Tomatens historia

klocka
Lästid 4 minuter
Tomatens hemland är troligen Peru eller Mexiko. Kort efter Columbus ankomst till Amerika togs tomatfrön över till Europa där växten först användes som prydnadsväxt. År 1554 nämns tomater i en italiensk text. De kallas "pomi d'oro", det betyder guldäpplen. I Frankrike skulle de något senare kallas "pomme d'amour" - kärleksäpplen. Man ansåg nämligen att de var erotiskt stimulerande.
M
Artikel
Tomater

Tomatplanta med tomater. Till Norden kom tomaten på 1600-talet, men det var först mot slutet av 1700-talet som den blev allmänt känd.

Ogräs upphöjs till nyttoväxt

Sådana vackra namn lär tomaterna inte ha fått av de människor som först hade anledning att lägga märke till dem. Tomaterna tycks från början ha varit ett besvärligt ogräs i majsfälten. Men vid något tillfälle har odlarna lärt sig att de röda frukterna var goda att äta - och så har man börjat odla ogräset. Ett av våra sädesslag, rågen, anses ha börjat sin karriär på samma sätt. Den blev ett plågsamt ogräs i vetefälten, särskilt i områden som egentligen var lite för kalla för veteodling. Bönderna övergick då till att odla råg istället för att rensa bort den.

ANNONS

ANNONS

Smakstarka och nyttiga blandningar

Tomater hade odlats i Amerika långt före spanjorernas ankomst. De tomater som spanjorerna först lade märke till var gröna skivor, skurna av omogna frukter, och inblandade i många rätter. De mogna tomaterna förekom ofta tillsammans med chilipeppar i såser, smakstarka blandningar som satte smak på stuvade bönor.

Tomaterna anpassas till människan

Under 1800-talet blev tomaterna på allvar populära i Europa och USA - i sallader och olika maträtter. Stora odlingar spreds snart över världen. Genom växtförädling strävade man efter att få fram runda, röda frukter. Ursprungligen var tomaten oval och gulröd. Växtförädlarna fick också besked om att frukterna borde vara fasta men samtidigt ha ett tunt skal och tunna innerväggar. Smaken borde vara mild. Allt detta lyckades man med. Tomaterna gjorde därefter ett segertåg över världen, användbara som kanske ingen annan grönsak: att ätas som de är, som ingrediens i ett otal sallader och maträtter, som ketchup, i chilisås och så vidare.

...och till maskinerna

Sedan senare delen av 1900-talet har växtförädlarna fått nya arbetsuppgifter. Odlarna vill ha tomater som mognar samtidigt på växten, har starka skal (vilket innebär tjocka skal) och starka innerväggar. Vi har fått en frukt som inte är så saftfylld, inte så god och inte så behaglig att sätta tänderna i som föregångarna. Vad är detta för slags "förädling"?

Ja, i den här omgången har tomaterna anpassats till skördemaskinerna. I dagens största tomatodlardistrikt - de ligger i Kalifornien i USA - skördas i stort sett 100 procent av tomaterna med maskiner. När skörden plockades in för hand kunde odlarna i flera omgångar hämta mogna tomater från en växt. Maskinen kan å andra sidan bara åka en gång över fältet och förstör då samtidigt alla växter. Och för att inte tomaterna ska bli ketchup redan i maskinen måste de ha skal och innerväggar som tål hanteringen.

"Från ogräs till maskinvara" är kanske en lämplig sammanfattning av tomaternas historia.

Men i Europa, framförallt i medelhavsområdet, odlar man fortfarande tunnskaliga, smakfyllda tomater, som plockas för hand allteftersom de blir mörkröda.

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Det tropiska kakaoträdet ville inte växa i Spanien, men tomaterna trivdes! Hur kom de första tomatfröna till Spanien och Europa?
     
  2. Vad har tomaterna och rågen gemensamt?
     
  3. Växtförädling innebär ju normalt att vi får en frukt som smakar bättre, vete som ger större skördar och så vidare. Men så är det inte med tomaten! Vad är det som har styrt förändringen av den?

Fundera på:

  1. Maten kan faktiskt berätta om Spaniens öden under årtusenden. Olivoljan, det viktigaste matfettet, kom från östra medelhavsområdet kring 1000-800 f.Kr. Sallad och torkad fisk producerades för att befolkningen behövde varorna. När romarriket föll och folk från norr vällde in, ökade fårhjordarna och konsumtionen av fårkött. Araberna hade med sig riset på 700-talet e.Kr, och de gav spanjorerna smak för apelsiner, citroner, mandlar och sötsaker som marsipan och nougat.

         a) Tänk igenom vad du äter. Försök att ange varifrån maten kommit till Sverige.

         b) Hittar du någon mat eller några drycker som är "svenska" sedan tusentals år tillbaka?

 

 

M  LÄS MER: Historia om mat, kryddor och matvanor

M  LÄS MER: Svenska matvanor förr (artikelserie)

Skrolla ner till listorna med bilder så hittar du mer liknande material.

 

Litteratur:
A.F. Smith, The Tomato in America - Early History, Culture, and Cookery, University of South Carolina Press, 1994
George Seddon och Helena Radecka, Bonniers stora bok om grönsaker, frukt och bär, Bonniers, 1976
 

FÖRFATTARE

Text: Lars Hildingson, historielärare och läromedelsförfattare

 

Artikelserie om Upptäckten av Amerika gav oss flera nya växter och maträtter

+ Visa hela artikelserien
Senast uppdaterad: 13 augusti 2025
Publicerad: 2 september 2023

ANNONS

ANNONS

Liknande artiklar

Och julen varar än till påska!

M
Målade påskägg som ligger i ett iscensatt fågelbo av halm.
av: Jane Fredlund
2025-04-24
klocka Lästid 15 minuter

Vid påsk springer små påskkäringar runt i husen. Färggranna fastlagsris lyser på torgen, småpojkarna tjatar om påsksmällare, och vi målar eller färgar ägg och sätter i oss mängder av dem på påskafton. Underliga traditioner egentligen, en del av dem har skrämmande bakgrund i vidskepelse och häxtro, andra i medeltida katolska traditioner...

+ Läs mer

Jordbruk och mat på vikingatiden

SO-rummet bok
L
Vikingagård i skymningsljus.
av: Robert de Vries
2025-03-26
klocka Lästid 13 minuter

Livet på nordbornas gårdar krävde hårt arbete. Alla hjälpte till, även barn och gamlingar. Om skörden slog fel väntade hunger, sjukdomar och död. Ändå lyckades de flesta skapa ett liv i balans med naturen. Livet var tufft, men också fullt av gemenskap och doften av nybakat bröd...

+ Läs mer

Brännvinets historia i Sverige

M
Fylla på en krog under sent 1800-tal.
av: Jane Fredlund
2024-10-21
klocka Lästid 9 minuter

Brännvinets historia i Sverige går långt tillbaka. Det började som medicin under slutet av medeltiden men blev snart en naturlig del av både fest och vardag. Under 1700- och 1800-talen ökade brännvinsdrickandet kraftigt och nådde extrema nivåer. Brännvinets historia är därmed en berättelse om både njutning och en kamp mot alkoholmissbruk, särskilt under nykterhetsrörelsens framväxt på 1800-talet...

+ Läs mer

Historia om några svenska matvanor

M
Hårt bröd
av: Jan-Öjvind Swahn
2023-09-26
klocka Lästid 12 minuter

Svenska restauranger beskylldes förr för att vara stela och tråkiga. Tvånget för män att bära slips för att bli insläppta på "finare" ställen var lika beryktat som kravet att äta en viss mängd lagad mat för att bli serverad öl och snaps. När Sverige började bli målet för invandring från t.ex. Sydeuropa med dess ledigare umgängessätt uppstod därför en del kulturkrockar. Men nu har folk från dessa länder själva etablerat sig på denna marknad och berikat svenskarnas vanor i fråga om mat, dryck och relaterade umgängesformer...

+ Läs mer

Chokladens historia

SO-rummet bok
M
Choklad
av: Lars Hildingson
2023-09-05
klocka Lästid 5 minuter

En aztekisk saga berättar att en helig man hämtade kakaobönor från paradiset och sådde dem i sin trädgård. När han sedan åt kakaobönorna fick han kunskap om allt i världen, ett slags universellt vetande. Chokladälskaren, som idag lägger en pralin på tungan och pressar den mot gommen, kan gott tänka sig att chokladen har himmelskt ursprung. Men om man en gång i aztekernas rike också blev klokare av att äta den, så har tyvärr den effekten försvunnit. Den skulle annars ha varit den perfekta ursäkten för att sätta i sig en halv chokladask av bästa och dyraste märke...

+ Läs mer

Majsens historia

SO-rummet bok
M
Majs
av: Lars Hildingson
2023-09-05
klocka Lästid 7 minuter

De första spåren av majsodling har forskarna funnit i Mexiko, och där har de också hittat 60 000-åriga pollenkorn efter vildmajs. Fram till 1492 då Columbus skepp nådde Amerika var majsen okänd i andra världsdelar...

+ Läs mer

Liknande filmer och poddradio

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi
Machu Picchus ruiner med dimhöljda berg i bakgrunden.

Inkafolkets historia

Inkariket uppkom på 1200-talet i västra Sydamerika. Inkafolket var duktiga organisatörer och lyckades hålla ihop sitt...

Hi

Historia om mat och matvanor

Våra matvanor har varierat genom historien, men vi har i regel fått äta det som funnits till hands. Maten har ändå -...

Hi
Marknad med utsikt över en stad med massor av kanaler och gator.

Aztekernas historia

Aztekerna var ett urfolk i Centralamerika som på 1300-talet skapade ett rike i det mexikanska höglandet. Aztekernas...

Relaterade taggar

Hi
Medeltida marknad.

Mat och dryck

I tiotusentals år har människans jakt på föda både förändrat samhället och fört det framåt....

Hi
Bild saknas

Jordbruk

Här hittar du material som kan relateras till jordbruk förr eller idag.

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Våffeldagen

av: Mattias Axelsson
2021-03-22

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om våffeldagen.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Fastlagen och fastan

av: Mattias Axelsson
2021-02-15

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om fastlagen och fastan.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Julmatens historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-12-14

Mattias, Julia och Kristoffer avslutar säsongen 2016 med att tända en brasa och prata om julmatens historia. Hur länge har vi ätit julmat och varför äter vi det?

+ Lyssna