Atombombningen av Hiroshima och Nagasaki

I månader tränade amerikanska piloter i ett ökenområde I Utah, USA, att fälla bomber. Men de visste inte vad för bomb de skulle fälla i slutändan. Den enda upplysning de fick var att de skulle tränas att för att fälla en ny sorts bomb. Det skulle bli atombomben över den japanska staden Hiroshima.
M

Förödelse i Hiroshima efter bomben.

Manhattanprojektet

Manhattanprojektet (skapandet av atombomben) hade resulterat i att det fanns tre atombomber klara i början av 1945. I mitten av juli 1945 hade en provbomb, som kallades ”Besten”, sprängts i en öken i västra USA. Resultatet hade överträffat alla förväntningar. Mannen bakom Manhattanprojektet, Oppenheimer, citerade en hinduisk skrift ”Nu har jag blivit döden, världars förstörelse.” Förödelsen efter resultatet hade överträffat alla förväntningar.

ANNONS

ANNONS

Japan vägrar kapitulera

Samtidigt pågick en konferens mellan de allierade statsledarna, som resulterade i att USA:s president Truman krävde Japans ovillkorliga kapitulation. Men krigsfanatikerna kring den japanske kejsaren vägrade att ge upp striderna. Därmed föll det sista hindret för atombombens användande.

Fyra olika japanska städer hade sparats av flygvapnet för att kunna tjäna som mål vid denna historiens första atombombsfällning. Överst på listan stod Hiroshima. För att göra största möjliga intryck på japanerna beslöt man att släppa bomben över en stad som inte tidigare hade varit utsatt för svåra bombningar av USA. Först den 4 augusti fick piloterna information om vad slags bomb de skulle fälla. De fick nu också se filmupptagningar från provsprängningen. Den 5 augusti 1945 startade flygplanet ”Enola Gay” sin färd mot Japan med atombomben ombord. Atombomben kallades för ”Little boy.”

Little boy fälls över Hiroshima

Den 6 augusti klockan 8.15 Hiroshimatid fälldes bomben. Fyrtiotre sekunder senare detonerade den på ungefär 600 meters höjd.

Det amerikanska bombplanet Enola Gay på landningsbanan efter det utförda uppdraget över Hiroshima den 6 augusti 1945.

”Det var som att se en fotoblixt, berättar en av piloterna. Det var som att sitta på kanten av ett askfat, som någon slog till med full kraft med ett baseballträ. Planet for som ett löv för vinden”.

Över Hiroshima kom en bländande blixt och ett svampaktigt rött moln bildades över explosionspunkten. Där staden legat såg det nu ut som en gryta med kokande svart olja.

I Hiroshima utbröt en eldstorm som rusade fram med 1 200 km/tim och branden pågick i sex timmar. Den radioaktiva strålningen dödade alla på en gång inom en kilometers omkrets från explosionscentrum. En kvinna som befann sig 20 mil från Hiroshima beskrev det hela som ”Om solen plötsligt gått upp och sen försvunnit igen.”

ANNONS

ANNONS

President Truman fick nyheten om bombningen av Hiroshima när han var ombord på kryssaren Augusta på hemväg från konferensen i Potsdam där han hade mött Churchill och Stalin. Samtidigt skickades det ut en kommuniké i presidentens namn som hade förberetts tidigare. Det spreds via radio i USA och skickades vidare till Japan. I kommunikén kunde man höra bland annat ”Japan har förkastat vårt ultimatum från Potsdam. Om de icke nu accepterar våra villkor, kan de vänta sig ett regn av förstörelse, vars make aldrig skådats på denna jord.”

Antalet omkomna

Det är fortfarande inte exakt klart hur många som dog i Hiroshima. Siffrorna varierar mellan 90 000-150 000 omkomna. 90 procent av alla husen i Hiroshima förstördes.

Ett atombombsmoln reser sig över Nagasaki.

Eftersom inte Japan reagerade över denna bomb fällde USA ytterligare en atombomb (som kallades ”Fat man”), nu över staden Nagasaki. Omkring 75 000 människor beräknas där ha omkommit av själva detonationen eller av andra skador de närmaste dagarna.

Varför fällde USA atombomber?

Japanerna hade inte gett upp kampen om inte atombomberna fällts. På sommaren 1945 hade Japan en stridsberedd armé på drygt 2 miljoner man och 9 000 stridsflygplan. Amerikanska beräkningar visade att en invasion av Japan skulle kosta omkring en halv miljon amerikanska soldater livet och dessutom skulle flera miljoner japaner dödas. President Truman sa: ”Jag betraktade bomben som ett militärt vapen och tvivlade inte för en sekund på att den borde användas.”

Samtidigt fanns det ett politiskt motiv för USA att fälla en atombomb. Kalla kriget hade börjat mellan USA och Sovjetunionen och Truman ville visa Stalin att USA var en supermakt som inte var att leka med.

Hibakusha

Ordet hibakusha finns bara i japanskan, i andra språk har ett sådant ord hittills inte behövts. Det betyder ”människor som drabbats av en atombombsexplosion” och omfattar alla som överlevde atombombsexplosionerna i Hiroshima och Nagasaki. Under årens lopp har många hibakusha dött av till följd av sjukdomar som cancer. Det finns inga siffror som visar hur många som har dött till följd av den farliga strålningen.

ANNONS

ANNONS

Visste du att:

 • Redan 1939 skrev Albert Einstein till president Roosevelt och föreslog att USA skulle satsa resurser på att framställa en atombomb.
 • Manhattanprojektet, skapandet av atombomben, startades 1942, och 1945 fanns tre atombomber klara i Los Alamos i New Mexico. I mitten av juli 1945 hade en provbomb, som kallades Besten, sprängts i en öken i västra USA. Resultatet hade överträffat alla förväntningar. Mannen bakom Manhattanprojektet, Oppenheimer, citerade en hinduisk skrift och sa: ”Nu har jag blivit döden, världars förstörelse.” Manhattanprojektet sysselsatte 150 000 människor och framställningskostnaden för den första atombomben sägs ha gått på två miljarder kronor.
 • 1942 genomförde USA flera små bombattacker mot den japanska huvudstaden Tokyo. Anfallet natten mellan den 9-10 mars 1945 var däremot det mest förödande bombangrepp som någonsin drabbat en stad, bortsett från atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki. Denna natt fällde amerikanska plan ner nästan 2000 ton brandbomber över staden som till stor del bestod av trähus. Det resulterade i en eldstorm som slukade stora delar av Tokyo. Förmodligen dödades drygt 100 000 människor och 250 000 byggnader gick upp i rök. Efter kriget sa den ansvarige befälhavaren: ”Hade vi förlorat kriget hade vi säkerligen blivit åtalade för krigsförbrytelse.”
 • En grupp fysiker drabbades av samvetsnöd när de förstod att den första atombomben skulle användas mot Japan. De hade arbetat på att få fram en atombomb som skulle försvara västvärlden mot tyskarna, inte att tvinga en motståndare som nästan var slagen att kapitulera. Einstein kände sig bedragen och tog sin hand från projektet.
 • Den 5 augusti 1945 startade flygplanet Enola Gay sin färd mot Japan med atombomben ombord. Atombomben kallades Little boy. Bomben var 4,5 meter lång och vägde 4500 kg. Av detta utgjorde själva sprängladdningen, två små uranklumpar, mindre än en halv procent. Laddningens sprängkraft motsvarade 15 000 ton trotyl. Enola Gay eskorterades av två flygplan. Det ena var fyllt med inspelningsinstrument och det andra med kameror.
 • Den 6 augusti klockan 8.15 lokal tid fälldes bomben, 43 sekunder senare detonerade den på ungefär 600 meters höjd. Explosionen skapade en så stark tryckvåg att besättningen först trodde att den orsakades av luftvärnets eldgivning. Över Hiroshima kom en bländande blixt och ett svampformat rött moln bildades över explosionspunkten. Den radioaktiva strålningen dödade alla inom en kilometer från explosionscentrum på en gång. Ljusblixten från explosionen syntes 40 mil bort.
   

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Nämn fakta om Manhattanprojektet.
   
 2. Vad krävde president Truman?
   
 3. Varför var Hiroshima målet?
   
 4. Beskriv själva explosionen och skadorna.
   
 5. Hur reagerade president Truman?
   
 6. Varför fällde USA atombomberna?
   
 7. Vilka var hibakusha?
   

 

Litteratur
Antony Beevor, Andra världskriget, Historiska Media, 2012
H.P. Willmott m.fl., Andra världskriget, Bonnier Fakta, 2012
Klas-Göran Karlsson & Ulf Zander, Katastrofernas århundrade - historiska och verkningshistoriska perspektiv, Studentlitteratur AB, 2009
 

Text: Carsten Ryytty, författare och SO-lärare
Ovanstående text är redigerad av SO-rummet men ingår ursprungligen i boken Hitler och andra världskriget : 444 frågor och svar.
Bokens webbplats

 

 

Senast uppdaterad: 19 januari 2024
Publicerad: 3 februari 2014

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

S
Tyska jagare

Tyskland ockuperar Danmark och Norge

Den 9 april 1940 inledde Tyskland operation Weserübung, invasionen av de neutrala länderna Danmark...

M
MLK i talarstolen

Svart kamp i sydstaterna

De svartas kamp för jämlikhet i USA, särskilt i sydstaterna, ledde under andra hälften av 1900-...

M

Hvidstengruppen

Den danska Hvidstensgruppen bildades i mars 1943. Medlemmarnas viktigaste mötesplats var Hvidstens...

M
Warszawagettot

Warszawagettot och judarnas uppror

I den polska huvudstaden Warszawa hade de tyska ockupationstrupperna inrättat ett getto, speciella...

M

Toyotomi Hideyoshi - mannen som enade Japan

En sommarmorgon 1582 dog Japans härskare Oda Nobunaga i sitt tempel i huvudstaden Kyoto. Ett...

M

Östfronten under andra världskriget

Klockan 3.15 på morgonen den 22 juni 1941 rullade tusentals tyska stridsvagnar in över...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Hi
Karta

Japans historia

Historia om Japan. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Hi
Karta

USA:s historia

Få en helhetsbild av USA:s historia eller fördjupa dig i viktiga händelser och särdrag som utmärker vissa perioder i...

Relaterade taggar

Hi
Flygande fästning

Flygkrig

Första världskrigetNär första världskriget började hade flera länder skaffat sig militärflyg....

Hi
Hiroshima

Bombningen av Hiroshima

Hiroshima är en stad i Japan där USA fällde sin första atombomb i augusti 1945.Efter flera års krig...

Hi
Svampmoln

Kärnvapen

Kärnvapen är ett samlingsnamn för explosiva vapen vars förstörelsekraft skapas av kärnenergi. Den...

Hi
Svampmoln

Manhattanprojektet

Redan 1939 skrev Albert Einstein till president Roosevelt och föreslog att USA skulle satsa...

Hi
Tysk stad i ruiner.

Andra världskrigets följder

Andra världskriget (1939-1945) är den största och mest omfattande militära konflikten i...

Hi
Landstigningsbåt

Stillahavskriget

Stillahavskriget är en benämning för den del av andra världskriget som utkämpades i Stilla havet...

Hi
Krigsfångar

Andra världskrigets vändpunkter

Här nedan har vi listat några av de viktigaste händelserna och vändpunkterna under andra...

Hi
Porträtt

Robert Oppenheimer

J. Robert Oppenheimer föddes 1904 i staden New York, USA, av judiska föräldrar. Bokstaven J stod...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Andra världskrigets utbrott

av: Mattias, Julia och Johannes
2018-03-06

Julia, Mattias och Johannes tar sig an starten på andra världskriget. Vad hände och varför?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1940-1949

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-12-05

I årets sista podd fortsätter Julia, Mattias och Kristoffer serien om 1900-talet. Nu om 1940-talet. De pratar om andra världskriget, division Engelbrecht, ransoneringskuponger, beredskapsmusik, Ingrid Bergman och ekonomisk tillväxt.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Kubakrisen

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-01-24

Mattias, Kristoffer och Julia pratar om Kubakrisen - det närmaste världen har varit ett kärnvapenkrig, enligt många historiker.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Koreakriget

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-10-04

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om ett av de första krigen under kalla kriget - Koreakriget.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Presidentvalet i USA

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-04-20

Julia, Mattias och Kristioffer reder ut hur presidenten i USA väljs.

+ Lyssna