Arbetet med slottet startades 1661. I femtio år övervakade han arbetet på det väldiga slottskomplexet med byggnader och tillhörande parker. Över 35 000 människor arbetade för Solkungens ära och berömmelse. Kungen lät sig inte avskräckas av de enorma kostnaderna arbetet slukade. Slottet i Versailles byggdes nämligen på statens bekostnad med små bidrag från kungen (han lät bland annat göra mynt av bordsservisen av silver).
Så småningom uppstod ett mycket vackert slott. 1682 flyttade kungen och hovet till Versailles. 1000 hovmän och 4000 tjänare bodde på slottet.
När Ludvig XIV flyttade till slottet var det dåligt med hygienen. Det fanns bara ett badkar (som användes till fontän) och en toalett (som var avsedd för kungen) i hela slottet.
Den jättelika parken omfattar en yta på omkring en miljon kvadratmeter. Solkungen var bland annat väldigt förtjust i blommor. Varje år köpte han fyra miljoner lökar från Holland.
De 1400 fontänerna i parken krävde enorma mängder vatten (mer än vad som fanns tillgängligt för hela Paris behov). Eftersom det inte fanns rinnande vatten i Versailles måste det hämtas ända från floden Seine genom ett invecklat kanalsystem.
Allt vatten räckte ändå inte till för att alla fontäner skulle kunna spruta samtidigt. När kungen promenerade i parken måste tjänarna via ett komplicerat maskineri dirigera vattenmängderna så att de fontäner som kungen passerade sprutade.
Versailles förlorar sin roll som maktens boning
Långt senare, i början av den franska revolutionen, beslöt folkets nyutsedda ledare att alla skulle betala skatt. Alla medborgare skulle hädanefter leva i frihet och jämlikhet. Men i Paris svalt människorna och den 4 oktober 1789 föreslog en kvinna att alla Paris kvinnor skulle marschera ut till Versailles och protestera mot matpriserna och bristen på bröd.
Måndagen den 5 oktober 1789 vandrade tusentals kvinnor ut till Versailles. De skulle hämta kungafamiljen till Paris. De trodde att det var ett sätt att garantera att Paris fattiga fick bröd.
Kungen var då ute på jakt när han fick de första varningarna att kvinnorna var på väg. Missbelåten tvingades kungen avbryta jakten. Under tiden skickades 600 man ur livvakten fram för att skydda slottet, men kvinnorna släpptes in och efter en del bråk tvingades kungafamiljen att flytta in i slottet Tuilerierna i Paris.
Under och efter revolutionen såldes och stals möbler och annan utrustning och slottet förföll. I mitten av 1800-talet reparerades slottet till dess ursprungliga skick.
Text: Carsten Ryytty, SO-lärare och författare