Slottet i Versailles

Utanför Paris finns slottet Versailles. När Ludvig XIV (även kallad ”Solkungen”) byggde slottet på 1600-talet fanns det över tusen rum i den vackra byggnaden, men bara en toalett.
L

När Ludvig XIV kom till makten 1660 och fick kunglig makt sökte han en plats nära Paris men bort från de oroligheter som pågick i staden.

Versailles blir Frankrikes nya maktcenter

Versailles är idag en stad med ca 85 000 invånare som ligger 17 kilometer sydväst om Paris. Redan under medeltiden låg en by på platsen, men Versailles historia som vi känner den genom historieböckerna börjar med att Ludvig XIV (1638-1715) beslutar att skapa ett monument över sig själv. Som så många andra härskare genom historien som haft oinskränkt makt, ville han skapa ett bygge som skulle avspegla hans status och makt. Han var ju trots allt "Solkungen" (han kallades så därför att  han hade solen som sin symbol).

I de franska historieböckerna går Ludvig XIV:s tid under namnet "det stora seklet" eftersom Frankrike vid den här tiden var Europas ledande land inom en rad områden: militärt, politiskt och kulturellt. Ludvig XIV och hans Frankrike dominerade hela epoken. "Världens centrum" var då hans slott i Versailles.

ANNONS

ANNONS

Vid hovet i Versailles

Den arkitektur som gällde under 1600-talet var slott med flyglar, snörräta alléer och springbrunnar. I parkerna finpromenerade kavaljerer. De hade värja vid sidan, silkesstrumpor, pudrad peruk och trekantig hatt. Damerna var starkt urringade med pudrat, högt upptornat hår.

Så kommer en drabant fram på terrassen och utropar "konungen!" Alla störtar fram och bildar en allé av djupt bugande herrar eller nigande damer. Höjden av lycka för en var är ett ord eller ett leende från majestätet...

Arbetet med slottet startades 1661. I femtio år övervakade han arbetet på det väldiga slottskomplexet med byggnader och tillhörande parker. Över 35 000 människor arbetade för Solkungens ära och berömmelse. Kungen lät sig inte avskräckas av de enorma kostnaderna arbetet slukade. Slottet i Versailles byggdes nämligen på statens bekostnad med små bidrag från kungen (han lät bland annat göra mynt av bordsservisen av silver).

Så småningom uppstod ett mycket vackert slott. 1682 flyttade kungen och hovet till Versailles. 1000 hovmän och 4000 tjänare bodde på slottet.

När Ludvig XIV flyttade till slottet var det dåligt med hygienen. Det fanns bara ett badkar (som användes till fontän) och en toalett (som var avsedd för kungen) i hela slottet.

Den jättelika parken omfattar en yta på omkring en miljon kvadratmeter. Solkungen var bland annat väldigt förtjust i blommor. Varje år köpte han fyra miljoner lökar från Holland.

De 1400 fontänerna i parken krävde enorma mängder vatten (mer än vad som fanns tillgängligt för hela Paris behov).  Eftersom det inte fanns rinnande vatten i Versailles måste det hämtas ända från floden Seine genom ett invecklat kanalsystem.

Allt vatten räckte ändå inte till för att alla fontäner skulle kunna spruta samtidigt. När kungen promenerade i parken måste tjänarna via ett komplicerat maskineri dirigera vattenmängderna så att de fontäner som kungen passerade sprutade.

Versailles förlorar sin roll som maktens boning

Långt senare, i början av den franska revolutionen, beslöt folkets nyutsedda ledare att alla skulle betala skatt. Alla medborgare skulle hädanefter leva i frihet och jämlikhet. Men i Paris svalt människorna och den 4 oktober 1789 föreslog en kvinna att alla Paris kvinnor skulle marschera ut till Versailles och protestera mot matpriserna och bristen på bröd.

Versailles var kungariket Frankrikes inofficiella huvudstad från maj 1682, då Ludvig XIV lät flytta dit hovet och regeringen. Staden är i modern tid mest känd för att den s.k. Versaillesfreden undertecknades där 1919, strax efter första världskriget.

Måndagen den 5 oktober 1789 vandrade tusentals kvinnor ut till Versailles. De skulle hämta kungafamiljen till Paris. De trodde att det var ett sätt att garantera att Paris fattiga fick bröd.
Kungen var då ute på jakt när han fick de första varningarna att kvinnorna var på väg. Missbelåten tvingades kungen avbryta jakten. Under tiden skickades 600 man ur livvakten fram för att skydda slottet, men kvinnorna släpptes in och efter en del bråk tvingades kungafamiljen att flytta in i slottet Tuilerierna i Paris.

Under och efter revolutionen såldes och stals möbler och annan utrustning och slottet förföll. I mitten av 1800-talet reparerades slottet till dess ursprungliga skick.

ANNONS

ANNONS

LÄS MER: Ludvig XIV

LÄS MER: Marie Antoinette

LÄS MER: Ludvig XVI

LÄS MER: Paris historia

LÄS MER: Absolutism

Uppgifter och frågor

 1. Var ligger Versailles?
   
 2. Vem lät bygga Versailles?
   
 3. Nämn fakta om arbetet med att bygga slottet.
   
 4. Nämn fakta om hygienen?
   
 5. Vad hände med kungafamiljen 1789?

 

Text: Carsten Ryytty, SO-lärare och författare

Senast uppdaterad: 10 oktober 2021
Publicerad: 19 februari 2014

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

ANNONS

Liknande artiklar

L

Lätta fakta om klädernas historia

I Europa behöver vi ha kläder för att skydda kroppen. Vi måste förse oss med en andra hud, eftersom...

S

Sveriges befolkning under 1700-talet och 1800-talet

Vid början av 1700-talet hade Sverige 1,8 miljoner invånare och 200 år senare kring sekelskiftet...

M

Häxprocesserna i 1600-talets Sverige

Häxprocesserna var resultatet av en märklig masspsykos som i Sverige fick sin början i Hälsingland...

SO-rummet bok
L

Ingeborg dömd till döden - ett case om ett sexualbrott på 1600-talet

Varken hovrätten eller landsbygdens domstolar slarvade när de undersökte sexualbrotten....

ANNONS

Ämneskategorier

Livet på landet och i staden 1500-1776

Vardagsliv och andra företeelser på landsbygden och i städerna under den nya tiden.

Kända personer 1500-1776

Historia om några av den nya tidens mest kända personer och deras levnadsöden.

Franska revolutionen

Franska revolutionen (1789-1799) ökade folkets makt och förändrade det franska och europeiska samhället.

Frankrikes historia

Fördjupa dig i Frankrikes historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Nya tidens huvudlinjer

Den nya tidens huvudlinjer och viktiga händelser (1500-1776). Läs om den nya tiden ur ett helhetsperspektiv eller om...

Relaterade taggar

Kungar och kejsare

De sammansvurna som mördade Julius Caesar hade hävdat att de dödat honom för att rädda den romerska...

Paris

Paris är Frankrikes huvudstad och ligger vid floden Seine i nordvästra delen av landet (se karta)....

Absolutism

Absolutism är en benämning för det kungliga envälde som präglade många av Europas länder under 1500...

Ludvig XIV

Ludvig XIV (1638-1715), kallad Solkungen, är en av Frankrikes mest kända kungar genom tiderna och...

Marie Antoinette

Marie Antoinette (1755-1793) föddes i Österrike och kom som 14-årig prinsessa till Versailles i...

Berömda byggnadsverk

Människans kreativitet och drivkraft att bygga bestående monument har resulterat i att det finns...

Ludvig XVI

Ludvig XVI (1754-1793) var kung av Frankrike 1774-1792. Han gifte sig vid 16 års ålder med den 14...