första anfallsvågen. Generalen gick lugnt upp på stranden med sin pistol och promenadkäpp, som han senare sa: ”För att stödja pojkarna”.
Omaha
Omaha-stranden var den svåraste stranden att inta och anfallet blev ett blodbad. Det berodde på att här mötte de amerikanska soldaterna tyska elitsoldater. Tyskarna hade placerat sina vapen så att varje meter av Omaha-stranden var täckt av eld. När mörkret föll hade USA erövrat ett tio kilometer brett och knappt tre kilometer djupt brohuvud. De som var med och överlevde skulle komma att kalla stranden ”Blodiga Omaha”. Idag finns på Omaha-strandens högsta topp en minnesträdgård där varje stupad amerikansk soldat representeras med ett stort vitt kors. Denna plats skildras i filmen Saving Private Ryan från 1998.