Fem europeiska länder som slutat att finnas de senaste hundra åren
5. Östtyskland

Östtyskland
Nazisternas Tyskland besegrades av de allierade och efter andra världskriget var det upp till segrarmakterna USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen att bestämma vad som skulle hända med landet.
Konsekvensen blev att Tyskland helt enkelt delades i en västlig (BRD) och en östlig (DDR) del. Huvudstaden Berlin delades också i en östlig och en västlig del. Med Västberlin som en enklav i Östtyskland (Bonn var huvudstad i Västtyskland). Under mer än fyra årtionden existerade alltså två Tyskland.
I november 1989 lättade den östtyska regimen på utresereglerna vilket visade sig vara slutet för landet. Staten upphörde att existera den 3 oktober 1990 då dess delstater, som tidigare under året hade ansökt om inträde i Förbundsrepubliken Tyskland (Västtyskland), återförenades med Västtyskland. I dagligt tal kallas det enade landet för Tyskland. Det officiella namnet är Förbundsrepubliken Tyskland.
ANNONS
4. Jugoslavien
Jugoslavien, eller egentligen Federationen Jugoslavien. Namnet Jugoslavien användes redan i början av 1900-talet som namn på Kungariket Jugoslavien. Landet inrymde dagens Serbien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Makedonien och merparten av Kroatien och Slovenien.

Jugoslavien
Under andra världskriget invaderades och ockuperades landet av axelmakterna. Men partisanerna - under ledning av Joseph Tito - besegrade så småningom axelmakterna, och när krutröken lagt sig bilades Federala folkrepubliken Jugoslavien 1945 (som 1963 bytte namn till Socialistiska federativa republiken Jugoslavien).
Under de jugoslaviska krigen i början av 1990-talet vittrade den federativa republiken samman i och med självständighet för Slovenien, Kroatien, Bosnien och Hercegovina, Makedonien. Jugoslavien fanns kvar som enhet fram till 2003 men innehöll då bara delrepublikerna Serbien och Montenegro. 2003 upplöstes Jugoslavien och ersattes av konfederationen Serbien och Montenegro. Och 2006 upplöstes slutligen de sista resterna när Serbien respektive Montenegro blev självständiga.

Sovjet
3. Sovjetunionen
Mellan åren 1922 och 1991 existerade ett land som under större delen av sin existens var världens största och ett av de mäktigaste länderna – (Socialistiska rådsrepublikernas union) det som på ryska förkortades CCCP.
Sovjetunionen bildades ur den socialistiska ryska revolutionen 1917 och var formellt en union bestående av 15 sovjetrepubliker (där Ryssland var den största och Estland den minsta).
Den 25 december 1991 avgick Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov efter att flera republiker utropat sig som självständiga. Strax därefter avgick alla ledamöterna i Sovjetunionens högsta sovjet, och unionen stod nu utan ledning. Vid årsskiftet slutade de sista sovjetiska institutionerna sin verksamhet, och unionen upplöstes då också formellt.
ANNONS
2. Österrike-Ungern
Dubbelmonarkin Österrike-Ungern (eller formellt De i riksrådet företrädda kungarikena och länderna och den heliga ungerska Stefanskronans länder) existerade mellan 1867 och 1918. Det var de två kejsardömena Österrike och Ungern som förenades i en personalunion.

Österrike-Ungern
Österrike-Ungern var en av de stormakter som startade första världskriget i och med landets invasion av Serbien som en respons på skotten i Sarajevo.
När första världskriget tog slut blev ett av resultaten att union upplöstes och istället bildades Österrike, Ungern och Tjeckoslovakien. Och delar av landet tillföll Jugoslavien, Polen och Rumänien.

Ottomanska riket (även kallat Osmanska riket).
1. Ottomanska riket
När det ottomanska (eller osmanska) riket var som störst omfattade det stora delar av sydöstra Europa, Mellanöstern och arabvärlden, norra Afrika, Kaukasus och hela Mindre Asien.
Redan i mitten av 1800-talet brukade ottomanska riket kallas ”Europas sjuke man” dels p.g.a. angrepp utifrån och dels på grund av uppror inom riket. I början av 1900-talet anfölls riket under båda Balkankrigen 1912-1913 av bl.a. Bulgarien, Grekland och Serbien.
Under första världskriget hade ottomanska riket ingått en försvarspakt med Tyskland (för att slippa kriga ensam mot ärkerivalen Ryssland). Kriget förlorades och landet styckades upp, något som turkiska nationalister under ledning av Kemal Ataturk motsatte sig. 1923 utropades Republiken Turkiet och de sista resterna av det ottomanska riket var borta.
Podden - Historiens topp 5
Avsnitt 02: Fem europeiska länder som slutat att finnas de senaste hundra åren
