Det ryska imperiet var enormt. Ryssland hade lagt under sig alla tiders största koloniserade område. Detta kunde ske trots att landet drogs med svåra inre problem och motsättningar – och var på väg mot både världskrig och revolution.
Sydostasien styckas upp
Genom ett snabbt krig 1898 drev USA ut Spanien från Kuba och andra öar utanför Mellanamerika. Detsamma hände på Filippinerna, där ett uppror mot spanjorerna hade pågått flera år. Upproret fortsatte mot den nya kolonialmakten, fast USA sa sig vara emot allt vad kolonier hette. Upproret slogs ner med ytterst brutala metoder. Först 1946 blev Filippinerna en självständig stat, men USA behöll ett starkt ekonomiskt inflytande.
Ett asiatiskt föredöme ifråga om självständighet var Thailand, som visserligen tvingades släppa in engelska och franska handelsmän, men som genomförde en snabb modernisering ungefär som Japan. Därmed undgick landet att koloniseras.
Sedan 1600-talet hade holländarna haft handelsstationer och stort inflytande på många av de öar som i dag hör till Indonesien. I slutet av 1800-talet gjorde de området till en koloni med namnet Nederländska Ostindien. Här införde de en mycket effektiv plantageodling av kaffe, peppar, ris, socker och andra grödor – under stor press på den infödda befolkningen. Samma hårda villkor gällde också för de många som arbetade med att bryta tennmalm och producera naturgummi från gummiträden.
Fransmännen hade på 1600-talet försökt ta sig in i Siam (nu Thailand) och på 1700-talet i Indien, men i båda områdena hade de misslyckats och blivit utträngda. I början av 1800-talet riktade de i stället in sig på Vietnam. De stödde landets kejsare och utbildade hans soldater. Franska missionärer verkade i landet.