Marie Antoinette mötte döden i giljotinen

Marie Antoinette, en gång Frankrikes drottning, stod år 1793 inför en revolutionär domstol där hon fick sin dödsdom. Trots hopp om att hennes värdiga uppträdande skulle rädda henne, förklarades hon skyldig till högförräderi, och tvingades en kort tid därefter möta sitt öde i giljotinen. I den här artikeln kan du läsa om hennes sista tid, från den spända rättegången till hennes sista ord innan giljotinens klinga föll. Marie Antoinettes liv och död ger oss en inblick i en turbulent tid i Europas historia där revolutionen ställde den gamla samhällsordningen mot en helt ny världsordning.
L

Marie Antoinette, ca 1790. Målning gjord av Alexander Kucharsky.

Änkan Capet får sin dödsdom

År 1793

Juryn har dragit sig tillbaka för att överlägga. I mer än en timme är ledamöterna borta, vilket anses vara länge för den revolutionära domstolen som annars är känd för att utfärda dödsdomar lika snabbt som lätt. Kanske är juryn oenig? Kanske finns det ändå en chans att den före detta drottningen ska kunna undkomma med livet i behåll?

Men inte. Snart är männen som håller hennes liv i sina händer tillbaka, och kvinnan som i Frankrike alltid kallats Marie Antoinette men som nu, efter sin make kungens död, enbart tilltalas som ”änkan Capet”, förklaras vara skyldig till högförräderi. Dödsdomen ska verkställas omedelbart.

ANNONS

ANNONS

Användbara begrepp

Aristokrati: Det översta och mäktigaste sociala samhällsskiktet (överklass/adel). Läs mer >

Ludvig XVI (1754-1793): Frankrikes kung

Marie Antoinette (1755-1793): Frankrikes drottning

Privilegier: Företrädesrätt, särskilda förmåner, fördelar

Revolution: En snabb eller djupgående förändring, en fullständig omformning av ett lands politiska, ekonomiska och/eller sociala system.

Enligt ett vittne tycks hon i det ögonblicket bli ”som utplånad av överraskning”.

Domen blev en chock

In i det sista hade hon uppenbarligen hoppats på att bli räddad, trots att det för de flesta var uppenbart att rättegången var förutbestämd att sluta precis så här. Kanske hade hon under sitt framträdande i rätten känt att hon imponerat på åhörarna, genom sitt värdiga och kraftfulla uppträdande, och hoppats på att det ändå skulle ge resultat.

Kanske är det helt enkelt så att ingen människa någonsin väntar sig en dödsdom. Kanske föreställer man sig alltid, in det sista, att något mirakel ändå ska ske, något som ställer allt till rätta. Men nu står hon där inför domstolen. Rättens ordförande frågar om hon har något att tillägga. Marie Antoinette skakar tyst på huvudet.

Strax efter klockan fyra på morgonen förs hon tillbaka mot sin cell. Den före detta drottningen klagar på att hon känner sig svag, och erbjuds ett glas vatten. När hon ska gå nerför en brant spiraltrappa tar hon stöd mot en av sina fångvaktare, löjtnant de Busne. Löjtnanten tar av sig sin hatt, som tecken på respekt.

Väl inne i cellen ges hon ett stearinljus, bläck och papper. Hon skriver ett brev till sin svägerska, med förhoppningen att det ska vidarebefordras till hennes barn (vilket aldrig sker):

Denna den 16 oktober, vid klockan 4:30 på morgonen
Må Gud ha förbarmande över mig!
Mina ögon har inga mer tårar att gråta för er, mina stackars barn; farväl, farväl!
Marie Antoinette

Förberedelser inför avrättningen

Klockan sju på morgonen stiger hennes uppassare, en 25-årig kvinna vid namn Rosalie, in i cellen. Den före detta drottningen erbjuds något att äta. ”Jag behöver ingenting längre”, svarar hon. ”Allt är över för mig.”

Marie Antoinette inför revolutionsdomstolen. Bild gjord av Pierre Bouillon, 1794.

Rosalie, och vakterna som aldrig lämnar rummet, insisterar ändå på att ge henne en skål buljong. Hon tar emot den men lyckas bara svälja några skedar.

Därefter förklarar man för henne att hon kommer att föras till sin död utan den svarta klänning som hon burit ända sedan hennes make kungen avrättades. En enkel vit bomullsklänning, en svart underkjol och en vit hätta är allt hon får ha på sig.

Därefter klipper Rosalie hennes hår kort i nacken, en rutin inför avrättningar i giljotinen. Marie Antoinettes hår, som tidigare varit så vackert, och som hon genom åren ägnat sådan möda åt hos Frankrikes främsta frisörer, har blivit vitt under tiden i fängelse, under de fyra år som gått sedan revolutionen år 1789.

ANNONS

ANNONS

Marie Antoinette är 37 år gammal. Ända sedan hon föddes har hon tillhört Europas aristokratiska elit, som dotter till den regerande kejsarinnan Maria Teresia av Österrike. Som 15-åring giftes hon bort med den blivande kung Ludvig XVI av Frankrike, vars fyra barn hon sedan har burit. Hon har tillhört en härskarklass som tyckt att deras privilegier varit givna av Gud, men nu har hela den världen rasat samman.

En i förtid åldrad och tärd Marie Antoinette avporträtterad under sin tid i fängelset. Målning gjord av Alexander Kucharsky.

Den franska revolutionen skakar Europa

Det är den franska revolutionen som har ägt rum, en av de mest omdiskuterade och omskrivna händelserna i världshistorien. Det hela började som ett folkligt uppror, inspirerat av vackra idéer om människors lika värde. Men kaos och blodbad följde i dess spår och snart skulle pendeln slå tillbaka. Efter år av krig och oroligheter kom en av revolutionens generaler, Napoleon Bonaparte, till makten bara för att dra in Europa i ett totalt krig som till sist slutade med att den avskaffade franska monarkin återuppstod. Då skulle Marie Antoinettes rykte åtminstone i viss mån återupprättas, liksom hennes makes. Det hindrade inte att mycket av det som revolutionen trots allt stod för, och som året 1789 kom att förknippas med – folkstyre, avskaffande av gamla privilegier, sekularisering – så sakteliga kom att bli verklighet runt om i Europa. På så vis fanns ingen återvändo. Revolutionen i Frankrike visade vägen in i en ny tid.

Men allt det ligger ännu långt borta, denna oktoberdag år 1793.

Marie Antoinette förs till giljotinen

Strax före klockan elva på förmiddagen stiger bödeln Henri Sanson in i Marie Antoinettes cell. Man läser upp dödsdomen på nytt. Mot hennes protester binds hennes händer bakom ryggen och hon förs ut på borggården. Där väntar bödelns öppna kärra, dragen av två stora vita hästar. När hon närmar sig vagnen börjar hela hennes kropp skaka, våldsamt. Vakterna går med på att lossa hennes händer, så att hon kan sätta sig på huk i ett hörn av fängelsegården för att uträtta sina behov.

ANNONS

ANNONS

Sedan binds hon på nytt och stiger upp i vagnen, som sakta för henne genom Paris gator. En väldig folkmassa trängs runt omkring. Vissa skriker och förolämpar henne. Andra bara stirrar. Tidigare samma år har kungen avrättats, nu är det drottningens tur. Blodig historia skapas i Paris denna tid och nya kapitel skrivs varje dag.

Marie-Antoinette_16_oktober_1793

Marie Antoinette har hunnit lugna sig efter utbrottet av panik på fängelsegården. Hon sitter där helt stilla, blek och mager, utan att reagera på ropen och skratten.

Framme på Place de la Révolution ser hon giljotinen som väntar. På nytt visar hon ”starka känslor”, men samlar sig snart igen. Försiktigt stiger hon ut ur vagnen och tar sina sista steg, de som leder upp på schavotten. I sista stund råkar hon trampa på bödelns fot.

”Min herre, jag ber om ursäkt, jag gjorde det inte med flit”, säger hon. Det blir hennes sista ord.

Klockan kvart över tolv på dagen faller giljotinens snedställda klinga och Marie Antoinette är död. Hennes avhuggna huvud lyfts upp och visas för den samlade folkmassan. Kvarlevorna slängs i en omärkt grav på Madeleinekyrkogården i centrala Paris.

ANNONS

ANNONS

LÄS MER: Marie Antoinette

LÄS MER: Franska revolutionen 1789-1799

LÄS MER: Lätta fakta om giljotinen

SE FILMEN: 1. Kvinnorna och konsten under franska revolutionen: Elisabeth Vigée Le Brun, drottningens hovmålare

ANNONS

Visste du att:

  • Marie Antoinette hade enligt vissa källor ett kärleksförhållande med den svenske greven och diplomaten Axel von Fersen. Om deras relation verkligen var fysisk är omdebatterad, men Fersen spelade en viktig roll i hennes liv från år 1783 och framåt.
     
  • Åtskilliga böcker om och filmatiseringar av Marie Antoinettes liv har producerats under åren. 2006 kom Sofia Coppolas långfilm Marie Antoinette med Kirsten Dunst i titelrollen.

Scen från filmen Marie-antoinetteBild: Scen från Sofia Coppolas långfilm Marie Antoinette.

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Vem var Marie Antoinette? Berätta om henne i några rader.
     
  2. Varför tror du Marie Antoinette dömdes till döden?
     
  3. Hur gick det till när hon blev avrättad?

Ta reda på:

  1. Nämn några andra viktiga historiska personer som var verksamma under samma tid som Marie Antoinette och beskriv kortfattat deras inverkan på Europas eller övriga världens historia vid den tiden.
     
     

 

VILL DU VETA MER? Läs Marie Antoinette av Antonia Fraser (2001).

 

FÖRFATTARE

Text: Magnus Västerbro, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

Är du intresserad av att läsa fler spännande berättelser av författaren så rekommenderas 101 historiska händelser - en annorlunda världshistoria.
Bokens webbplats

 

 

Senast uppdaterad: 13 mars 2024
Publicerad: 25 september 2017

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
1600-tals-familj

Kvinnans roll i 1500-talets och 1600-talets Sverige

Under 1500- och 1600-talen var kvinnans roll djupt rotad i samhällets sociala och kulturella normer...

L
Bröderna  Lumiere

Lätta fakta om filmens tidiga historia

Det hela började faktiskt på Grand café i Paris. Lördagskvällen den 28 december 1895 visade de båda...

M
Dreyfusaffären

Dreyfusaffären - ett av historiens mest kända justitiemord

År 1894 blev den franska officeren Alfred Dreyfus oskyldigt dömd för högförräderi. Dreyfus, som var...

S
Kvinnohistoria

Kvinnan som huvudperson

Kvinnan har historiskt sett alltid varit dubbelarbetande; hon har både arbetat i produktionen och...

M

Bröllop förr och idag

Det är sköna maj, bröllopsklockorna ljuder och brudparet duckar för risgrynen som regnar på...

M

Vikingatidens kvinnor

Vikingatidens kvinnor betraktades i det närmaste som jämbördiga med männen. Kvinnor kunde vara allt...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Franska revolutionen

Franska revolutionen (1789-1799) ökade folkets makt och förändrade det franska och europeiska samhället.

Hi

Kända personer 1776-1914

Historia om några av det långa 1800-talets mest kända personer och deras levnadsöden.

Hi

Kvinnohistoria och genushistoria

Kvinnohistoria handlar främst om kvinnors villkor och betydelse i historiska skeenden, med syfte att sätta in kvinnor i...

Hi
Karta

Frankrikes historia

Fördjupa dig i Frankrikes historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Relaterade taggar

Hi
Porträtt

Marie Antoinette

Marie Antoinette (1755-1793) föddes i Österrike och kom som 14-årig prinsessa till Versailles i...

Hi
Drottning

Drottningar

Det har funnits många berömda drottningar genom historien, antingen som ensamma regenter eller som...

Hi
Jeanne d'Arc

Berömda kvinnor

Vår historia är full av kvinnors och mäns levnadsöden. Men männen har i alla tider givits förtur...

Hi
Paris

Paris

Paris är Frankrikes huvudstad och ligger vid floden Seine i nordvästra delen av landet (se karta)....

Hi
giljotin

Franska revolutionens följder

Franska revolutionen som inleddes 1789 fick många både kort- och långsiktiga följder. Hela det...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Att vara kvinna under 1800-talet

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-02-08

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna under 1800-talet i Sverige.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Nobelprisets historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-12-07

I Nobelveckan pratar Mattias, Julia och Kristoffer om Nobelprisets historia. Lyssna gärna som uppladdning inför Nobeldagen 10 december.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Historiesyn - olika perspektiv på historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-30

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om aktör- kontra strukturperspektiv, om genusperspektiv och om postkoloniala perspektiv på historia.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Kvinnor på medeltiden i Sverige

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-23

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna i medeltidens Sverige.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

De mänskliga rättigheterna

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-01-20

Julia, Mattias och Kristoffer synar de mänskliga rättigheterna i sömmarna och berättar om dess grundläggande innehåll och historia.

+ Lyssna