Nils Holgerssons resa

Selma Lagerlöf föddes 1858 på gården Mårbacka i Värmland. Den lilla flickan hade en höftskada som gjorde att hon hade svårt att röra sig och leka som andra barn. Hon läste när andra barn lekte, och tidigt började hon författa. Hon utbildade sig till lärarinna och fick anställning vid en flickskola i Landskrona. Där lärde hon känna Skåne med det vida slättlandskapet, annorlunda än skogarna kring Mårbacka. Detta skulle betyda mycket när hon i början av 1890-talet började skriva Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Den boken skulle göra henne världsberömd.
M
Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf vid sitt arbetsbord. Det är en känd och älskad författarinna som kring år 1909 tar emot en fotograf.

Hur kan en läsebok bli världsberömd?

Nils Holgersson, som den långa titeln brukar förkortas till, skrevs på beställning och skulle vara en läsebok i geografi. Boken kom ut i två delar 1905 och 1907 och är på 699 sidor. Den är en jättebra läsebok om Sverige för hundra år sedan.

Nils Holgersson är översatt till många språk - men inte därför att den är en bra läsebok i geografi. Det är den lysande fabeln som lockar läsarna - fabeln om en liten elak pojke som i umgänget med djur utvecklas till en bra människa.

En farlig örfil

Bokens första kapitel handlar om hur Nils Holgersson är ensam hemma en söndag förmiddag sedan far och mor har gått till kyrkan. De är fattigt folk som har en liten jordbit att bruka. Tack vare att de arbetat hårt har det gått bra för dem, och de är nöjda med allt utom sonen Nils.

ANNONS

ANNONS

Far klagade över att pojken var trög och lat: ingenting hade han velat lära i skolan, och han var så oduglig att man nätt och jämnt kunde sätta honom till att valla gäss. Och mor nekade inte till att det var sant, men hon var mest bedrövad över att han var vild och elak, hård mot djur och illvillig mot människor.

Nils möter tomten och katten

Nils hade fått i uppgift att läsa dagens predikotext eftersom han inte velat gå med till kyrkan.

Men hur det nu var, så somnade han. Han visste inte om han hade sovit lite eller länge när han vaknade av ett lätt buller bakom sig. När han tittar sig omkring får han se att locket till mors stora tunga kista av ek är uppslaget. En tomte sitter på kistkanten. Pojken hade hört talas om tomtar men hade aldrig kunnat tänka sig att de skulle vara så små. Den här lille mannen var inte mer än en tvärhand hög. Han hade ett gammalt, rynkigt, skägglöst ansikte och var klädd i svart långrock, knäbyxor och bredskyggig svart hatt. Han var mycket prydlig och fin med vita spetsar om halsen och handlederna, spännen i skorna och strumpeband knutna i rosetter.

Nils rycker till sig en flughåv och fångar tomten. Sedan vet han inte vad han ska göra med sin fångst. Tomten bjuder honom pengar för att bli fri. Pojken försöker driva upp priset, och hur det nu går till så kommer tomten loss och ger Nils en örfil så att han svimmar av. När han vaknar igen är tomten borta och flughåven hänger på sin vanliga plats. Men allting har växt kolossalt. När Nils ska läsa i postillan måste han ställa sig i boken. Så går det upp för honom att det är han som har krympt till samma storlek som tomten. Tomten har krympt honom som straff för att han har varit elak! Pojken gråter och lovar allt tänkbart om han kan få tillbaka sin naturliga storlek. Han springer ut i ladugården och ber katten om hjälp.

Katten svarade inte genast. Han satte sig ner, lade svansen prydligt i ring framför benen och stirrade på pojken. Pojken fortsätter att be om hjälp och blir arg och hotar att rycka katten i svansen.

I nästa ögonblick var katten så förändrad att pojken knappt kunde tro att det var samma djur. Katten gjorde ett språng, kom ner rätt på pojken, slog omkull honom och ställde sig över honom med framfötterna på hans bröst och gapet öppet över hans strupe.

Nils flyger med gässen

Katten skonar pojkens liv för att Nils mor alltid har varit snäll mot katten och alla andra djur på gården. Den elake Nils får veta att han är hatad av alla djur på gården. Till hans förvandling hör nämligen att han nu förstår djurens språk. Han gråter och fylls av ångest. Men så drar ett sträck vildgäss över gården, och de vilda gässen ropar till en ung gåskarl bland tamgässen: "Kom med! Kom med! Nu bär det till fjälls." Pojken glömmer att han har blivit liten och slår armarna om gåskarlens hals för att hålla honom kvar på gården. En stor gås är ju värd mycket pengar.

ANNONS

ANNONS

Pojken, som nu kallas Tummetott, får följa med gässen på deras färd norrut längs hela Sveriges land. Han får rida på Mårten gåskarl.

Under natten räddar pojken livet på gåskarlen och uppträder modigt och klokt när räven Smirre, gässens fiende, hotar deras liv.

Nils blir accepterad av gässen och god vän med dem alla. Närmast honom står genom resans gång ledargåsen, Akka från Kebnekajse.

Sverige tur och retur

Så får Nils upptäcka och uppleva det svenska landet från Skåne i söder till Norrbotten längst i norr. Resan går tur och retur, och en höstdag står Nils på tröskeln till stugan hemma i Västra Vemmenhög.

- Gud vare tack och lov för att jag har dig hemma igen! sa mor. Kom in! Kom in!

- Välkommen ska du vara! sa far, och inte ett ord mer kunde han få fram.

Men pojken dröjde ännu på tröskeln. Han kunde inte förstå att de blev så glada åt honom, sådan som han nu var. Men så kom mor och slog armarna om honom och drog honom in i rummet, och då märkte han hur det var fatt.

- Mor och far, jag är stor, jag är människa igen! ropade han.

En elak pojke har förvandlats

Nästa morgon när han går ner till stranden till sin flock drar sig vildgässen undan. Men gamla Akka kan han ta i sin famn. Hon känner igen honom, trots att han har blivit stor, och då kommer också de andra gässen fram och stryker näbbarna mot honom.

ANNONS

Så stiger flocken till väders. "Och pojken kände en sådan längtan efter de bortflygande, att han nära nog önskade att återigen vara Tummetott, som kunde rida över land och hav med en vildgåsflock."

Boken om Nils Holgersson blev en internationell storsäljare. Miljoner läsare upptäckte Sverige tillsammans med en stor författarinna. 1909 fick Selma Lagerlöf Nobelpriset i litteratur.

LÄS MER: Selma Lagerlöf

LÄS MER: Fabler och djursagor

LÄS MER: Rudyard Kipling och Djungelboken

LÄS MER: Djurfarmen

LÄS MER: George Orwells budskap med "Djurfarmen"

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Vem var Selma Lagerlöf och var föddes hon?
   
 2. Varför skrev Selma Lagerlöf Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige?
   
 3. Hur och varför förvandlades Nils Holgersson till en liten pojke?
   
 4. Ge exempel på hur Nils hjälpte djuren under sin resa.
   
 5. Varför blev boken om Nils Holgerssons resa världsberömd?

Fundera på:

 1. Varför tror du att Selma Lagerlöf valde att använda en fabel för att lära ut geografi?

Ta reda på:

 1. Berätta mer om Selma Lagerlöfs liv. Vilka andra kända verk skrev hon?
   
 2. Undersök hur Sverige såg ut vid början av 1900-talet när Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige skrevs. Hur har landskapet och samhället förändrats sedan dess?
   

 

FÖRFATTARE

Text: Lars Hildingson, historielärare och läromedelsförfattare 
 

Senast uppdaterad: 31 maj 2024
Publicerad: 30 maj 2024

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M
Kipling

Rudyard Kipling och Djungelboken

Rudyard Kipling föddes 1865 i Indien och skickades som sexåring till England för att gå i skola....

SO-rummet bok
M
Haren och Sköldpaddan.

Fabler och djursagor

Fabler är korta uppdiktade sagor där karaktärerna utgörs av djur med mänskliga egenskaper....

SO-rummet bok
S
Metoo-demonstration

Dagens och morgondagens folkrörelser

Åtminstone sedan 1960-talet har man talat om ”folkrörelsernas kris”. Det råder ingen tvekan om att...

SO-rummet bok
S
Pridetåg

De osynliga träder fram

Via folkrörelserna och Sveriges demokratisering steg många grupper fram ur historiens dunkel:...

SO-rummet bok
S
Rösträttsaktivister

Demokratin och välfärdens motor

Under den första hälften av 1900-talet upplevde folkrörelserna sin storhetstid. Demokratins...

SO-rummet bok
M
Fira demokratin, PR-bild

Demokratin idag och i början av 1900-talet

Vilka ska få vara med och bestämma och vad ska medborgarna styra över? Dessa frågor är lika...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Sverige under 1900-talet

Under 1900-talets början demokratiserades Sverige samtidigt som landets ekonomi blev allt bättre. Vid mitten av 1900-...

Hi

Kända personer 1914-1991

Historia om några av 1900-talets kända och ökända personer och deras levnadsöden.

Hi

Okategoriserad historia

Material med innehåll som inte passar in någon annanstans.

Relaterade taggar

Hi
Tor

Myter och sagor

Här ska vi kortfattat reda ut skillnaden mellan en myt och en saga, en åtskillnad som inte alltid...

Hi
Porträtt

Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf (1858-1940) är en av Sveriges mest folkkära och utomlands mest välkända författare....

Hi
Jeanne d'Arc

Berömda kvinnor

Vår historia är full av kvinnors och mäns levnadsöden. Men männen har i alla tider givits förtur...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Skotten i Ådalen 1931

av: Mattias Axelsson
2022-02-24

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om bakgrunden till skotten i Ådalen 1931.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1990-1999

av: Julia, Mattias och Kristoffer
2018-04-25

Mattias, Julia och Kristoffer drar projektet om 1900-talet i land och avslutar med ett avsnitt om 90-talet. Ekonomisk kris, arbetslöshet, internetabonnemang, Robinson, Nile City, reklamradio, fotbolls-VM och en oändlig rad av dokusåpor.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1980-1989

av: Julia, Mattias och Kristoffer
2018-04-18

Mattias, Julia och Kristoffer tar sig an 1980-talet. Löntagarfonder, aktierally, börsyra, högervåg, Razzel, Kryzz, Tv3 och Bruce på Ullevi.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1970-1979

av: Julia, Mattias och Kristoffer
2018-04-10

Mattias, Julia och Kristoffer tar sig an 1970-talet. Oljekris, lotterriksdag, borgerlig regering, kärnkraft, disco samt staten och kapitalet.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1960-1969

av: Julia, Mattias och Kristoffer
2018-04-04

Äntligen tar Julia, Mattias och Kristoffer tag i 1900-talet igen och går igenom 1960-talet. Rekordåren fortsätter, men något skaver i det svenska samhället. Popmusiken slår igenom. Hasse & Tage gör sina första revyer.

+ Lyssna