Atombomben över Nagasaki skulle tvinga Japan att kapitulera

Människan har skapat vapen så fruktansvärda att de kan döda allt liv på jorden. Kärnvapen är den värsta av alla dessa sorter. De har därför bara använts vid två tillfällen i historien - båda gångerna av USA mot Japan, och med endast några dagars mellanrum 1945: den 6:e augusti över Hiroshima och den 9:e augusti över Nagasaki. Det primära syftet var att tvinga Japan till villkorslös kapitulation och få ett slut på andra världskriget. Det sekundära syftet var rent demonstrativt - ett sätt för USA att visa omvärlden att de nu var en militär supermakt.
M

Den här helgedomen överlevde kraften från atombomben i Nagasaki, men bakgrunden utgörs av ruiner och vridna och brända balkar.

Det ursprungliga målet var staden Kokura

9 augusti 1945

Det är en vanlig förmiddag i den japanska staden Nagasaki, den 9 augusti år 1945. Så vanlig en förmiddag nu kan bli i ett land som varit i krig under så många år att ingen vettig människa orkar tänka på eländet utan att bli alldeles sjuk i själen.

På ett sjukhus strax nordöst om stadskärnan är aktiviteten i full gång igen efter morgonens flyglarm. Nu närmar sig klockan redan elva. I sjukhusets kapell tar den katolske prästen fader Ishikawa emot patienternas bikt. Nagasaki är en av Japans mest västerländska städer, med en stor grupp kristna. Några kvarter från sjukhuset ligger den största katolska helgedomen i hela Ostasien.

ANNONS

Utanför sjukhuset sliter broder Joseph Iwanaga tillsammans med några arbetare som gräver ett bombskydd i buskaget mitt på gården. Andra skyndar sig att ställa fram en sen frukost. Trots att det redan är förmiddag har ingen hunnit äta på grund av flyglarmen. Nu fyller man i all hast stora skålar med misosoppa och bär ut dem så fort man kan genom korridorer och uppför trappor.

"Nå, vi får snart äta", säger doktor Tatsuichiro Akizuki till sköterskan fröken Murai. "Patienterna måste vara hungriga."

Det är han själv också, men först måste han hinna med förmiddagens patienter. Doktor Akizuki har precis stuckit en dräneringsnål i sidan av bröstkorgen på en patient som lider av en kollapsad lunga, när han hör ett svagt ljud. Det låga, surrande ljudet av avlägsna flygplansmotorer.

"Vad är det där?" säger han. "Visst har signalen om 'faran över' gått?"

Fat Man atombomben som släpptes över Nagasaki
Bild: National Achives
Tinian Island, augusti 1945. Atombomben Fat Man sprayas med färg.

Akizuki säger till patienterna att stanna kvar i sina sängar och inte gå bort till fönstren och stirra som de brukar. Det är en vana som irriterar honom: patienterna trängs gärna i fönstren och stirrar upp mot himlen för att se på när de amerikanska B52:orna passerar högt där uppe. De gör det på samma sätt, tänker han, som när barn ligger och stirrar ner i vattnet bara för att se små fiskar kila fram och tillbaka. Men om en bomb skulle falla kan de ju skadas av glassplittret, brukar han säga.

Han fortsätter att arbeta. Så lägger han märke till att ljudet bara växer. Motordånet stegras. Till slut låter det som att flygplanet är precis ovanför sjukhuset. Doktor Akizuki drar först försiktigt ut nålen ur patientens bröstkorg. Sedan kastar han sig omkull på golvet.

Flygplanet som kommer in över staden är en amerikansk B-29:a döpt till Bockscar, en ordlek på ordet för godsvagn (boxcar) och den ordinarie pilotens namn, Fredrik Bock. Men den som styr flygplanet den här förmiddagen heter major Charles Sweeney. Han är vid det här laget mycket nervös; färden har drabbats av flera tekniska problem och de har inte mycket bränsle kvar. Det ursprungliga målet var, som historikern Peter Englund berättat om i en essä, staden Kokura, men väl framme visade sig sikten vara alldeles för dålig. Staden var täckt av rök från det närliggande Yawata som brann efter att ha bombats under natten. Därför har Sweeney istället styrt mot Nagasaki med sin märkvärdiga last. I bombutrymmet ligger en atombomb, kärvänligt döpt till Fat Man.

ANNONS

USA hann först med det nya vapnet

Den här augustidagen har det gått tre dygn sedan det amerikanska flygvapnet fällde det första kärnvapnet, Little Boy, över Hiroshima. Effekten blev precis så förödande som man väntat sig. I den amerikanska ledningen talas det med skräckfylld vördnad om detta nya vapen. Men ännu har inte den japanska regeringen gett upp, även om de i ärlighetens namn inte har haft mycket tid på sig att reagera.

Atombomberna är följden av ett forskningsarbete som pågått med växande intensitet ända sedan 1939. Att varje atom innehåller sanslösa mängder energi hade tydligt beskrivits av Albert Einstein i början av 1900-talet, när han presenterade sina tankar om relationen mellan massa och energi (sammanfattade i den berömda formeln. E = mc²). Men samma år som världskriget bröt ut hade fysiker också visat att kärnklyvning var praktiskt möjlig att genomföra, vilket gjorde det uppenbart att man därmed också borde kunna bygga just det som kom att kallas atombomber - vapen som släpper lös en enorm mängd energi genom fission, klyvning av atomkärnor.

Strax efter att denna upptäckt blev känd inledde flera länder sina egna, högst hemliga försök att med hjälp av sin egen nations ledande fysiker utveckla atomvapen, i USA, Tyskland och Sovjetunionen. Det var en kapplöpning i det tysta, där det amerikanska bombprogrammet efter en tid tog ledningen.

In i det sista fortsatte de allierade att vara livrädda för att nazisternas satsning - som leddes av den berömde fysikern Werner Heisenberg - trots allt skulle hinna före. En desperat Adolf Hitler beväpnad med kärnvapen var en skräckinjagande tanke. Därför lades oerhörda resurser på att USA skulle bli först i världen med det nya vapnet.

Och till sist, våren 1945, var allt färdigt. Men vid det laget var Tyskland i princip redan besegrat. Då beslöts istället att nymodigheten, detta teknologiska underverk, skulle användas mot Japan.

Syftet var att tvinga landet att ge upp sitt allt hopplösare motstånd och på så vis kanske spara hundratusentals amerikanska soldaters liv. Samtidigt ville man gärna pröva bomberna i praktiken. Var de verkligen så effektiva som det verkade vid provsprängningarna?

En ocean av eld, en himmel av rök

När Little Boy exploderade över Hiroshima infriades alla förväntningar (eller farhågor, beroende på hur man vill se det). Sprängkraften var verkligen enastående. Men ännu hade Japan inte kapitulerat, och ett kodat meddelande som USA lyckades komma över antydde att de inte heller tänkte göra det.

Därför skickades Charles Sweeney ut på den färd som gjorde att han strax efter klockan elva på förmiddagen den 9 augusti passerade över sjukhuset där doktor Tatsuichiro Akizuki befann sig. En kort stund därefter öppnade sig en lucka i molntäcket över staden, flygplanets bombriktare fick syn på en idrottsplats, och Fat Man föll från himlen.

ANNONS

Doktor Akizuki hörde först ingen smäll. Det enda han märkte var att rummet han befann sig i fylldes av ett vitt, bländande ljus, starkare än en blixt. Sedan hördes ett dån, och han kände ett enormt tryck över hela kroppen och pressades ner mot golvet. Han kände sig yr, och det ven i öronen. Efter vad som måste ha varit flera minuter kunde han ta sig på fötter. Alla patienter var täckta med vitt damm, märkte han, men ingen verkade allvarligt skadad.

Staden före och efter explosionen.
Bild: Wikimedia Commons
Nagasaki 1945, före och efter atombomben.

Först fylldes han av en enorm lättnad. Men så såg han ut genom fönstret. Han såg åt sydväst, in mot Nagasakis centrum. Och stelnade av fasa.

Himlen över staden var svart som tjära och täckt med tjocka rökmoln. Under allt detta svarta hängde en tät gulbrun dimma, som dolde allting. Sakta, sakta klarnade dimman, och själva marken blev synlig. Då såg han att alla byggnader i staden brann, stora som små. Brann gjorde också alla elektricitetsstolpar och alla träden på kullarna. Men att säga att de brann var inte nog, skrev Akizuki senare. Det var som om själva jorden spydde ur sig eld och rök, som om flammorna vällde upp ur underjorden. En ocean av eld, en himmel av rök.

Det måste vara jordens undergång, tänkte han.

LÄS MER: Bombningen av Hiroshima

LÄS MER: Atombombningen av Hiroshima och Nagasaki

LÄS MER: Manhattanprojektet

LÄS MER: Robert Oppenheimer - atombombens fader

LÄS MER: Andra världskriget

PODCAST: Kärnvapen och kärnvapenmakter

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Varför satsade USA så stora resurser på att utveckla en atombomb?
     
  2. Varför användes atombomberna första gången mot Japan och inte över Hitlers Tyskland?
     
  3. Vad var syftet med USA:s atombombning av Japan i augusti 1945?

Ta reda på:

  1. Vilket land var det andra i världen som utvecklade ett fulländat kärnvapen?
     
  2. Vilka länder i världen förfogar idag över kärnvapen?

Fundera på:

  1. Varför har kärnvapen bara använts två gånger i krig (över Hiroshima och Nagasaki 1945)?
     

 

VILL DU VETA MER? Läs Brev från nollpunkten av Peter Englund (1996) samt Nagasaki 1945 av Tatsuichiro Akizuki (1982).

 

FÖRFATTARE

Text: Magnus Västerbro, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

Är du intresserad av att läsa fler spännande berättelser av författaren så rekommenderas 101 historiska händelser - en annorlunda världshistoria.
Bokens webbplats

 

Senast uppdaterad: 13 mars 2024
Publicerad: 7 mars 2023

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

S
Cheyennekrigare

Little Wolfs krigare i elden - Cheyennefolkets marsch genom historien

Tommy Eriksson är en populärhistorisk författare och specialist på Nordamerikas urfolk. Han...

S
Tyska jagare

Tyskland ockuperar Danmark och Norge

Den 9 april 1940 inledde Tyskland operation Weserübung, invasionen av de neutrala länderna Danmark...

M
MLK i talarstolen

Svart kamp i sydstaterna

De svartas kamp för jämlikhet i USA, särskilt i sydstaterna, ledde under andra hälften av 1900-...

M

Hvidstengruppen

Den danska Hvidstensgruppen bildades i mars 1943. Medlemmarnas viktigaste mötesplats var Hvidstens...

M
Warszawagettot

Warszawagettot och judarnas uppror

I den polska huvudstaden Warszawa hade de tyska ockupationstrupperna inrättat ett getto, speciella...

M

Toyotomi Hideyoshi - mannen som enade Japan

En sommarmorgon 1582 dog Japans härskare Oda Nobunaga i sitt tempel i huvudstaden Kyoto. Ett...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Hi
Karta

Japans historia

Historia om Japan. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Hi
Karta

USA:s historia

Få en helhetsbild av USA:s historia eller fördjupa dig i viktiga händelser och särdrag som utmärker vissa perioder i...

Relaterade taggar

Hi
Svampmoln

Kärnvapen

Kärnvapen är ett samlingsnamn för explosiva vapen vars förstörelsekraft skapas av kärnenergi. Den...

Hi
vapen

Vapen

Lika länge som det har funnits människor så har det funnits vapen av olika former. De forntida...

Hi
Hiroshima

Bombningen av Hiroshima

Hiroshima är en stad i Japan där USA fällde sin första atombomb i augusti 1945.Efter flera års krig...

Hi
Flygande fästning

Flygkrig

Första världskrigetNär första världskriget började hade flera länder skaffat sig militärflyg....

Hi
Svampmoln

Manhattanprojektet

Redan 1939 skrev Albert Einstein till president Roosevelt och föreslog att USA skulle satsa...

Hi
Landstigningsbåt

Stillahavskriget

Stillahavskriget är en benämning för den del av andra världskriget som utkämpades i Stilla havet...

Hi
Porträtt

Robert Oppenheimer

J. Robert Oppenheimer föddes 1904 i staden New York, USA, av judiska föräldrar. Bokstaven J stod...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Andra världskrigets utbrott

av: Mattias, Julia och Johannes
2018-03-06

Julia, Mattias och Johannes tar sig an starten på andra världskriget. Vad hände och varför?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1940-1949

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-12-05

I årets sista podd fortsätter Julia, Mattias och Kristoffer serien om 1900-talet. Nu om 1940-talet. De pratar om andra världskriget, division Engelbrecht, ransoneringskuponger, beredskapsmusik, Ingrid Bergman och ekonomisk tillväxt.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Kubakrisen

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-01-24

Mattias, Kristoffer och Julia pratar om Kubakrisen - det närmaste världen har varit ett kärnvapenkrig, enligt många historiker.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Koreakriget

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-10-04

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om ett av de första krigen under kalla kriget - Koreakriget.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Presidentvalet i USA

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-04-20

Julia, Mattias och Kristioffer reder ut hur presidenten i USA väljs.

+ Lyssna