Hitler lade skulden på kvinnorna
När Hitler efter skadan fördes till sjukhuset i Berlin hade han inte varit i Tyskland sedan 1914 och han upplevde snart den pessimism som fanns hos allmänheten inför kriget. I Mein Kampf lade han skulden på kvinnorna som skrev defaitistiska brev till fronten: ”Fronten översvämmas nu som förr av detta gift, som tanklösa kvinnor sutto hemma och fabricerade, naturligtvis utan att ha en aning om, att detta var det säkraste medlet att stärka motståndarens segervisshet till det yttersta och således förlänga och försvåra sina egna anhörigas lidanden vid fronten. Tyska kvinnors meningslösa brev kostade under den följande tiden hundratusentals män livet”.
Antisemitism
Efter kriget skrev Hitler många gånger att judarna i Tyskland inte bidrog till krigsinsatserna, vilket inte stämde. Beräkningar efter kriget visade att nästan exakt samma andelar judar som icke-judar över hela landet hade tjänstgjort i den tyska krigsmakten under kriget. I Hitlers regemente fick 30 procent av alla judar utmärkelser för tapperhet och 17 procent av alla judar i regementet dödades i strid. En intressant aspekt kring detta är att Hitlers chef Hugo Gutmann rekommenderade Hitler för det ena av järnkorsen och Gutmann var jude.
Våroffensiven 1918
I mars 1918 genomförde tyskarna en sista desperat attack för att nå Paris, men offensiven misslyckades och tyskarna förlorade mer än 880 000 man. Hitler tog inte till sig denna information när han satt inspärrad 1923 efter sin misslyckade statskupp. I stället anklagade han de strejkande tyska ammunitionsarbetarna, den tyska pressen samt politiker som önskade en förhandlingsfred för ”andligt sabotage” och för att förrädiskt ha huggit den tyska armén i ryggen (den s.k. dolkstötslegenden).
Hitler utsattes för gas
Natten mellan den 13 och 14 oktober 1918 utsattes Hitler och några av hans ordonnans kollegor för giftgas. De befann sig bakom fronten nära Werwik, en stad vid fransk-belgiska gränsen. Det var britterna som avfyrade gasgranater. Under rättegången efter sin misslyckade statskupp påstod Hitler att tre av hans kamrater dödades och att han själv blev blind ett tag efter gasattacken.
Efter gasattacken fördes Hitler till ett sjukhus tio mil från Berlin där han skulle behandlas för ”krigshysteri” på sjukhusets psykiatriska avdelning, inte ögonkliniken. Enligt läkarna blev Hitler diagnostiserad som psykopat med symptom på hysteri.
Vapenstilleståndet
När vapenstilleståndet inföll den 11 november 1918 var Hitlers regemente 30 kilometer nordväst om Bryssel, men Hitler befann sig på en psykiatrisk avdelning nära Berlin. Hitler skrev i Mein Kampf att han då han hörde nyheten blev blind igen och började gråta: ”Det svartnade åter för ögonen på mig, och jag trevade mig snubblande tillbaka till sovsalen, kastade mig på sängen och begravde mitt brännande huvud i täcken och kuddar. Sedan den dag, jag stod vid min moders grav, hade jag inte gråtit. Men nu kunde jag inte annat”. Den 17 november 1918 kunde Hitler lämna militärsjukhuset, 29 år gammal, utan arbete, bostad och socialt kontaktnät.
LÄS MER: Hitlers barn- och ungdom
LÄS MER: Adolf Hitler
LÄS MER: Hitlers väg till makten (artikelserie)
LÄS MER: Första världskriget (artikelserie)
LÄS MER: Första världskriget