Harald Hårdråde och det sista vikingatåget

Harald Hårdråde var den sista av de stora vikingakungarna. I början av september 1066 landsteg han med 15 000 krigare i norra England, men besegrades efter bara några veckor av en engelsk armé som överraskade Hårdrådes trupper intill byn Stamford Bridge, en mil öster om York. Inom historieskrivningen brukar ibland slaget vid Stamford Bridge få markera slutet på vikingatiden.
L

Norrmannen Harald Hårdråde (1015-1066) har gått till historien som den siste vikingakungen, en kraftfull symbolgestalt för slutfasen i en epok.

Norra England invaderas

År 1066

Han kom i spetsen för vad som bör ha varit den största vikingaflotta som någonsin seglat över haven. Det var den 8 september år 1066 och horisonten fylldes av seglen från mer än 300 långskepp som närmade sig den engelska kusten.

Snart stod 15 000 krigare samlade på stranden, ledda av den 50-årige krigaren Harald Hårdråde, en erfaren kämpe som skulle gå till historien som den sista av de stora vikingakungarna.

För den engelska befolkningen som såg vikingarna landstiga måste det ha varit som att stå öga mot öga med domedagen. Under nästan 300 år hade de nordiska krigarna gång på gång satt skräck i hela den kända världen. De hade plundrat England, Irland och dagens Spanien och Italien; vid flera tillfällen hade vikingakrigare till och med intagit och i grunden plundrat Paris.

ANNONS

Nu var det dags för England att återigen huka inför nordmännens raseri.

Staden York intas

Vikingarna gav sig snart av inåt land under Haralds bestämda ledning. Bara tolv dagar senare ställdes de inför sin första utmaning, då grevarna Edwin och Morcar av York anföll med en tungt beväpnad armé.

Harald Hårdråde manövrerade sina trupper skickligt, så att det engelska infanteriets angrepp bromsades upp och han själv kunde leda ett motangrepp som bröt igenom fiendens linjer. Segern blev fullständig och Harald kunde i triumf tåga in i staden York.

Harald Hårdråde ville bli kung av England

Hans mål var därmed inom räckhåll. Inget tycktes kunna stoppa honom från att bli kung av England, likt flera vikingar tidigare. Den främste förebilden var Knut den store, som i början av 1000-talet hade regerat över såväl Norge som Danmark och England.

För Harald Hårdråde var historien något i högsta grad levande och något han måste leva upp till. Han såg sig själv som en ättling till en lång rad av stolta kämpar och från barnsben hade han uppfostrats till att föra deras krigiska arv vidare.

En fruktad krigare

Han deltog i sin första strid vid 15 års ålder, och därefter liknar hans livsbana rätt mycket den hos en karaktär i en modern actionfilm – ett ständigt blodbad, mer eller mindre välkoreograferat. Efter att ha förlorat mot danska vikingar i slaget vid Stiklestad år 1030 flydde den unge Harald österut, svårt sårad. Hos ruserna i Gårdarike (dagens Novgorod) gjorde han sig snart känd som en fruktansvärd krigare. Han beskrevs som en demon på slagfältet och sades kunna försätta sig i ett bärsärktillstånd som gav honom nästan övernaturliga krafter.

Gjorde karriär hos kejsaren i Konstantinopel

Krigarkarriären förde honom till Konstantinopel, där han gjorde snabb karriär i väringagardet, den bysantinske kejsarens personliga vaktstyrka, som han till slut kom att leda. När han så småningom återvände till Norden var han redan rik och berömd. Det dröjde inte länge förrän han utsågs till kung av Norge och gjorde sig redo att kröna sin karriär med en rejäl erövring.

ANNONS

Det var därför som han hösten 1066 styrde sina skepp mot England.

Slaget vid Stamford Bridge

Efter att ha njutit av segern i York i några dagar gav sig armén av på nytt. Det som återstod för att göra triumfen fullständig var att möta den man som bar Englands kungakrona – anglosaxaren Harald Godwinsson, som enligt alla rapporter gömde sig med sin armé bakom Londons tjocka murar.

Men rapporterna visade sig vara fel. När Harald Hårdråde vaknade i gryningen den 25 september, nära den lilla byn Stamford Bridge, insåg han att Godwinssons armé hade marscherat i ilfart från London. Nu kastade de sig över vikingarna.

Harald organiserade snabbt ett desperat motstånd, men hans styrkor slogs tillbaka. Till sist omringades han och hans krigare och reste en sköldmur för att skydda sig. När allt tycktes förlorat ska Harald ha gått in i sitt ökända transliknande bärsärktillstånd och började slita isär fienden med sina bara händer – tills han träffades av en pil i nacken. Han omringades av fiendesoldater som stack ihjäl honom med sina långa spjut.

På det sättet föll den siste mäktige vikingakonungen. Aldrig mer skulle en stor flotta komma seglande från norr och sprida död och förskräckelse omkring sig.

Normanderna invaderade England tre dagar senare

Men när Harald Hårdråde föll drog han även segraren vid Stamford Bridge med sig i fallet. Bara tre dagar efter slaget där Hårdråde spetsades, korsade en normandisk armé Engelska kanalen, under ledning av en äregirig furste vid namn Vilhelm. Han var i sin tur ättling till just de skandinaver som på 900-talet erövrat Frankrikes norra kusttrakter.

Harald Godwinsson samlade genast sin armé och marscherade iväg för att möta dem. Hade det inte varit för att hans män var så illa åtgångna av den hårda kampen mot Hårdrådes vikingar och utmattade av den långa marschen, hade striden kanske slutat annorlunda.

När de två styrkorna den 14 oktober möttes vid kuststaden Hastings segrade mannen som kom att gå till historien som Vilhelm Erövraren.

Vikingarnas tid var över, liksom anglosaxarnas. Normandernas era var kommen och ett nytt England skulle skapas.

ANNONS

Slaget vid Stamford Bridge fick världshistoriska följder

I slaget vid Stamford Bridge den 25 september 1066 besegrades norrmännen av Harald Godwinsson och hans armé. Händelsen kom att få världshistoriska följder då de trötta och medfarna anglosaxarna direkt efter den dyrköpta segern var tvungna att hasta söderut för att konfrontera ännu en invasion under hertig Vilhelm av Normandie.

Under det följande slaget vid Hastings den 14 oktober förlorade anglosaxarna. Harald Godwinsson stupade och det anglosaxiska England gick under. Normanderna segrade och Vilhelm gick till historien som Vilhelm Erövraren.

LÄS MER: Slaget vid Hastings
 

Sköldmur

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Varför anlände vikingaflottan till England?
     
  2. Beskriv vad som hände vid Stamford Bridge.
     
  3. Vad hände några dagar efter slaget vid Stamford Bridge?
     

 

VILL DU VETA MER? Läs Heimskringla – Snorre Sturlassons kungasagor.

 

FÖRFATTARE

Text: Magnus Västerbro, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

Är du intresserad av att läsa fler spännande berättelser av författaren så rekommenderas 101 historiska händelser - en annorlunda världshistoria.
Bokens webbplats

 

 

Senast uppdaterad: 13 mars 2024
Publicerad: 27 oktober 2017

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
Norsk Sepal-soldat

Operation Sepals

Operation Sepals bestod av allierade baser i de svenska fjällen under andra världskriget. Soldater...

M
Norska polistrupper

Polistrupperna

Under andra världskriget fick norska och danska flyktingar militär utbildning i Sverige. Detta gick...

M
Sleipner, Odens häst

Hästen i den fornnordiska tron

I den fornnordiska kulten var hästen central, den dyrkades med en egen särpräglad kult. Hästen...

M
massaker

Jacquerie - medeltidens största bondeuppror i Frankrike

La Jacquerie var ett stort bondeuppror som ägde rum i norra Frankrike 1358 under hundraårskriget....

S
Tyska jagare

Tyskland ockuperar Danmark och Norge

Den 9 april 1940 inledde Tyskland operation Weserübung, invasionen av de neutrala länderna Danmark...

SO-rummet bok
M
Krigare

Hatkärlek

På 1100-talets Island levde Gunnar, en stor och stark hjälte som var oöverträffad i vapenhantering...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Medeltida krig och försvar

Vapen, krigföring, uppror och krig under medeltiden (500-1500).

Hi

Kända personer på medeltiden

Historia om några av medeltidens mest kända personer och deras levnadsöden (500-1500).

Hi
Karta

Norges historia

Få en helhetsbild av Norges historia eller fördjupa dig i människors livsöden, viktiga händelser och särdrag under...

Hi

Vikingatiden

Vikingatiden (800-1050) var en period i Nordens historia då nordbor, ofta kallade vikingar, begav sig ut på långa...

Relaterade taggar

Hi
strid

Slaget vid Hastings

Slaget vid Hastings i södra England ägde rum den 14 oktober 1066, ett par veckor efter att hertig...

Hi
Vikingar

Vikingatåg

Vikingatåg var krigståg från Norden mot det övriga Europa under vikingatiden (ca 800-1050). Ordet "...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Vad var vikingatiden?

av: Mattias Axelsson
2022-09-27

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om vikingatiden.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Norges historia

av: Julia, Mattias och Kristoffer
2019-04-01

Julia och Mattias fortsätter Norden-specialen genom att prata om Norges historia.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Nordens historia

av: Julia, Mattias och Kristoffer
2018-10-02

Julia, Mattias och Kristoffer fortsätter Norden-specialen genom att gå igenom Nordens historia från c.a. år 800 e.Kr till idag.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges kristnande

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-05-23

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om hur det gick till när Sverige blev kristet.

+ Lyssna