M

Winston Churchill - Storbritanniens ledare under andra världskriget

Winston Churchill var en brittisk politiker som var Storbritanniens premiärminister och store ledare under andra världskriget. Han var född 1874 och dog 1965.
Bild:

Winston Churchill som premiärminister i sitt arbetsrum på Downing Street 10, London.

Churchills tidiga karriär

Efter officersutbildningen vid Sandhurst blev Winston Churchill officer vid fjärde husarregementet. Churchill var en mycket äventyrlig ung man. År 1895 deltog han som frilansjournalist när det var krig på ön Kuba. Därefter deltog han i strider både i Indien och i Sudan i Afrika.

1899 tog han avsked ur armén för att bli politiker. Efter ett par misslyckade försök att komma in i underhuset som konservativ politiker reste han till Sydafrika för att arbeta som krigskorrespondent. Under det så kallade boerkriget tillfångatogs han, men efter ett tag lyckades han rymma och Churchill återvände hem som krigshjälte.

Churchills politiska karriär tar fart

År 1900 blev han invald i det brittiska underhuset (riksdagen). Han blev tidigt en fruktad vältalare. År 1908 blev han handelsminister. 1911 utsågs han till marinminister. Churchill avgick som marinminister 1915 bland annat på grund av den kritik som han fick för en misslyckad operation i Mellanöstern under första världskriget.

Under årens lopp hade Churchill ett antal ministerposter, men han hade till en början ingen större framgång som politiker. Förmodligen hade hans politiska karriär tagit slut under 1930-talet om inte Adolf Hitler hade blivit diktator i Tyskland.

Churchill och andra världskriget

Churchill tog tidigt avstånd från Hitler och nazismen. Churchill varnade i många tal att Hitler skulle starta ett stort krig, men det var få politiker som lyssnade på Churchill.

Vid krigsutbrottet i september 1939 blev Churchill på nytt marinminister. När Tyskland anföll Frankrike 1940 tvingades premiärministern Chamberlain att avgå varefter Churchill, som då var 66 år, blev premiärminister.

1940 stod Storbritannien ensamt mot Hitlers Tyskland, men Churchill lyckades stärka folkets motståndsvilja genom sin energi och talkonst. Det enda löfte Churchill kunde ge till folket var en tid av ”blod och möda, svett och tårar”.

Som premiärminister ägnade sig Churchill främst åt att leda krigföringen. Han kunde ofta vara en besvärlig chef, men han var alltid full av idéer som befolkningen gillade.

Bild:

Churchill och Roosevelt under Jaltakonferensen 1945.

Churchill kom mycket bra överens med den amerikanske presidenten Roosevelt, vilket betydde mycket för USA:s senare deltagandet i kriget.

En framgångsrik karriär även som författare

Trots sitt lysande ledarskap förlorade Churchill och hans konservativa partivalet 1945 varefter han tvingades avgå. Churchill återkom dock som premiärminister under åren 1951-1955.

Churchill var också en duktig författare och fick nobelpriset i litteratur 1953. Boken Min ungdom är en rolig bok om hans egen barn och ungdom. Churchill skrev också historiska verk och biografier (berättelser om andra människors liv).

Uppgifter och frågor

 1. Vad är Churchill mest känd för?
   
 2. Ge exempel på att han var en äventyrlig man.
   
 3. Vad ansåg Churchill om Hitler?
   
 4. När blev han premiärminister och hur var han som ledare?
   
 5. Ge exempel på att han var duktig inom andra områden än politik.

 

Litteratur:
Len Deighton, Battle of Britain, London, 1980
Bra Böckers Lexikon 2000, Bokförlaget Bra Böcker AB, 1996
Olof G. Hedengren, Winston Leonard Spencer Churchill, Vulkan, 2015
H.P. Willmott m.fl., Andra världskriget, Bonnier Fakta, 2012
 

Text: Carsten Ryytty, författare och fd SO-lärare

Uppdaterad: 14 november 2018
Publicerad: 24 maj 2016