Bidrag: Pengar man kan få från staten eller kommunen, till exempel barnbidrag eller bostadsbidrag.
Bruttolön: Lönen innan skatten har dragits av. Det är t.ex. alltid bruttolönen som uppges när en person berättar hur mycket hen tjänar i månaden (har i månadslön).
Disponibel inkomst: De pengar som ett hushåll har kvar efter att skatt är betald och bidrag är inräknade.
Försäkring: Genom att betala för en försäkring köper man ett ekonomiskt skydd mot en viss risk, t.ex. stöld, brand, olyckor, sjukdom, arbetslöshet, o.s.v. Läs mer >
Förvärvsarbete: Lönearbete, d.v.s. arbete som utförs i utbyte mot en lön.
Hushåll: En eller flera personer som bor tillsammans och delar på utgifter och ansvar.
Hyresrätt: En bostad man hyr, oftast av ett bostadsbolag, och betalar månadshyra för.
Inkomst: Alla pengar som kommer in till en person eller ett hushåll, till exempel lön eller bidrag.
Kollektivtrafik: Passagerartrafik som är tillgänglig för alla i samhället och som bekostas av befolkningen med skattepengar. De vanligaste formerna av kollektivtrafik är buss, spårvagn och regionaltåg.
Konsumtion: Förbrukning, användning av varor och tjänster. Konsument = den som förbrukar en vara eller tjänst. Läs mer >
Kronofogdemyndigheten: En myndighet som hjälper till att driva in skulder från personer som inte kan eller vill betala.
Lön: Ersättning (i regel genom pengar) som betalas för utförande av arbete eller beredskap att utföra arbete (t.ex. jour).
Löntagare: Person som arbetar i utbyte mot en lön.
Nettolön: Lönen som blir kvar efter att skatten dragits av. De pengar som hamnar på lönekontot efter att arbetsgivaren betalat en del av bruttolönen till Skatteverket.
Offentliga sektorn: Verksamheter som bedrivs av staten, regionen eller kommunen. Den offentliga sektorn bekostas av befolkningen med skatter.
Privatekonomi: Hur man planerar och hanterar sina egna eller familjens inkomster och utgifter.
Skatt: Alla som tjänar pengar eller konsumerar varor och tjänster måste betala skatt (t.ex. löneskatt och moms) som går till gemensamma kostnader i samhället. Skattepengarna behövs för att samhället ska fungera. I Sverige betalas skatten till kommunen, regionen och staten som bestämmer vad pengarna ska användas till. Vårt samhälle är uppbyggt och styrs med hjälp av skattepengar. I kommunerna byggs och underhålls skolor, badhus, bibliotek och så vidare. Regionerna ser i regel till regionens sjukvård och kollektivtrafik, medan staten ansvarar för en stor del av samhällets sociala trygghetssystem och för alla myndigheter som behövs för att skapa trygghet och ordning för invånarna i landet. En stor del av skattepengarna går därför tillbaka till hushållen i form av löner till alla anställda inom t.ex. offentliga sektorn (statliga tjänstepersoner, poliser, sjuksköterskor, busschaufförer, kommunarbetare, lärare och så vidare).