Storbritannien i början av andra världskriget

Del 1 av 2 i en artikelserie om Storbritannien under de första åren av andra världskriget. Storbritannien gjorde till en början eftergifter åt Hitler i tron att han skulle låta nöja sig med några landområden. Winston Churchill varnade tidigt för Hitlers framfart och slutligen tvingades britterna inse att Hitler inte tänkte nöja sig och att han måste stoppas.
S

Winston Churchill (till höger) kikar ut över Engelska kanalen från en observationspost vid Dover.

Neville Chamberlain och eftergiftspolitiken

Den brittiske premiärministern Neville Chamberlain hade gjort ödesdigra eftergifter åt Nazityskland. Trots detta åtnjöt han länge sina landsmäns förtroende. Chamberlain räddade freden i Europa 1938, genom att offra tjeckerna till Hitler. När han tillmötesgick Hitlers krav förstod medelklassbritten honom. Det var inte överraskande att engelsmännen blev lättade av Münchenöverenskommelsen och önskade fred. Om kriget skulle komma fruktade man förödande bombningar, gasanfall och evakueringar av barnen. Det moderna kriget verkade skrämmande.

ANNONS

Men krigshotet upplevdes samtidigt inte mer påträngande än hotet om arbetslöshet och social utslagning. Även om Chamberlain hade stöd i de mer välbärgade leden, möttes han av fientlighet från delar av landets arbetarklass. Antalet arbetslösa var vid krigsutbrottet 1939 över en miljon. Det brittiska folket upplevde en stor osäkerhet om såväl kriget som den sociala situationen.

Snart stod det dock klart att Hitler inte ville nöja sig med Tjeckien. Nu stod Polen på tur. Världskriget kunde inte undvikas. Krigsutbrottet mottogs med uppgivenhet av britterna. För många hade osäkerheten varit olidlig. Den fruktansvärda väntan var över. En kvinna skrev att hon kände sig samtidigt både sjuk och lättad.
 

Neville Chamberlain

Många medelklassbritter kände igen sig själva i honom. Han var som den ordinarie britten, inte briljant men kompetent. Hans äktenskap var stabilt som det skulle vara i en engelsk medelklassfamilj på 1930-talet. Varje dag bar han samma kritstrecksrandiga kostym och det vare sig han promenerade med sin fru i Hyde Park eller tvingades träffa Hitler i München. Det var så medelklassbritten också ständigt gick klädd.
 

Winston Churchill tar över

Tyskarna tog Danmark, Norge och trängde segrande fram i Nederländerna, Belgien och Frankrike. Den försiktige Neville Chamberlain efterträddes som brittisk premiärminister av den energiske krigsledaren Winston Churchill. I sitt tal till underhuset sa Churchill: " Jag har ingenting annat att bjuda än blod, möda, tårar och svett".

Churchill bildade en samlingsregering där tories, labour, liberaler och fackföreningsfolk ingick. (Se rutan längre ner för mer fakta om Churchill.)

ANNONS

Evakueringen från Dunkerque

Tyskarna hade i rasande fart störtat genom Belgien. De närmade sig den franska Kanalkusten. Hela den brittiska expeditionskåren i Frankrike tillsammans med åtskilliga fransmän, polacker och belgier satt fast i en fälla. Från alla sidor tryckte tyskarna på mot staden Dunkerque. En sjöman på de brittiska undsättningsfartyg såg stora, svarta skuggor på den vita stranden, när de närmade sig Frankrikes kust. De svarta fläckarna visade sig vara väldiga skaror av soldater. De stod där och väntade på att bli evakuerade.

Evakueringen vid Dunkerque varade mellan 26 maj och 4 juni 1940. På bilden syns brittiska skepp som räddar allierade trupper samtidigt som de anfalls av tyska störtbombare (Stuka).

Soldaterna i de främsta leden stod upp till axlarna i vattnet. Sedan de stuvats in i båtarna kom de bakre leden fram och väntade på sin tur.

Under nio dagar gick en improviserad flotta i skytteltrafik över kanalen. Räddningsflottan bestod av en mycket konstig armada. Förutom Royal Navy deltog i räddningsaktionen privata yachter, franska fiskebåtar, holländska skutor, handelsfartyg, bilfärjor, passagerarbåtar, hjulångare, småbåtar med namn som Peggy IV, Folkestone Belle, Boy Billy, Ethel Maud, Lady Haig, Mary Jane. Cockneytalande bilchaufförer blandades med hamnarbetare från Londons dockor, citymän i plommonstop, läkare, scouter. Alla hjälpte till med evakueringen.

Brittiska soldater räddade vid Dunkerque.

De som återvände från Dunkerque var trötta och ofta svårt skadade. På detta tema gjordes den amerikanska propagandafilmen Mrs Miniver 1942 i regi av William Wyler. Det är en av de bästa krigspropagandafilmer någonsin.

Evakueringen från Dunkerque gick visserligen bra, men nu stod britterna ensamma i kriget mot Hitler. Som en Londonbo uttryckte saken "Skönt, nu har vi kommit med i finalen". Trotsigt förklarade Churchill: "vi ska försvara vår ö, vad det än kostar, vi ska slåss på stränderna, vi ska slåss på flygfälten, vi ska slåss på åkrarna och på gatorna, vi ska slåss bland bergen. Vi ska aldrig ge oss."

LÄS MER: Slaget om Storbritannien och Blitzen

LÄS MER: Slaget om Storbritannien - en viktig seger för de allierade

LÄS MER: Slaget om Storbritannien

LÄS MER: Winston Churchill - Storbritanniens ledare under andra världskriget

LÄS MER: Det brittiska imperiet under andra världskriget och efterkrigstiden

ANNONS

Winston Churchill genomskådade Hitler

Winston Churchill varnade under hela mellankrigstiden för Hitler. Mellan åren 1936-1939 skrev han boken Steg för steg. Budskapet var att demokratierna måste sluta sina led mot diktaturerna och främst mot Nazityskland. Framförallt krävde Chuchill brittisk upprustning för att kunna möta den ständigt växande tyska krigsmakten. Hitlers taktik, vilken Churchill genomskådade, var att ta ett område eller ett land i taget. Västmakterna skulle fås att tro just detta territorium var det sista Nazityskland eftersträvade. England och Frankrike skulle då förmås att i världsfredens intresse avstå från att motsätta sig detta sista krav.

Hitler besatte och militariserade Rhenlandet 1936 (detta område var visserligen tyskt men enligt överenskommelse skulle det vara demilitariserat). Österrike anslöts med våld till Tredje riket 1938. Det följdes av Sudetområdet i Tjeckoslovakien (dagens Tjeckien och Slovakien) samma år. Resten av Tjeckoslovakien tog Hitler 1939. Först när han på samma sätt avsåg lägga beslag på Polen förmådde äntligen västmakterna förklara sig beredda att möta det nazistiska hotet med vapen.

Fram till andra världskrigets utbrott 1939 talade Churchill oftast för döva öron om det nazistiska hotet. Folk var trötta på allt vad krig och upprustningar hette efter de fruktansvärda erfarenheterna från första världskriget. Man vägrade helt enkelt ta till sig vad Hitlertyskland stod för och den fara det utgjorde för alla Europas folk.

Winston Churchill betydde kanske mer än någon annan för besegrandet av Nazityskland. Han varnade alltså tidigt för nazismen. Han förmådde Storbritannien att inta en kompromisslös hållning i kampen mot Hitlertyskland. Storbritannien stod ensamt efter det att Hitlers Wehrmacht (den tyska krigsmakten) hade besegrat Frankrike och behärskade kontinenten. Då var det Churchill som med sin briljans uppehöll modet hos britterna och fick dem att fortsätta kampen. Genom sina personliga kontakter med den amerikanske presidenten Franklin D Roosevelt lade Churchill grunden för de stora engelsktalande demokratiernas samverkan. Tillsammans bildade de det demokratiska alternativet till Nazityskland. Churchill och Roosevelt samlade sina folk till den militära kraftansträngning som slutligen tillsammans med Sovjetunionens insatser besegrade Hitlerriket.

Churchill härstammade från den engelska aristokratin. Han sa om demokratin att det var ett uruselt system, men att det aldrig uppfunnits något bättre. Men Churchill var också imperialist. I sin ungdom hade han tjänstgjort i Indien, Sudan och Sydafrika och deltagit i många av de olika kolonialkrigen. Visserligen upprördes Churchill av nazisternas antisemitism och våldspolitik. Men han ansåg också att Nazityskland utgjorde ett hot mot det brittiska imperiet. Det var kanske det viktigaste skälet till att han varnade för och förde sin kamp mot Nazityskland.
 

Mrs Miniver - filmens handling i korthet

På den engelska landsbygden lever en familj, där sonen är stridsflygare. Sonen träffar under en blomstertävling (typiskt engelskt) en flicka som han blir förtjust i. Men den 1 september 1939 bryter andra världskriget ut. Man hör Chamberlains tal i radio: "I'm speaking to you from 10 Downing street ..." och så förklarar han att krig råder mellan Storbritannien och Tyskland. De unga tu förlovar sig. Så kommer Dunkerque. Sonen ger sig i väg i en liten båt tillsammans med många andra för att hjälpa till med evakueringen av de brittiska trupperna. Han återvänder skäggig och illa medfaren. De gifter sig och den unge mannen återvänder till kriget. Han körs till sin bas av hustrun. På väg därifrån blir hennes bil beskjuten av ett tyskt flygplan och hon dödas. Hela samhället med kyrkan förvandlas också till ruiner av tyska bombare. Begravningen sker bland kyrkoruinerna. I skyn ser man RAF-planen.
 

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Vad tänkte britterna först om Hitler och varför?
     
  2. Vem var Neville Chamberlain och vilken roll spelade han i Storbritanniens relation med Nazityskland?
     
  3. Vad hände i Dunkerque och hur gick operationen till?
     
  4. Ge exempel på olika sorters fartyg som var med i evakueringen från Dunkerque.
     
  5. Hur skilde sig Winston Churchill från Neville Chamberlain som ledare?
     
  6. Vilken betydelse hade Winston Churchill för kriget mot Nazityskland?
     
  7. Beskriv hur britterna kände sig i början av andra världskriget, använd information från texten för att stödja din beskrivning.

Fundera på:

  1. Vad tycker du om den eftergiftspolitik som Neville Chamberlain förde? Var den förståelig med tanke på tidens omständigheter?
     
  2. Vad tror du bidrog mest till att britterna klarade av att stå emot Nazityskland: politiskt ledarskap eller folkets vilja? Förklara varför.

Ta reda på:

  1. Hur lyckades Winston Churchill få stöd från USA i kampen mot Nazityskland?
     

 

Litteratur:
Winston Churchill, Steg för steg, Aktiebolaget Skoglunds Bokförlag, 1939
Winston Churchill, Historia 4, De stora demokratierna, Skoglunds Bokförlag, 1959
Winston Churchill, Andra världskriget Minnen: Stormmolnen hopas, Skoglunds Bokförlag, 1950
Len Deighton, Battle of Britain, London, 1980
Len Deighton, Jaktpiloterna: slaget om Storbritannien, Stockholm, 1980
Eric Taylor, Women who went to war 1938-46, London, 1988
 

Text: Jan-Gunnar Rosenblad och Gundel Söderholm, författare

Senast uppdaterad: 31 oktober 2023
Publicerad: 22 juli 2016

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

S
Tyska jagare

Tyskland ockuperar Danmark och Norge

Den 9 april 1940 inledde Tyskland operation Weserübung, invasionen av de neutrala länderna Danmark...

M

Hvidstengruppen

Den danska Hvidstensgruppen bildades i mars 1943. Medlemmarnas viktigaste mötesplats var Hvidstens...

M
Warszawagettot

Warszawagettot och judarnas uppror

I den polska huvudstaden Warszawa hade de tyska ockupationstrupperna inrättat ett getto, speciella...

M

Östfronten under andra världskriget

Klockan 3.15 på morgonen den 22 juni 1941 rullade tusentals tyska stridsvagnar in över...

M

Atombomben över Nagasaki skulle tvinga Japan att kapitulera

Människan har skapat vapen så fruktansvärda att de kan döda allt liv på jorden. Kärnvapen är den...

S

Kejsarinnan Matilda

Medeltidens mäktiga kvinnor var vanligen inhoppare för män. När adelsmannen befann sig på resa,...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Hi
Karta

Storbritanniens historia

Historia om Storbritannien (England, Skottland, Wales och Nordirland). Här finns material som behandlar Storbritanniens...

Relaterade taggar

Hi
Spitfires

Slaget om Storbritannien

Slaget om Storbritannien är en benämning på Tysklands försök att slå ut det brittiska flygvapnet...

Hi
Porträtt

Winston Churchill

Winston Churchill (1874-1965) var Storbritanniens premiärminister under andra världskriget och blev...

Hi
Karta

Imperier

Med ett imperium menas ofta en större stat som omfattar flera nationer eller folkslag....

Hi
Hitler ger direktiv.

Andra världskrigets orsaker

Andra världskriget (1939-1945) är det största och mest omfattande krig som någonsin utkämpats på...

Hi
Chamberlain

Eftergiftspolitiken

Efter det nazistiska maktövertagandet i Tyskland 1933 inleddes militariseringen av landet, först i...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Frågan om Skottlands självständighet

av: Mattias Axelsson
2021-05-10

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i samhällskunskap och historia) om Skottland och kraven på skotsk självständighet.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Nordirlands historia

av: Mattias Axelsson
2021-04-12

I veckans avsnitt pratar gymnasieläraren Mattias Axelsson om Nordirlands historia under 1900-talet och framåt.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Andra världskrigets utbrott

av: Mattias, Julia och Johannes
2018-03-06

Julia, Mattias och Johannes tar sig an starten på andra världskriget. Vad hände och varför?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1940-1949

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-12-05

I årets sista podd fortsätter Julia, Mattias och Kristoffer serien om 1900-talet. Nu om 1940-talet. De pratar om andra världskriget, division Engelbrecht, ransoneringskuponger, beredskapsmusik, Ingrid Bergman och ekonomisk tillväxt.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Hitlers och nazisternas väg till makten

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-02-24

Julia, Mattias och Kristoffer förklarar bakgrunden till att Adolf Hitler och nazisterna kunde ta makten i Tyskland på 1930-talet.

+ Lyssna