Fem superkända historiska personer som vi inte vet vilka de är

I den här artikeln ska vi titta lite närmare på mysterierna kring fem ikoniska bilder som har lämnat ett bestående avtryck i historien. Från den skjutne spanska soldaten i det spanska inbördeskriget till "den okände rebellen" på Himmelska fridens torg, utforskar vi hur dessa individuella ögonblick fångade världens uppmärksamhet, men lämnade oss med fler frågor än svar.
M
Fem okända ikoniska men personer

Fem ikoniska foton där de medverkande personerna är helt okända.

De flesta historiska personer känner vi till vilka de är. Men så finns det en liten grupp individer som nästan alla känner till, men vars identitet är okänd.

5. Den skjutne spanska soldaten

Sommaren 1936 inleddes den fascistiska statskupp under ledning av general Franco som hade som mål att störta den demokratiskt valda spanska regeringen.

De följande åren rasade ett brutalt krig mellan regeringssidan (senare stödd av Sovjetunionen och tusentals frivilliga) och falangisterna (stödda av Nazityskland och det fascistiska Italien).

ANNONS

ANNONS

Precis i början av kriget togs en bild som skulle bli ikonisk. Det var Robert Capa som i september 1936 tog ett fotografi på vad han menade var en spansk soldat precis i det ögonblick som han träffas av en kula från fascisterna.

Soldaten ska ha träffats i huvudet och ses falla baklänges med geväret i sin högra hand. Soldatens identitet är oklar även om vissa menar att han har identifierats som anarkisten Federico Borrell García.

Dock finns det ingen konsensus om detta. Dessutom har det senare kommit anklagelser om att hela fotografiet är arrangerat.

4. Paret som kysstes på segerdagen 1945

När andra världskriget tog slut 1945 var glädjen i många länder total. USA som sedan Japans anfall 1941 varit indraget både i Stilla havs-kriget och i Europa firade segerdagen (V-day) den 14 augusti 1945.

Eftersom det befann sig tusentals firande amerikaner på torget hann Eisenstaedt inte ta namnet på personerna han precis fotograferat och snart hade de försvunnit i mängden.

Fotografiet publicerades i tidningen Life med bildtexten “In New York's Times Square a white-clad girl clutches her purse and skirt as an uninhibited sailor plants his lips squarely on hers”.

Ett flertal personer har sedan fotografiet publicerades hävdat att de är antingen den okände marinkårssoldaten eller sjuksköterskan, men eftersom det inte går att se ansiktena på bilden har ingen med säkerhet kunnat identifiera paret.

3. Jack Uppskäraren

Historiens förmodligen mest mytomspunna seriemördare är Jack Uppskäraren (en. Jack the Ripper) som huserade i London i slutet av 1800-talet.

Exakt hur många kvinnor som föll offer för mördarens kniv är oklart men åtminstone fem brukar sägas med säkerhet kunna tillskrivas den okände mördaren.

Det var i stadsdelen Whitechapel i östra London som det under hösten 1888 härjade en seriemördare vars offer var prostituerade kvinnor.

Offren mördades med kniv. Mördaren skar ett djupt jack i strupen och flera av dem var också brutalt uppskurna och hade fått inälvor borttagna.

Under den pågående polisutredningen av morden skickades en rad brev till polis och tidningar. Brev som troligen var skrivna av mördaren. Ett av dessa brev (kallat Dear boss-brevet efter inledningsorden i brevet) avslutas med texten “My knife's so nice and sharp I want to get to work right away if I get a chance. Good Luck. Yours truly. Jack the Ripper.”

Trots att morden skedde på publika platser och att de var så frekventa lyckades polisen aldrig gripa Jack Uppskäraren. Och än idag är hans identitet okänd.

2. Mannen med järnmasken

I juli 1669 under Ludvig XIV regim (eller möjligen året därefter) fängslades en man kallad Eustache Dauger i Frankrike.

Instruktionerna till fängelset var bl.a. att fängelsehålan skulle ha flertalet dörrar efter varandra för att undvika att någon lyssnade på vad fången sa.

Det som gör fångens öde intressant är att ingen vet hans egentliga identitet.

ANNONS

ANNONS

Under den tid han satt fången (fram till sin död 1703) ska han ha tvingats bära en mask av svart sammet för att undvika identifikation Senare mytbildning kring fången har hävdad att det var en järnmask (därav såklart namnet Mannen med järnmasken).

Enligt en spridd - men av seriösa historiker vederlagd - legend var Mannen med järnmasken i själva verket bror till kung Ludvig XIV. I den sista delen av historien om De tre musketörerna förlägger författaren Alexander Dumas handlingen till slottet Château d'If där Mannen med järnmasken sitter fängslad som tvillingbror till Ludvig XIV.

Historien om Mannen med järnmasken har filmatiserats otaliga gånger, bl.a. 1998 med Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

1. Mannen framför pansarvagnen på Himmelska fridens torg

På försommaren 1989 hade studenter som var trötta på det kommunistiska styret i Kina samlats till olagliga protester på Himmelska fridens torg. Protesterna pågick i flera veckor innan den kinesiska militären fick order om att skingra folk. De flesta demonstranterna flyttade sig från Himmelska fridens torg men på gatorna runtomkring påbörjades vad som inte kan beskrivas som något annat än ett blodbad där tusentals människor miste livet.

En av demonstranterna som fått mest uppmärksamhet, trots att vare sig hans namn eller hans öde är känt, är “Den okände rebellen”.

Det handlar om en kinesisk man klädd i vit skjorta och svarta byxor med en matkasse i handen.

Det mest kända fotot av mannen är taget av fotografen Jeff Widener (Associated Press). Widener satt på Beijing Hotels sjätte våningen knappt en kilometer från platsen när han tog den ikoniska bilden när "Den okände rebellen” ställer sig framför en hel kolonn av stridsvagnar.

“Den okände rebellen” ställde sig alltså helt obeväpnad framför en stridsvagn bara dagen efter att den kinesiska arméns fordon bokstavligen krossat demonstranter under sig. När stridsvagnen försöker köra runt mannen flyttade han på sig och till sist klättrar han upp på vagnen innan han fördes bort av några andra personer.

Vad som sedan hände med mannen eller vem han är/var är okänt.
 

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Vad hade general Franco som mål när han inledde statskuppen i Spanien 1936?
   
 2. Vad firade amerikanerna den 14 augusti 1945 och varför är paret på fotot okänt?
   
 3. Vad vet vi om Jack uppskärarens offer och var skedde morden?
   
 4. Vad är speciellt med Mannen med järnmasken och varför vet vi inte vem han var?
   
 5. Vad var studenternas anledning att protestera på Himmelska fridens torg i Kina 1989?
   
 6. Vad gjorde "Den okände rebellen" när han stod framför stridsvagnen?

Fundera på:

 1. Varför tror du att dessa historiska personer har blivit så kända, även om deras identiteter är okända?
   
 2. Hur påverkar det att vi inte vet deras identiteter i berättelserna om dem? Gör det dem mer spännande, sorgliga eller något annat?
   

 

Text: Mattias Axelsson, gymnasielärare i historia, religionskunskap och samhällskunskap
 

Senast uppdaterad: 31 oktober 2023
Publicerad: 6 maj 2016

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M

Hvidstengruppen

Den danska Hvidstensgruppen bildades i mars 1943. Medlemmarnas viktigaste mötesplats var Hvidstens...

M
Dreyfusaffären

Dreyfusaffären - ett av historiens mest kända justitiemord

År 1894 blev den franska officeren Alfred Dreyfus oskyldigt dömd för högförräderi. Dreyfus, som var...

M
Warszawagettot

Warszawagettot och judarnas uppror

I den polska huvudstaden Warszawa hade de tyska ockupationstrupperna inrättat ett getto, speciella...

M

Östfronten under andra världskriget

Klockan 3.15 på morgonen den 22 juni 1941 rullade tusentals tyska stridsvagnar in över...

M

Taipingupproret - när Jesus lillebror ödelade Kina

Åren 1851-1864 skakades Kina av det förödande Taipingupproret, som är en av de blodigaste...

M

Atombomben över Nagasaki skulle tvinga Japan att kapitulera

Människan har skapat vapen så fruktansvärda att de kan döda allt liv på jorden. Kärnvapen är den...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi
Karta

Kinas historia

Fördjupa dig i Kinas historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Hi

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Hi
Karta

Frankrikes historia

Fördjupa dig i Frankrikes historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Hi
Karta

Spaniens historia

Här hittar du material som behandlar Spaniens historia i små och stora perspektiv. Få en helhetsbild eller fördjupa dig...

Relaterade taggar

Hi
Fångar

Spanska inbördeskriget

Det spanska inbördeskriget var en väpnad konflikt i Spanien 1936-1939 mellan den demokratiskt valda...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Andra världskrigets utbrott

av: Mattias, Julia och Johannes
2018-03-06

Julia, Mattias och Johannes tar sig an starten på andra världskriget. Vad hände och varför?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1940-1949

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-12-05

I årets sista podd fortsätter Julia, Mattias och Kristoffer serien om 1900-talet. Nu om 1940-talet. De pratar om andra världskriget, division Engelbrecht, ransoneringskuponger, beredskapsmusik, Ingrid Bergman och ekonomisk tillväxt.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Hitlers och nazisternas väg till makten

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-02-24

Julia, Mattias och Kristoffer förklarar bakgrunden till att Adolf Hitler och nazisterna kunde ta makten i Tyskland på 1930-talet.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Franska revolutionens orsaker

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2015-11-04

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om franska revolutionens orsaker. Vad är en revolution? Vilka orsaker låg bakom franska revolutionen? Här berättas bland annat om upplysningens idéer, franska krig och höjda skatter, om ståndssamhället och hur tredje ståndet krävde rättigheter.

+ Lyssna