Lätta fakta om giljotinen

L

Ludvig XVI giljotinerades på morgonen den 21 januari 1793 på Place de la Révolution, nuvarande Place de la Concorde, i Paris.

Ludvig XVI:s avrättning

Den 21 januari 1793 var en dyster morgon i Paris. Det var kallt och regnigt. Dessutom skulle Frankrikes kung, Ludvig XVI, avrättas i den nya avrättningsapparaten giljotinen.

När Ludvig kom upp på plattformen där giljotinen fanns ropade han med hög röst: ” Jag dör oskyldig”.

Mer kunde åskådarna inte höra för kungens röst dränktes av trumvirvlar. Bödeln tryckte ner kungens kropp mot vippbrädet som fälldes framåt så att han liggande på mage hade huvudet under bilan. Kungens hals låg i en urgröpt fåra. Bödeln drog i snöret. Sekunden innan hörde åskådarna ett ångestfyllt dödsskrik. Bilan med den sneda eggen föll, kungens huvud dunsade ner i en korg. Bödeln tog därefter upp huvudet, han höll det i håret. Först var det tyst, men så ropade de blodtörstiga åskådarna: ”Leve republiken”.

ANNONS

ANNONS

Ludvig XVI och hans hustru Marie Antoinette var de mest kända personerna som avrättades i den nya avrättningsapparaten giljotinen.

LÄS MER: Ludvig XVI

LÄS MER: Marie Antoinette mötte döden i giljotinen

En mer human avrättningsmetod

Det var läkaren Joseph Guillotin som 1789 föreslog att man skulle införa ett ”mer humant avrättningsinstrument”, mer humant både för den dödsdömde och för bödeln.

Tidigare avrättades dödsdömda med en yxa eller svärd, vilket innebar att bödeln ofta tvingades att hugga ett flertal gånger innan huvudet föll av. Nu ville läkaren Guillotin att huvudet skulle kapas av snabbt och smärtfritt. Avrättningsredskapet har på så vis fått sitt namn efter honom, men det var inte Guillotin som uppfann själva maskinen.

Giljotinen blev från franska revolutionen standardavrättningsverktyg i Frankrike och användes där sist 1977, i Tyskland 1966, i Schweiz 1940, i Sverige 1910.

Stor efterfrågan på giljotiner

Nationalförsamlingen (riksdagen) bestämde 1791 att dödsdömda skulle avrättas med en giljotin som var ritad av doktor Antoine Louis och konstruerad av en tysk som hette Tobias Schmidt. Schmidt, en pianobyggare som blev en rik man eftersom han tog patent på uppfinningen. Massavrättningarna under franska revolutionen skapade nämligen en stor efterfrågan på ”giljotinen”, som avrättningsapparaten kom att döpas till.

Giljotinen invigdes den 25 april 1792. Det var en rånare som hette Peletier som fick inviga giljotinen. Det berättas att Peletier var stolt som en tupp för att han fick inviga giljotinen. Peletier räknade med att hamna i framtida historieböcker.

Giljotinen användes under åren 1792-1981 för verkställande av dödsstraff i Frankrike. Under franska revolutionen avrättades ca 40 000 personer varav fler än 15 000 offentligt i giljotinen.

Giljotinens designer blev själv avrättad - i giljotin

Mannen som ritade giljotinen, doktor Louis, kom i bråk med makthavarna och avrättades själv i giljotinen. Guillotin undgick med nöd och näppe att dela kollegans öde. Guillotin dog en naturlig död 1814.  Hans barn vädjade till regeringen att byta namn på avrättningsapparaten, eftersom de ansåg det så pinsamt att ha sitt namn förknippat med denna hemska avrättningsapparat. Regeringen avslog deras begäran och föreslog barnen att de skulle byta efternamn.

En enkel och effektiv avrättningsapparat

Giljotinen bestod av två upprättstående stolpar, upptill förenade av en tvärbjälke. Mellan stolparna fanns bilan med den sneda eggen som vägde sju kilo. Denna satt fast i ett 35 kilo tungt stålblock. Denna metallmassa som föll ner på den dödsdömdes hals från en höjd av 2,25 meter, vägde alltså 42 kilo.

Inte lika populär i Sverige

Giljotinen har använts en gång i Sverige, och det var så sent som 1910. Då avrättade bödeln Anders Dahlman rånmördaren Johan Andersson med en giljotin som hade köpts från Frankrike.

LÄS MER: Franska revolutionen 1789-1799

LÄS MER: Skräckväldet och revolutionens slut

LÄS MER: Dödsstraff

ANNONS

ANNONS

Visste du att:

 • Giljotinen fanns redan långt före franska revolutionen. I Skottland användes ett liknande redskap på 1300-talet och det har även förekommit i Persien, Italien och Tyskland.
 • Bödelns arbete behövde effektiviseras under franska revolutionen. Det skulle gå snabbt att avrätta en människa. Giljotinen blev lösningen. Den var så effektiv att man vid ett tillfälle avrättade 54 dödsdömda på 29 minuter.
 • Giljotinen avrättade alla lika - rik som fattig. Detta ansågs vara en demokratisk idé under slutet av 1700-talet.
 • Vid massavrättningar kunde det hända att eggen blev så slö att att bilan måste falla flera gånger för att skilja huvudet från kroppen.
 • I Nazityskland användes maskinen också flitigt. Man beräknar att mellan 16 000 och 20 000 huvuden rullade under 1940-talet.

Uppgifter och frågor

 1. Varifrån fick giljotinen sitt namn?
   
 2. Hur kom giljotinen till? Flera personer var inblandade.
   
 3. Varför blev giljotinen ett populärt avrättningsredskap?

 

Källor:
Robert Frederick Opie, Guillotine: The Timbers of Justice, History Press, 2013
Åke Persson och Thomas Oldrup, 101 historiska myter, Historiska Media, 2012
https://www.britannica.com/topic/guillotine
 

Text: Carsten Ryytty, författare och fd SO-lärare
 

Senast uppdaterad: 5 september 2021
Publicerad: 18 april 2017

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

ANNONS

Liknande artiklar

M

Franska revolutionen, Marat och mordet i badkaret

År 1793 hade den franska revolutionen pågått i fyra år. Grupper som från början samarbetat hade...

S

Axel von Fersens försök att rädda det franska kungaparet från revolutionen

Axel von Fersen var sommaren 1791 svindlande nära att skriva in sig i historieböckerna. Om inte en...

M

Revolutionen och det franska samhällets förändring

Den franska revolutionen omformade både det politiska och sociala landskapet i Frankrike. Många av...

M

Homosexualitet på 1800-talet: Frans och Lars fick fängelse för att de haft sex

Frans Pettersson och Lars Johansson dömdes till fängelse för att ha legat med varandra 1897....

ANNONS

Ämneskategorier

Franska revolutionen

Franska revolutionen (1789-1799) ökade folkets makt och förändrade det franska och europeiska samhället.

Brott och straff förr

Olika typer av brott och straff genom historien. Här berättas också om kriminalitet, lagar och ordningsmakt ur ett...

Dödsstraff

Ska grova brottslingar få en chans att bättra sig? Kan dödsstraff avskräcka och förhindra brott? Har vi rätt att döda i...

Relaterade taggar

SO-rummet tag typ

Uppfinningar

Människan har uppfunnit nya grejer i alla tider. Vissa historiker anser t.o.m. att det framförallt...

Ludvig XVI

Ludvig XVI (1754-1793) var kung av Frankrike 1774-1792. Han gifte sig vid 16 års ålder med den 14...