Brännvinets historia i Sverige

klocka
Lästid 9 minuter
Brännvinets historia i Sverige går långt tillbaka. Det började som medicin under slutet av medeltiden men blev snart en naturlig del av både fest och vardag. Under 1700- och 1800-talen ökade brännvinsdrickandet kraftigt och nådde extrema nivåer. Brännvinets historia är därmed en berättelse om både njutning och en kamp mot alkoholmissbruk, särskilt under nykterhetsrörelsens framväxt på 1800-talet.
M
Artikel
Fylla på en krog under sent 1800-tal.

Berusade hantverkare på en krog under slutet av 1800-talet.

Brännvinspluntor och nubbeglas, bålar och slevar för punsch, kannor för kaffe, te och choklad. Många vackra gamla ting kan berätta om våra njutningsmedel som har en roande och ibland skrämmande kulturhistorisk bakgrund. 

Punsch, kaffe, te och choklad är finesser som det lyxälskande 1700-talet försett oss med, medan brännvinets mörka förflutna går tillbaka ända till medeltiden.

Brännvin användes först som medicin

Redan på 1100-talet kände man till konsten att destillera drycker, men först på 1400-talet anses brännvinet ha drabbat Norden. Först som en hälsobringande medicin, som tillskrevs undergörande egenskaper.        

 

ANNONS

ANNONS

I en svensk handskrift Om brännvins nytta från 1400-talet, uppges brännvin vara bra mot gikt och till att smörja förkrympta senor och ådror med. Det fördrev också förgiftning och cancer, stärkte magen och hjälpte matsmältningen, var bra mot huvudvärk och stärkte hjärnan, tog kol på gnet (lusägg) i håret och fördrev löss från huvudet, fäste lösa och ihåliga tänder, var bra för ofruktsamma kvinnor. Bland annat.

När brännvinet  flödade

Innan potatisodlingen kommit igång brändes brännvinet på säd, främst korn. Även i de fattigaste hem gick en del av den säd man hade för sitt dagliga bröd istället till den dagliga drycken. 

Brännvinet flödade som värst i vårt land från 1700-talets slut till 1800-talets mitt. Först när nykterhetsrörelsen fick sitt grepp om befolkningen under 1800-talets sista del blev det någon ljusning.

Vid ett riktigt kalas skulle det finnas ett övermått av mat, öl och brännvin. Ett bröllop eller en begravning utan ett rejält fylleslagsmål ansågs som näst intill misslyckat, då hade värdfolket snålat med drickat.

Vid festerna drack man för att berusa sig, medan man till vardags kunde ta sig en sup för att värma upp sig och pigga upp livsandarna. 

Brännvinet hörde till livets nödtorft ansåg man. Det var fortfarande vid mitten av 1800-talet vanligt att bonden och hans drängar började dagen med en sup och en brödbit. Vid hårda arbeten trakterades det med extra brännvin. Vid gemensamhetsarbeten som slåtter och skörd, då mycket extra folk var tillkallade, knusslades inte på mat och brännvin. Så berättas från slåtterarbete i Västergötland att det bjöds på rikligt med mat, dricka och brännvin till varenda en av dagens fem måltider!

När potatis efter livlig propaganda från myndigheternas sida började odlas mera allmänt under 1800-talets första hälft användes den först till att göra brännvin av. Det hade det goda med sig att man kunde spara brödsäden till det den var avsedd för. Genom hembränningen kom potatisen så att säga in bakvägen i vårt kosthåll. Först gjorde man brännvin av den konstiga knölen och så småningom lärde man sig att äta den, och den blev fattigt folks viktigaste föda.

Supa brännvin med sked

Supa betyder egentligen att inta flytande föda med sked. I äldre tider var det vanligt att man förtärde brännvin med en speciell brännvinssked med runt skedblad och kort rakt skaft som avslutades med en dekorativt utformad knopp. Brännvinsskeden av silver doppade man i en gemensam skål, som hos välbeställda storbönder också var av silver. 

Från en del håll berättas att alla försåg sig ur den gemensamma skålen, från andra håll att bara kvinnorna söp sirapsbrännvin med sked medan karlarna föredrog rent brännvin som de drack ur tumlare (en slags glas) eller små bägare.

ANNONS

ANNONS

Nubbeglas, flaska och fyllehund

Det koniska spetsglaset var under gustaviansk tid det vanligaste vinglaset och tillverkades vid många svenska glasbruk. 1700-talsglasen hade ibland luftblåsa i benet, "väder i benet" som man sa, och fot med omvikt kant. Modellen användes under 1800-talet alltmer för brännvin, medan vinglasen utformades annorlunda. Det gamla spetsglaset lever kvar i våra moderna snapsglas, fast de numera är mycket mindre. De gamla brännvinsglasen rymde ofta en jungfru, närmare en deciliter!

Den klassiska svenska brännvinsflaskan har rektangulär form, vilket gjorde att den tog liten plats och lätt kunde transporteras i ett reseschatull (liten kista/ask). Denna flasktyp fick sitt genombrott i samband med den statliga brännvinspropagandan när Gustav III försökte införa kronobrännerier 1774, och tillverkades i stor mängd av svenska glasbruk vid 1700-talets slut och 1800-talets första hälft.

Flaskornas plana sidor dekorerades med gravyr, slipning eller målning. Dekoren bestod av blommor och blad, sädesax (en symbol för drycken), ägarens monogram eller - vanligast - med ett kungligt namnchiffer. En brännvinsflaska kunde ges i bröllopspresent med brudparets initialer ingraverade. Inskriptioner av olika slag var vanliga, t.ex. ett kort och kärnfullt "Får jag bjuda bror en sup".

Andra typer av brännvinsflaskor är den folkliga stråla- eller kluckaflaskan, hopknipt på mitten så att det uppstår ett festligt kluckande ljud när brännvinet passerar det trånga partiet. Den lustiga flasktypen har sitt ursprung i renässansens Venedig, via kontinentens hyttor och hitkallade glasblåsare fann den sin väg till Sverige.

Glasblåsarfantasin tog sig andra originella uttryck i flaskor som hade formen av kvinnofigurer, stövlar, grisar och med frodig skaparglädje utformade "fyllehundar".

1700-talet insveptes i söta punschångor

Punschen blev känd som dryck i vårt land genom ostindiehandeln. Redan den första skeppslasten som lossades 1733 i Göteborg innehöll arrak varefter punschdrickandet tog fart. Arraken som ger punschen dess karakteristiska smak är gjord av bl.a. palmsaft och kommer från Java eller Ceylon. Ordet punsch anses vara ett lån via engelsmännen från Indien där panch betyder fem. Fem är också ingredienserna i punsch; arrak, vatten, socker, citronsaft och någon krydda.

När man först drack punsch i vårt land och i det övriga Europa drack man den rykande het, så som vi fortfarande njuter den till ärtsoppa - och skåningarna till varm ål.

Punschångorna hänger tunga och söta över 1700-talet om man får tro samtida brev- och memoarskrivare. Viceamiral Carl Tersmedens liv (1715-1797) tycks mer eller mindre ha kretsat kring punschbålen. I den muntra reseskildringen Min son på galejan om en seglats med en ostindiefarare 1769-1771 beskriver Jacob Wallenberg hur besättningens punsch blandades i en stor kittel på däck och hettades upp genom att man lade i glödande kanonkulor. Carl von Linné ställde sig mera tveksam till drycken, han fick ett anfall av sin migrän när han tömde ett glas på sin skånska resa 1749.

ANNONS

ANNONS

Från rykande punschbål till iskyld butelj

Punsch och bischoif, ett slag vinbål, serverades ur de ståtliga bålskålar som i stor mängd importerades genom Ostindiska kompaniet. Den heta drycken hälldes upp med en elegant bålslev av silver med långt träskaft i små koppar av kompaniporslin eller glas som hade öra för värmens skull. Ordet vinbål som vi fortfarande använder är ett minne från den tid då man serverade drycken ur en stor "bål" eller bålskål av kompaniporslin från Kina.

Liksom andra lyxprodukter drabbades arraken av förbud under 1700-talets senare del, men det tycks inte ha inverkat så mycket på konsumtionen. Under 1800-talet blev punschen studenternas speciella dryck och lovsjöngs i sånger och studentspex.

Fortfarande dracks punschen het. Men 1845 blev ett ödesår för den heta punschbålen. Då salubjöds första gången fabrikstillverkad punsch på butelj av firman Cederlund och det blev modernt att dricka punsch ur iskyld flaska. De stora bålskålarnas och de eleganta bålslevarnas tid var förbi.

Vad hände sedan?

Njutning eller last, det beror på konsumtionens storlek. Brännvinssuperiet har tack vare ivrig motpropaganda sjunkit. Alkoholvanorna har som vi sett gått mot ett ökat vindrickande delvis på grund av den lättillgängliga förpackningen bag-in-box. Punschens popularitet dalar dock. Punsch är visserligen en dryck med historia, men drycken är enligt mångas mening alltför sötsliskig.  

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Nämn några av de njutningsmedel som blev populära under 1700-talet.
     
  2. Hur användes brännvinet först när det introducerades i Norden?
     
  3. Ge exempel på några sjukdomar och besvär som brännvinet ansågs kunna bota enligt 1400-talets skrifter.
     
  4. Under vilken tidsperiod flödade brännvinet som mest i Sverige?
     
  5. Berätta kortfattat om vilket samband som finns i Sverige mellan potatisodling, brännvinsproduktion och våra matvanor. 

Fundera på:

  1. Hur har alkoholvanorna förändrats från 1800-talet jämfört med idag?
     

 

L  LÄS MER: Historia om tobak och alkohol

M  LÄS MER: Tobakens historia i Sverige

M  LÄS MER: Historia om några svenska matvanor

M  LÄS MER: Historia om mat, kryddor och matvanor

Skrolla ner till listorna med bilder så hittar du mer liknande material.

 

Litteratur:
Julius Ejdestam, Samling kring bordet, Rabén & Sjögren, 1975
Gustaf Näsström, Forna dagars Sverige, 1700-talet, Bonniers, 1962
Jan-Öjvind Swahn, Mathistorisk uppslagsbok, Ordalaget förlag, 1999
Nils-Arvid Bringéus, Mat och miljö - en bok om svenska kostvanor, Gleerups, 1970
Robert Eldh, Punsch, Wahlström & Widstrand, 1973
Albert Sandklef, Trettio sorter kryddat brännvin, Bokförlaget Fabel, 1965 


FÖRFATTARE

Text: Jane Fredlund, journalist, kulturhistoriker och författare
Artikeln är en omarbetad version av material från boken Så levde vi : Fest och vardag i forna dagars Sverige, av Jane Fredlund
 

Senast uppdaterad: 12 augusti 2025
Publicerad: 21 oktober 2024

ANNONS

ANNONS

Liknande artiklar

Och julen varar än till påska!

M
Målade påskägg som ligger i ett iscensatt fågelbo av halm.
av: Jane Fredlund
2025-04-24
klocka Lästid 15 minuter

Vid påsk springer små påskkäringar runt i husen. Färggranna fastlagsris lyser på torgen, småpojkarna tjatar om påsksmällare, och vi målar eller färgar ägg och sätter i oss mängder av dem på påskafton. Underliga traditioner egentligen, en del av dem har skrämmande bakgrund i vidskepelse och häxtro, andra i medeltida katolska traditioner...

+ Läs mer

Jordbruk och mat på vikingatiden

SO-rummet bok
L
Vikingagård i skymningsljus.
av: Robert de Vries
2025-03-26
klocka Lästid 13 minuter

Livet på nordbornas gårdar krävde hårt arbete. Alla hjälpte till, även barn och gamlingar. Om skörden slog fel väntade hunger, sjukdomar och död. Ändå lyckades de flesta skapa ett liv i balans med naturen. Livet var tufft, men också fullt av gemenskap och doften av nybakat bröd...

+ Läs mer

Sågverksindustrin i Sundsvall på 1800-talet

M
Sågverk i Sundsvall
av: Herman Lindqvist
2025-03-10
klocka Lästid 3 minuter

Under senare delen av 1800-talet blev Sundsvall centrum för världens träexport. Industrialismens genombrott i Europa och i synnerhet i England hade ökat behovet av svenskt trä. Exporten femfaldigades på tjugo år. År 1870 bestod över 40 procent av Sveriges export av trävaror. Sundsvall växte snabbt likt ett nybyggarsamhälle i guldrushens Klondyke. Arbetare kom från stora delar av Sverige - män, kvinnor och barn. Alla slet vid sågen...

+ Läs mer

Att tvätta kläder och textilier var slitsamt förr

M
 Nordiska museet
av: Jane Fredlund
2025-03-03
klocka Lästid 17 minuter

Att tvätta kläder var förr i tiden ett mycket tungt och tidskrävande arbete som nästan alltid utfördes av kvinnor. Stortvätten skedde oftast två gånger om året och krävde många tunga arbetsmoment. Vattnet fick dessutom hämtas för hand, och sköljningen skedde ofta i iskalla vattendrag. Metoderna utvecklades med tiden, men det var först efter tvättmaskinens intåg som arbetet blev lättare...

+ Läs mer

Liberala reformer i Sverige 1840-1873

M
Klassrum med elever i en folkskola.
av: Herman Lindqvist
2025-01-26
klocka Lästid 5 minuter

Mellan 1840 och 1873 genomfördes flera viktiga liberala reformer i Sverige. År 1842 beslutades att varje församling skulle ha minst en skola. Kvinnors rättigheter stärktes med lika arvsrätt 1845, och 1858 blev ogifta kvinnor myndiga vid 25 års ålder. Bankväsendet utvecklades genom grundandet av affärsbanker som Stockholms Enskilda Bank. Och 1865 reformerades även Sveriges politiska system i grunden när ståndsriksdagen ersattes av en tvåkammarriksdag. Trots dessa liberala reformer var rösträtten fortfarande mycket begränsad samtidigt som många andra sociala orättvisor fanns kvar i samhället...

+ Läs mer

När den svenska emigrationen till USA tog fart

M
Utvandrare tar farväl av släktingar.
av: Magnus Västerbro
2025-01-19
klocka Lästid 8 minuter

År 1841 lämnade emigranten Gustaf Unonius och hans följe Uppsala för att söka lyckan i USA. De grundade kolonin Nya Uppsala vid Pine Lake i Wisconsin. Unonius beskrev i lyriska resebrev hem ett land fyllt av frihet och möjligheter, vilket inspirerade många att emigrera. Snart strömmade tusentals svenskar över Atlanten, lockade av drömmen om ett bättre liv...

+ Läs mer

Liknande filmer och poddradio

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi
Porträtt på Gustav III som sitter rakryggad med blicken snett åt höger.

Gustavianska tidens Sverige

Gustav III:s statskupp 1772 satte punkt för frihetstiden och inledde den gustavianska tiden (1772-1809) då Sverige...

Hi
Unionsflaggan

Sverige under 1800-talet

1800-talet var århundradet då Sverige var i union med Norge (1814-1905) och då Sverige industrialiserades.

Hi
Folkliv på en gata i 1890-talets Paris.

Livet på landet och i staden 1776-1914

Vardagsliv och andra företeelser på landsbygden och i städerna under det långa 1800-talet.

Hi

Historia om mat och matvanor

Våra matvanor har varierat genom historien, men vi har i regel fått äta det som funnits till hands. Maten har ändå -...

Hi

Historia om tobak och alkohol

Tobaksrökningens och alkoholens historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Tobak har odlats i Amerika i över 5 000...

Relaterade taggar

Hi
Medeltida marknad.

Mat och dryck

I tiotusentals år har människans jakt på föda både förändrat samhället och fört det framåt....

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Skiftesreformerna i Sverige

av: Mattias Axelsson
2021-09-23

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om skiftesreformerna i Sverige under slutet av 1700- och början av 1800-talet, särskilt laga skifte.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Våffeldagen

av: Mattias Axelsson
2021-03-22

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om våffeldagen.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Fastlagen och fastan

av: Mattias Axelsson
2021-02-15

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om fastlagen och fastan.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Orsaker till den industriella revolutionen

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-03-15

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om den industriella revolutionens orsaker. Vad var den industriella revolutionen och vilka orsaker låg bakom?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Att vara kvinna under 1800-talet

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-02-08

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna under 1800-talet i Sverige.

+ Lyssna