Anfallet mot Pearl Harbor - USA dras in i andra världskriget

Söndagen den 7 december 1941 anföll japanska plan och ubåtar den amerikanska flottan i Pearl Harbor på Hawaii. Anfallet kom som en fullständig överraskning och innebar att USA gick aktivt in i andra världskriget.
M

Slagskeppen USS West Virginia och USS Tennessee inkapslade i tjock rök under attacken mot Pearl Harbor.

Orsaken till Japans anfall

Huvudorsaken till Stillahavskriget var Japans strävan att bli Asiens herrar. Sedan 1937 förde japanerna krig i Kina. Kriget i Europa medförde att de holländska, franska och brittiska kolonierna i Asien var praktiskt taget försvarslösa. Därför var det mycket frestande för japanerna att anfalla.

Sommaren 1941 försökte den japanska regeringen övertala USA att ge Japan fria händer att expandera söderut i de resursrika ostindiska ögrupperna. USA betraktade det som en utmaning mot det amerikanska inflytandet och motsatte sig därför de japanska kraven. USA hjälpte Kina mot Japan, dessutom hade USA infört ett exportförbud på råmaterial och järnskrot från USA till Japan.

ANNONS

ANNONS

Zero - Japans jaktplan

Den japanska marinens ensitsiga jaktplan Zero slog mycket enkelt ut de amerikanska planen i Pearl Harbor, Planet var byggt av en ny lätt aluminiumlegering och hade pansarplåtar för att skydda piloten.

Trots att planet bara hade en motor på 950 hästkrafter kunde det lätta Zeroplanet flyga fortare och längre än de flesta andra jaktplanen i början av kriget.

Japan inledde förhandlingar med USA i förhoppning om att förmå USA att häva exportförbudet och även sluta hjälpa Kina. Eftersom förhandlingarna misslyckades anföll Japan USA.

USA visste att japanerna skulle attackera någonstans

USA hade knäckt den kod japanerna använde när de sände diplomatmeddelanden till den japanske ambassadören i Washington. När förhandlingarna mellan USA och Japan började gå dåligt fick den japanske ambassadören meddelande om att Japan skulle gå till attack. USA kände till tidpunkten men inte platsen. Av radiotrafiken drog amerikanerna slutsatsen att japanerna planerade invadera Sydostasien, men exakt var visste man inte.

USA:s marinminister Knox skrev dock i ett brev den 24 januari 1941 till krigsminister Stimson: ”Om krig skulle utbryta med Japan anses det mycket möjligt att fientligheterna inleds med en överrumplingsattack mot flottan eller örlogsbasen vid Pearl Harbor.”

Fotografi från ett japanskt plan vid Battleship Row i början av attacken. Explosionen i mitten är en torpedträff på USS West Virginia.

Ett noga förberett anfall

Sommaren 1941 fick speciellt utvalda piloter från japanska marinen öva precisionsbombning utanför den lilla staden Kagoshima i södra Japan. Topografiskt liknade Kagoshima Honolulu där Pearl Harbor låg. Piloterna fick studera en fyra kvadratmeter stor modell över Oahu och fick lära sig silhuetterna på fartygen i Pearl Harbor. Piloterna visste att de skulle slå till en söndag, för då låg flottan alltid i hamn.

Den 6 september 1941 inkallades ett rådsmöte inför kejsaren, och alla ministrar och höga militärer var närvarande. Majoriteten av de närvarande godkände den preliminära krigsförklaringen. Även kejsaren godtog krigsförklaringen (även om han var tveksam). Beslutet om krig hade dock redan fattats av armén och marinen.

ANNONS

ANNONS

Det var Chuichi Nagumo som var ansvarig överbefälhavare för aktionen mot Pearl Harbor, men Nagumo var mycket tveksam inför uppgiften. Han var övertygad om att Japan skulle kunna krossa USA:s flotta i Pearl Harbor, men insåg att Japan aldrig kunna krossa USA i längden. Ett tag hotade Nagumo att avgå om planen skulle genomföras. Efter Pearl Harbor sa Nagumo: ”Vi väckte en sovande jätte och uppfyllde honom med ohygglig beslutsamhet.”

Anfallet mot Pearl Harbor

Klockan 07.02, den 7 december 1941 upptäckte två meniga på en amerikansk radarstation att ett stort antal flygplan var på väg mot Pearl Harbor och rapporterade till en amerikansk informationscentral. En officer på informationscentralen svarade att det var amerikanska B-17-plan som var på väg från fastlandet till Pearl Harbor.

President Franklin D Roosevelt undertecknar krigsförklaringen mot Japan dagen efter anfallet.

Strax före klockan 08 på morgonen söndagen den 7 december 1941 anföll japanska plan och ubåtar den amerikanska flottan i Pearl Harbor på Hawaii. Någon krigsförklaring kom inte, och anfallet kom fullständigt överraskande.

Det var den japanske befälhavaren Fuchida som ledde den första anfallsvågen på 180 plan som lyfte från hangarfartyg 40 mil från Pearl Harbor.

Ingen hade väntat ett japanskt angrepp så långt österut. Befälhavaren Fuchida skrek i sin radio ”Tora, Tora, Tora” (”Tiger, tiger, tiger”). Det var kodordet för att informera den japanska flottan att den amerikanska Stillahavsflottan hade överrumplats.

Fuchida blev glad när han såg att sju slagskepp låg för ankar i Pearl Harbor. Men det blev en besvikelse för japanerna att det inte fanns ett enda hangarfartyg. I hamnen fanns dock kryssare, jagare och andra fartyg, totalt 94 fartyg.

Japanerna koncentrerade sig på de sju slagskepp som låg parvis mitt i viken utanför Fordön. De japanska torpedplanen gick ner på en höjd lägre än 90 meter och släppte sin last av torpeder, de flesta träffade sina mål.

ANNONS

ANNONS

Den första vågen av flygplan åstadkom stor skada. Den andra vågen som slog till en timme senare var mindre framgångsrik för att rök från den brinnande oljan som spyddes ut från de träffade slagskeppen skymde sikten.

Under två timmar sänkte eller skadade japanerna 18 fartyg och förstörde 188 plan samt skadade 159 andra. Omkring 2400 amerikaner dog, däribland 68 civila och över 1000 skadades.

De japanska förlusterna blev 29 plan, 55 flygare, en ubåt och fem miniubåtar.

Fuchida blev förvånad när han flög in mot Pearl Harbor. På en yta som var mindre än fem kilometer kvadratkilometer låg 94 fartyg tätt hopklumpade utan ett enda torpednät tvärs över inloppet. Fuchida sa efteråt: ”Aldrig ens i djupaste fred har jag sett ett så fullständigt oskyddat mål.”

USA: s Stillahavsflotta var nästan utplånad trots det hade USA tur. Alla de fyra amerikanska hangarfartygen i Stilla havet kom undan eftersom de var på väg bort från Pearl Harbor den 7 december. De kom att spela en avgörande roll i fortsättningen av andra världskriget, som i Stilla havet utvecklades till ett slag mellan hangarfartyg. Dessutom lyckades inte japanerna förstöra oljedepåerna och varven. Av de 18 örlogsfartyg som skadades eller sänktes, återställdes 15 till stridbart skick.

I Tokyo mottogs nyheten om attacken mot Pearl Harbor med jubel. De japanska flygarna hyllades när de återvände och fick vara med på festligheter runt om i Japan. Fuchida fick till och med träffa kejsaren.

USA förklarar krig mot Japan

Den japanska flottans överbefälhavare, Yamamoto, hoppades kunna skada den amerikanska flottan med sådan kraft att Washington skulle söka förhandlingsfred innan landet kunde mobilisera sin industriella potential för krig. Men Japan felbedömde amerikanernas reaktion. Mindre än 24 timmar efter attacken höll president Franklin D Roosevelt ett tal till det amerikanska folket: ”Gårdagen, den 7 december 1941, är en dag som vi kommer att minnas som skammens dag. Förenta staterna utsattes då för en attack av japanska sjö- och flygstridskrafter,” sa han. Därefter röstade kongressen med stor majoritet att förklara krig mot Japan. Endast en person som röstade nej.

USA återhämtade sig snabbt från katastrofen i Pearl Harbor. Den 4 juni 1942 besegrade en amerikansk flotta en japansk flotta vid Midway. Då sänkte USA fyra av japanernas åtta hangarfartyg.

ANNONS

ANNONS

Japanerna i USA

I början av 1942 beslutade den amerikanska regeringen att de flesta personer av japanskt ursprung som var bosatta i USA skulle interneras (spärras in), trots att 73 procent av de sammanlagt 110 000 som fängslades var amerikanska medborgare.

Militären tvingade alla personer av japanskt härstamning att avlägsna sig från västkuststaterna Kalifornien, Oregon och Washington efter att de förklarats som strategiska områden. De tvingades sälja sin egendom till låga priser och slå sig ned i ett av tio omlokaliseringscentra. I slutet av 1944 började myndigheterna stänga en del läger och familjerna tilläts återvända till västkusten.

LÄS MER: Pearl Harbor

LÄS MER: USA:s inträde i andra världskriget

LÄS MER: Andra världskriget (artikelserie)

LÄS MER: Andra världskriget

Visste du att:

 • 1932 genomförde den amerikanska flottan en storövning i Stilla havet. I manövern ingick även ett ”anfall” mot flottbasen Pearl Harbor. Det visade sig då att Pearl Harbor var chanslöst mot ett flyganfall. Militärerna drog dock inga lärdomar av övningen och förklarade bort saken som en tillfällighet och papperen som berättade om manövern föll i glömska. Vad amerikanska militärer inte visste var att det fanns japanska spioner på Hawaii som med kameror följde hela händelseförloppet och noterade det i detalj.
 • I oktober 1939 bestämde president Roosevelt att USA:s Stillahavsflotta skulle förflyttas från sin traditionella hemmahamn i San Diego till Pearl Harbor ön Oahu, Hawaii. Roosevelt visste att USA:s flotta var svag, men han räknade med att förflyttningen av ett stort antal större enheter skulle ge sken om något annat.
 • Fuchida, chefen för den japanska anfallsstyrkan, återvände till Pearl Harbor tio år efter krigets slut, men då som en vanlig turist. Amerikanerna tog emot honom som en skicklig flygare och modig man, då hade Fuchida lämnat det militära livet och utbildat sig till protestantisk präst.
 • Ett av de slagskepp som förstördes fullständigt under anfallet mot Pearl Harbor var slagskeppet Arizona. En bomb som fälldes hamnade i en av hennes skorstenar och antände ammunitionsförrådet och 150 meter höga lågor steg mot himlen. Mer än 1000 av fartygets 1400 besättningsmän omkom då Arizona sjönk. Slagskeppet Arizona har efteråt fått statusen "krigsgrav" och 1962 byggdes en ställning ovanför hennes däck. Många som överlevde attacken har när de avlidit fått sina kvarlevor placerade i basen till ett av kanontornen. Av de 1,5 miljoner turister som varje år besöker minnesmärket vid Arizona är cirka 20 procent från Japan.
 • Amerikanerna var fast beslutna att straffa mannen som planerade attacken mot Pearl Harbor, amiral Yamamoto. 1943 lyckades de dechiffrera ett meddelande att Yamamoto skulle flyga från Nya Guinea till Salomonöarna. USA skickade iväg 16 P-38-jaktplan med extratankar för att genomskjuta Yamamoto. Planen tog amiralens bombplan i bakhåll och han sköts ned 50 kilometer från det flygfält där han skulle landa.
 • Klockan 03:45 den 7 december siktade minsveparen USS Condor ett ubåtsperiskop nära inloppet till Pearl Harbor. Vad man såg var en av de fem miniubåtar som fått i uppdrag att ta sig in i hamnen och avlossa torpeder mot de amerikanska fartygen, men denna aktion misslyckades. En av ubåtarna gick på grund och fänrik Kazuo Sakamaki blev den förste japanske krigsfången under andra världskriget.
 • Efter Japans attack utbröt kaos kring den amerikanska basen på Pearl Harbor. Olika förband sköt i nervositet på varandra och på allt som rörde på sig. På kvällen den 7 december kom fyra amerikanska B-17-plan in för landning till Pearl Harbor. Trots att de hade fått tillstånd att landa sköt det amerikanska luftvärnet mot planen varefter endast ett kunde landa. De övriga tre planen sköts ner.
 • Man kan i efterhand se att Japans anfall riktades mot fel mål. De amerikanska skeppen som sänktes hade inte kunnat ingripa mot japanernas operationer på andra sidan Stilla havet. På grund av brist på olja samt att tillgången på flygunderstöd var otillräckligt. Om japanerna hade attackerat basresurser som verkstäder, torrdockor och drivmedelsdepån hade den amerikanska flottan tvingats att retirera till den amerikanska västkusten.
   

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Varför anföll Japan Pearl Harbor?
   
 2. Var det ett lyckat anfall tycker du? Förklara varför/varför inte.
   
 3. Vad hände med japanerna som fanns i USA efter att USA förklarat krig mot Japan?
   

 

Litteratur
Antony Beevor, Andra världskriget, Historiska Media, 2012
H.P. Willmott m.fl., Andra världskriget, Bonnier Fakta, 2012
Chris Mann m.fl., De största slagen under andra världskriget, Läsförlaget, 2009

 

Text: Carsten Ryytty, författare och SO-lärare
Ovanstående text är redigerad av SO-rummet men ingår ursprungligen i boken Hitler och andra världskriget : 444 frågor och svar.
Bokens webbplats

 

 

 

Senast uppdaterad: 23 augusti 2023
Publicerad: 6 mars 2016

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

S
Tyska jagare

Tyskland ockuperar Danmark och Norge

Den 9 april 1940 inledde Tyskland operation Weserübung, invasionen av de neutrala länderna Danmark...

M
MLK i talarstolen

Svart kamp i sydstaterna

De svartas kamp för jämlikhet i USA, särskilt i sydstaterna, ledde under andra hälften av 1900-...

M

Hvidstengruppen

Den danska Hvidstensgruppen bildades i mars 1943. Medlemmarnas viktigaste mötesplats var Hvidstens...

M
Warszawagettot

Warszawagettot och judarnas uppror

I den polska huvudstaden Warszawa hade de tyska ockupationstrupperna inrättat ett getto, speciella...

M

Toyotomi Hideyoshi - mannen som enade Japan

En sommarmorgon 1582 dog Japans härskare Oda Nobunaga i sitt tempel i huvudstaden Kyoto. Ett...

M

Östfronten under andra världskriget

Klockan 3.15 på morgonen den 22 juni 1941 rullade tusentals tyska stridsvagnar in över...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Hi
Karta

Japans historia

Historia om Japan. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Hi
Karta

USA:s historia

Få en helhetsbild av USA:s historia eller fördjupa dig i viktiga händelser och särdrag som utmärker vissa perioder i...

Relaterade taggar

Hi
Flygande fästning

Flygkrig

Första världskrigetNär första världskriget började hade flera länder skaffat sig militärflyg....

Hi
Fartyg

Pearl Harbor

Den 7 december 1941 anföll japanska stridsflygplan den amerikanska flottbasen Pearl Harbor på...

Hi
Landstigningsbåt

Stillahavskriget

Stillahavskriget är en benämning för den del av andra världskriget som utkämpades i Stilla havet...

Hi
Krigsfångar

Andra världskrigets vändpunkter

Här nedan har vi listat några av de viktigaste händelserna och vändpunkterna under andra...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Andra världskrigets utbrott

av: Mattias, Julia och Johannes
2018-03-06

Julia, Mattias och Johannes tar sig an starten på andra världskriget. Vad hände och varför?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1940-1949

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-12-05

I årets sista podd fortsätter Julia, Mattias och Kristoffer serien om 1900-talet. Nu om 1940-talet. De pratar om andra världskriget, division Engelbrecht, ransoneringskuponger, beredskapsmusik, Ingrid Bergman och ekonomisk tillväxt.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Kubakrisen

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-01-24

Mattias, Kristoffer och Julia pratar om Kubakrisen - det närmaste världen har varit ett kärnvapenkrig, enligt många historiker.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Koreakriget

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-10-04

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om ett av de första krigen under kalla kriget - Koreakriget.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Presidentvalet i USA

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-04-20

Julia, Mattias och Kristioffer reder ut hur presidenten i USA väljs.

+ Lyssna