Magnus Eriksson - Folkungaättens siste regent

Kring midsommar 1319 lyftes den treårige Magnus Eriksson (1316-1374) - kung av Sverige och Norge - upp på Mora stenar för att mottaga svenskarnas hyllning. I det lyftet inleddes en lysande kunglig bana som under lång tid sammanföll med glansperioden i svensk medeltid, för att mot slutet, efter att digerdöden drabbat landet, vända till det motsatta.
M

Magnus Eriksson (1316-1374) var son till hertig Erik Magnusson och den norska prinsessan Ingeborg Håkansdotter, samt sonson till Magnus Ladulås, och gift 1335 med Blanka av Namur.

Kung över Europas största rike

Ingen svensk kung i Sveriges historia - förutom vår nuvarande Carl XVI Gustaf (som sedan 2018 innehar rekordet) - har regerat så länge som Magnus Eriksson, 46 år. Han fick så mycket men förlorade allt.

Hans rike var under en period det största i Europa. Det sträckte sig från Karelen i öster till Grönland i väster, från Nordkap i norr till Öresund i söder. Kungen kallade sig Sveriges, Norges och Skånes konung; han hade nämligen lyckats köpa Skåne och Blekinge.

Då han blev myndig reste han, som traditionen krävde, på Eriksgata (se faktaruta nedan). Varje landskap svor honom trohet. I Skara skrev han då, 1335, det berömda brevet (Skarastadgan) genom vilket träldomen, slaveriet, avskaffades i Sverige.

ANNONS

ANNONS

Användbara begrepp

Eriksgata: Den resa som nyvalda medeltida svenska kungar måste genomföra genom de olika landskapen för att bekräftas av landskapens lagmän.

Folkungaätten: Den kungadynasti som styrde Sverige åren 1250-1364. Läs mer >

Rådsherrar: Medlemmar av rådet - kungliga rådgivare - som fungerade som en slags regering. Läs mer >

Magnus gifte sig som 18-åring med den franska grevedottern Blanche av Namur, av kungahuset Artois, drottning Blanka i visan "Rida Ranka". Två söner föddes, Erik och Håkan.

Magnus Erikssons landslag

Det skedde stora ting i riket, man skrev den första lagsamlingen som var giltig i alla landskapen, Magnus Erikssons landslag av 1347. I första kapitlet, Konungabalken, beskrivs hur kungaval skulle gå till och hur Eriksgatan ska arrangeras. Här förklaras också riksrådens ställning. Landslagen är därigenom vår första regeringsform (en av våra grundlagar).

Då skrevs också, enligt fransk förebild, Sveriges första litterära klassiker, Erikskrönikan. Då präglades de första mynten med tre kronor på, och då, under en svår politisk kris, utgick 1359 en kallelse till ett riksmöte i Kalmar där inte bara råden och kyrkans män skulle infinna sig, utan även "valda representanter för varje köpstad och fyra män från varje lagsaga", d.v.s. för första gången sammankallades representanter för de fyra stånden. Av olika skäl kunde mötet aldrig genomföras, men detta var det första försöket.

En olycka kommer sällan ensam

Men vad som börjat så bra slutade i Folkungaättens sista tragedi.

Kungens skulder tvingade honom att pantsätta stora delar av landet till rika stormannafamiljer. Han kom i konflikt med adeln och kyrkan. En revolt utbröt. Hans egen son Erik ställde sig på de upproriska stormännens sida.

Mitt i denna tid av inre strider kom digerdöden till landet. Men maktkampen fortsatte tills de segrande rådsherrarna och kungens söner tvingade Magnus Eriksson att dela det stora riket. Sonen Håkan hade ärvt Norge, sonen Erik fick så småningom de flesta landskapen i Sverige samt hela Finland. Kung Magnus hade till slut bara Närke kvar. Då avled plötsligt Erik och hela hans familj. Förgiftade av drottning Blanka, står det i rimkrönikan. Troligtvis pesten, säger historikerna.

ANNONS

ANNONS

I förvirringen som uppstått passade den danske kungen Valdemar Atterdag på att erövra Skåne, Blekinge och Halland, sedan Öland och Gotland. Därpå avsattes Magnus Eriksson, och hans son Håkan valdes till kung i både Norge och Sverige. Det var då som kung Håkan skrev ett brev där Finland, eller Österland som det står i brevet, fick egen lagman och rätt att delta i kungavalen. De finska länen hade därmed formellt blivit likställda med de andra länen i riket.

Sista akten i dramat

Efter alla dessa händelser när rådsherrarna trodde att riket var splittrat, att de hade kungen under kontroll och makten i sina händer, försonades plötsligt Magnus och Håkan. Dessutom allierade de sig med förre ärkefienden Valdemar Atterdag varefter Håkan gifte sig med Valdemars då 10-åriga dotter Margareta. Detta blev för mycket för vissa stormaktskretsar. De gjorde uppror, erövrade de viktigaste städerna Stockholm och Kalmar och ordnade så att Magnus systerson Albert av Mecklenburg valdes till kung. Magnus fängslades och slogs i järn i Stockholms slott. Där fick han sitta i sex år innan han kunde ge sig iväg till sin son Håkan i Norge.

Dramat slutade med att Magnus Eriksson, nära sextio år gammal, omkom i ett skeppsbrott en stormig natt utanför Norge och försvann i det isiga havets djup.

Därmed var den siste regenten av Folkungaätten i Sverige död.

ANNONS

ANNONS

Eriksgata

Eriksgata, "allenahärskarens väg", var den färd som den nyvalde kungen skulle utföra genom rikets centralområden för att erkännas av de olika landskapstingen i tur och ordning.

Från Mora äng utanför Uppsala skulle han rida söderut genom Södermanland och Östergötland, vid Vätterns sydspets i Småland vända norrut genom Västergötland och Närke till Arboga i Västmanland för att sedan återvända till Uppsala. Vid varje landskapsgräns skulle han mötas av en gisslan, som skulle svara för hans säkerhet under ritten genom landskapet.

Bestämmelserna om eriksgata återfinns första gången i Upplandslagens konungabalk från 1296, men den förste kung som man säkert vet har ridit eriksgata är Magnus Eriksson 1335.

Sedvänjan tycks dock ha äldre traditioner. I Västgötalagens kungalängd berättas om en Ragnvald knaphövde ("rundhuvud"), som under de politiskt kaotiska åren efter den Stenkilska ättens utslocknande (ca 1130) hade erkänts som kung i Svealandskapen. Utan att invänta gisslan red han in i Västergötland för att motta landskapets hyllning, men blev då ihjälslagen vid Karleby.
 

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Nämn några viktiga fakta om Magnus Erikssons landslag.
     
  2. Ge några exempel på katastrofer som drabbade riket under Magnus Erikssons tid som kung.
     
  3. Magnus kunde till slut inte fortsätta som kung. Vad hände när han blev avsatt och hur slutade hans liv?

Ta reda på:

  1. Använd internet eller en historisk atlas och jämför Sveriges yta under första hälften av 1300-talet med andra stora länder i dåtidens Europa.
     
  2. Kan du komma på fler svenska kungar som fängslats och dött en "onaturlig" död?
     
  3. Nämn några andra viktiga historiska personer som var verksamma under samma tid som Magnus Eriksson och beskriv kortfattat deras inverkan på Europas historia vid den tiden.
     

 

Text: Herman Lindqvist, journalist och författare

Webbsida: http://www.hermanlindqvist.se

Herman-Lindqvist

Senast uppdaterad: 8 november 2023
Publicerad: 29 september 2019

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

S

Margareta - drottning och politiskt geni

Margareta Valdemarsdotter, mer känd som drottning Margareta, var kvinnan som förenade Danmark,...

M

Gudrid och Frejdis - vikingakvinnorna som seglade till Amerika

Källorna till vikingarnas färder från Grönland till Vinland, det vill säga Amerika, namnger två...

S

Kejsarinnan Matilda

Medeltidens mäktiga kvinnor var vanligen inhoppare för män. När adelsmannen befann sig på resa,...

M

Medeltidens tio viktigaste kvinnliga normbrytare

Det har funnits otaliga gränsöverskridande medeltida kvinnor, men vilka av dem som vi känner till...

M

Medici - renässansens bankir

"Det är han som bestämmer över krig och fred och kontrollerar lagarna. Han är herre i landet...

M

Sverige och Tyskland - grannar vid Östersjön under 800 år

På Hansans många kontor runtom i hela det stora handelsområdet var språket tyska (i form av...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Kända personer på medeltiden

Historia om några av medeltidens mest kända personer och deras levnadsöden (500-1500).

Hi

Sverige och Norden på medeltiden

Nordens medeltid (1050-1520) räknas senare än i övriga Europa eftersom det tog lång tid för det som utmärker medeltiden...

Relaterade taggar

Hi
Nidbild

Magnus Eriksson

Magnus Eriksson (1316-1374) var Sveriges kung 1319-1364 och den siste svenske kungen av...

Hi
Vapensköld

Folkungaätten (Bjälboätten)

Folkungaätten, traditionell benämning på den kungadynasti som styrde Sverige åren 1250-1364 och som...

Hi
Erik Magnusson

Erik Magnusson

Erik Magnusson (1282-1318) var hertig och son till Magnus Ladulås. Erik ärvde Sveahertigdömet, i...

Hi
Albrekt av Mecklenburg

Albrekt av Mecklenburg

Albrekt av Mecklenburg (ca 1340-1412), svensk kung 1364-1389. Albrekt var son till hertig Albrekt...

Hi
Kung

Kungar och kejsare

De sammansvurna som mördade Julius Caesar hade hävdat att de dödat honom för att rädda den romerska...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Introduktion till Sveriges medeltid

av: Mattias Axelsson
2021-10-13

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om Sveriges medeltid.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Stockholms blodbad 1520 - orsaker, händelseförlopp och följder

av: Mattias Axelsson
2020-11-06

Nu i helgen är det 500 år sedan Stockholms blodbad ägde rum. Mattias Axelsson (gymnasielärare i historia) går igenom vad som hände och bakgrunden.

 

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges kristnande

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-05-23

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om hur det gick till när Sverige blev kristet.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Kvinnor på medeltiden i Sverige

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-23

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna i medeltidens Sverige.

+ Lyssna