Lätta fakta om jordbävningar

Varje minut skakas någon del av jorden av två jordbävningar, även kallat jordskalv. Det blir ca 850 000 jordskalv per år. De flesta är så svaga att bara känsliga mätinstrument, så kallade seismografer kan uppfatta dem. Några få har samma kraft som 10 000 atombomber och orsakar svåra skador.
L

Stora jordbävningar följs alltid av en lång rad efterskalv som kan hålla på i månader. Foto taget efter jordbävningskatastrofen i San Francisco 1906.

Varför uppstår jordbävningar?

Orsaken till jordbävningar är att jordens plattor rör sig mot varandra, Jordens yta vilar på sex stora och ett 15-tal mindre plattor.

Ytliga jordskalv uppstår när två plattor rör sig åt olika håll. Svåra skalv beror på att en platta tränger ner under en annan platta. Djupskalven kan uppträda på 70 mils djup, medan de ytliga uppträder på ett par kilometers djup.

Ibland fastnar plattorna hårt i varandra och lagrar då enorma mängder rörelseenergi. När plattorna lossnar uppstår kraftiga jordskalv.

ANNONS

ANNONS

Vad är en seismograf?

En seismograf är ett instrument som registrerar rörelser i jordskorpan och som därför kan användas som hjälpmedel för att bestämma jordbävningars styrka och läge.

Jordskalvens styrka mäts på Richterskalan

Vid jordbävningen 1989 i San Francisco hoppade Stilla havsplattan fram nästan två meter och skalvet mätte 7,1 på Richterskalan. Skalvets centrum låg på 20 kilometers djup några mil söder om San Francisco.

Alla jordskalv mäts på den så kallade Richterskalan. Den uppfanns av den amerikanske seismologen (jordbävningsexperten) Charles F Richter (1900-1985).

Skalan är ”öppen”, det innebär att det inte finns några lägsta eller högsta värden.

Skalan är konstruerad så att om värdet ökar med ett heltalssteg är skalvet tio gånger kraftigare. Ett skalv med värdet 6 är tio gånger starkare än ett med värdet 5. Ett skalv med värdet 7 på Richterskalan är hundra gånger starkare än ett på 5 (10 x 10).

Jordskalv i Sverige

Sveriges värsta jordskalv inträffade utanför Halmstad i Halland den 15 juni 1985. Skalvet uppmätte 4,6 på Richterskalan (se SNSN:s lista). Jordskalvet orsakade bara några sprickor i några hus. Orsaken till jordskalv i Sverige beror på att marken fortfarande höjer sig efter istiden. Det blir spänningar i jordskorpan när landytan höjer sig ur havet. Dessutom kan vi påverkas av skalv långt borta. När två stora plattor krockar med varandra blir det spänningar som kan utlösa ett litet skalv i Sverige.

Världskarta som visar kontinentalplattornas gränser där det förekommer flest jordbävningar och vulkanutbrott.

Går det att förutsäga ett jordskalv?

Forskarna har svårt att förutsäga jordskalv. Men ibland finns det tecken som föregår jordskalv. Djur kan uppträda egendomligt före ett skalv. Hundar ylar och fiskar kan komma upp till ytan, en orsak kan vara att djuren har mer utvecklad hörsel än människan. Andra tecken på ett kommande stort skalv kan vara att gaser tränger upp ur jorden.

Två likadana jordskalv kan orsaka helt olika skador. Det kan man upptäcka om man studerar jordbävningarna i Armenien, Sovjetunionen 1988 och San Francisco i USA 1989. Jordskalven var lika kraftiga, men i Armenien dog 25 000 människor och i San Francisco drygt 300. Det berodde på att husen i det fattiga Armenien inte var byggda för att klara ett jordskalv. Jordskalvet i Kobe, Japan, 1995 krävde ca 5000 människoliv, trots att man hade så kallade jordbävningssäkra hus.

ANNONS

ANNONS

Visste du att:

  • En jordbävning kan hålla på från 30 sekunder till 10 minuter.
  • Den 1 november 1755 drabbades den portugisiska huvudstaden Lissabon av ett kraftigt jordskalv som dödade över 15 000 personer. Stötvågen från jordskalvet krossade fönster ända upp i Paris.
  • 1923 drabbades Tokyo av en kraftig jordbävning. Då omkom ca 143 000 människor. På den tiden var husen inte gjorda att tåla ett jordskalv. Trots att staden är bättre förberedd inför ett jordskalv gör en regeringsrapport gällande att en jordbävning med motsvarande styrka (7,9 på Richterskalan) skulle inträffa i Tokyo skulle 36 000 människor dödas och en tredjedel av staden läggas i ruiner.
  • Den 22 maj 1960 drabbades södra Chile av det kraftigaste jordskalvet som uppmätts i modern tid. Skalvet uppmätte 9,5 på Richterskalan och omkring 6000 människor dog i Chile. jordskalvet orsakade en tsunami som dödade 61 personer så långt borta som på Hawaii, 1000 mil därifrån.
  • Den 31 maj 1970 drabbades Peru av ett våldsamt jordskalv vilket innebar att berget Huascarans bergssida kollapsade och omkring tio miljoner kubikmeter av bergssidan lossnade. Sten, lera och ismassor begravde staden Yungai varvid omkring 18 000 människor omkom. Bara omkring 350 människor klarade sig. De befann sig på stadens högt belägna kyrkogård eller i ett cirkustält som fanns på en platå i utkanten av staden. Efteråt berättade barnen i cirkustältet att cirkusens clown förde dem på ett led ut ur tältet och upp mot högre belägna områden.
  • Den 26 december 2004 drabbades Indiska oceanen av ett kraftigt jordskalv som uppmättes till 9,3 på richterskalan. Jordskalvet orsakade en enorm flodvåg (tsunami) som drabbade länderna Indonesien, Sri Lanka och Thailand mycket hårt. Upp mot 300 000 människor miste livet och över fem miljoner blev hemlösa eller tvingades fly. 543 svenskar omkom och cirka 1500 skadades under denna katastrof.
  • Den 12 januari 2010 drabbades Haiti av ett kraftigt, 7,0 på Richterskalan, jordskalv. Det är fortfarande oklart om hur många som dödades. Amerikanska siffror talar om upp till 85 000 döda.
  • 2011 drabbades Japan av ett kraftigt jordskalv som inträffade i havet utanför Japan. Det var den mest kraftfulla jordbävning som någonsin drabbat Japan, och en av de fem mest kraftfulla jordbävningar i världen. Jordbävningen utlöste en kraftig tsunami som nådde höjder på upp till 40 meter och jordskalvet flyttade den största japanska ön, Honshu, hela 2,4 meter. Tsunamin förstörde kärnkraftverket Fukushima. Närmare 2000 människor dog vid denna katastrof.
     

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Hur ofta drabbas jorden av jordskalv?
     
  2. Ange orsaken till jordskalv.
     
  3. Vad hände i San Francisco 1989?
     
  4. Nämn fakta om Richterskalan.
     
  5. Nämn fakta om jordskalv i Sverige.
     
  6. Vad är en seismograf?
     

 

Text: Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare

Senast uppdaterad: 3 augusti 2023
Publicerad: 30 oktober 2016

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
L
EU:s flagga.

EU:s regler, lagar och säkerhetspolitik

I EU finns regler och lagar som gäller för alla medlemsländer. EU har sin egen domstol i Luxemburg...

M
Fake news

Desinformation

Vi översköljs varje dag av floder av information. Mobilen, datorn, surfplattan, radio, TV,...

SO-rummet bok
L

Hemberedskap

Om det skulle hända något allvarligt likt en kris eller ett krig behöver du ha hemberedskap. Det...

SO-rummet bok
M

Sveriges militära försvar

Försvarsmakten i Sverige finns till för att försvara det svenska territoriet, invånarnas frihet och...

SO-rummet bok
M

Totalförsvaret

Krig och konflikter i andra länder kan påverka oss i Sverige. Om det blir krig i ett område eller...

SO-rummet bok
M

Frivilliga försvarsorganisationer

De frivilliga försvarsorganisationerna är en särskild grupp organisationer knutna till beredskapen...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Ge

Jordens inre och yttre krafter

Jordens inre och yttre krafter omformar hela tiden jordens yta. De inre krafterna utgörs främst av vulkaner och...

Ge

Naturkatastrofer, miljöhot och samhällets sårbarhet

Avsnittet tar upp olika sorters naturkatastrofer och orsakerna bakom dessa samt hur individer och samhällen kan...

Relaterade taggar

Ge
jordskalv

Jordbävningar

Jordskorpan som vi lever på är jordklotets svalnade yta. Jordskorpans tjocklek varierar från några...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Kontinenter och världsdelar

av: Mattias Axelsson
2022-02-01

I veckans avsnitt går Mattias Axelsson (gymnasielärare) igenom skillnaden mellan kontinenter och världsdelar.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
S

Att bemöta klimatförnekelse

av: Mattias Axelsson
2021-12-16

I veckans avsnitt, som görs i samarbete med Naturskyddsföreningen, intervjuar Mattias Axelsson (gymnasielärare) klimatforskaren Kjell Vowles (forskare på Chalmers) om vilka argument som används för att förneka mänsklig påverkan på klimatet.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Vad är biologisk mångfald?

av: Mattias Axelsson
2021-05-17

I veckans avsnitt, som görs på uppdrag av Naturskyddsföreningen i samarbete med SO-rummet pratar vi med Erik Hansson (naturjournalist) om biologisk mångfald och biologiska mångfaldens dag som infaller 22 maj.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
S

Parisavtalet

av: Mattias Axelsson
2021-04-05

I veckans avsnitt, som görs i samarbete med Naturskyddsföreningen, pratar Mattias Axelsson om Parisavtalet.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Klimatflyktingar

av: Anna, Kristoffer och Mattias
2016-11-16

Mattias, Anna och Kristoffer pratar om klimatflyktingar. Vad är en klimatflykting? Varför finns det klimatflyktingar?

+ Lyssna