Robespierre avrättas
Girondisterna som först och främst företrädde landsbygden kom mer och mer i konflikt med medelklassen i Paris, mycket beroende på livsmedelssituationen i huvudstaden. Ännu en gång kom Pariskommunen och Jakobinerna, under ledning av Maximilien de Robespierre, att samarbeta. Girondisterna utstöttes ur konventet och Robespierre kom mer och mer anta formen av en upplyst despot. Skräckväldet var ett faktum!
Åren som följde präglades av terror och förföljelser. Historikerna tror att över 40 000 människor mördades under skräckväldet.
Men allt som gjordes under den här perioden var inte dåligt. I sammanhanget får man inte glömma att det under Robespierres styre även stiftades lagar för fattigunderstöd, lika arvsrätt och att det även tillkom ett obligatoriskt skolväsen.
Maximilien de Robespierre (1758-94) var från början advokat och han blev medlem av Nationalförsamlingen 1789. Han var känd för att vara både omutlig och vältalig, men såg våld som någonting nödvändigt. Robespierre blev dock med tiden alltför farlig för de egna leden och för att föregripa sina dödsdomar, lät de närmaste vännerna inom Jakobinklubben fängsla och avrätta Robespierre i juli 1794.
Napoleon tar makten
Året efter Robespierres död fick Frankrike en ny författning, direktorealförfattningen, Den styrande makten förlades nu på fem direktorer och den lagstiftande makten hölls av riksdagen.
Men Frankrike var en orolig nation fram till november 1799 då Napoleon Bonaparte återvände från Egypten.
Napoleon Bonaparte (1769-1821), bördig från Korsika, värvade sig tidigt till den franska armén och blev redan vid 16 års ålder officer i franska revolutionsarmén. Vid 24 års ålder befordrades han till general! Napoleon anslöt sig till Jakobinerna, och detta val kan ha varit en av anledningarna till Napoleons senare framgångar.
Genom en militärkupp den 9-10 november 1799 tog Napoleon makten i Frankrike. I egenskap av förste konsul blev Napoleon Frankrikes diktator. 1804 lät han kröna sig själv till Kejsare. Napoleons maktövertagande i november 1799 innebar slutet för den franska revolutionen.
Följderna av den franska revolutionen
Vilka blev då följderna av franska revolutionen? Jo, revolutionen avskaffade kungamakten av guds nåd, den av Gud givna kungamaktens tid var förbi i Frankrike. Även ståndssamhället avskaffades genom revolutionen. Lämplighet och skicklighet blev utslagsgivande vid yrkesavancemang och inte som tidigare, medfödda privilegier.
Genom Napoleons lag, Code Napoléon (införd 1804), som byggde på de revolutionära tankarna om frihet, jämlikhet och broderskap, gjordes alla människor i Frankrike lika inför lagen. Även religionsfriheten slogs fast.
Den franska revolutionen medförde också att kvinnornas ställning i samhället stärktes. Rätten att som kvinna skilja sig från sin man slogs fast 1792.
Det ska dock framhållas att Napoleon inskränkte både yttrande- och tryckfriheten i Frankrike. Därmed kan man säga att hans maktövertagande på flera viktiga punkter innebar en tillbakagång till det förrevolutionära samhället.
Långsiktigt innebar den franska revolutionen att tankegångarna om alla människors lika värde och demokrati fick fotfäste i Europa och omvärlden.
LÄS MER: Franska revolutionen 1789-1799
LÄS MER: Franska revolutionens orsaker
LÄS MER: Franska revolutionens följder
LÄS MER: Franska revolutionen och nationalismens uppkomst (artikelserie)
LÄS MER: Napoleontiden
PODCAST: Franska revolutionens orsaker
Litteratur:
Bengt Ankarloo (red.), Franska revolutionen, Studentlitteratur, Lund, 1992
Simon Johannes Boëthius, Den franska revolutionen, dess orsaker och inre historia 1789-1799. British Library, Historical Print Editions, London, svenska, 2011
Carl-Göran Ekerwald, Frihet, jämlikhet och broderskap: ett försök att förstå franska revolutionen, Karneval förlag, Stockholm, 2013
Joel Knöös, Franska revolutionen - Fördjupningsbok, Natur & kultur, Stockholm, 2006.