Läs mer om EU:s historia
Läs mer om EU:s medlemsländer
Även miljö, asyl och mycket annat på EU:s agenda
Den inre marknaden med fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital är en grundbult i EU-samarbetet. Men EU samarbetar numera även i andra frågor som på ett eller annat sätt rör flera medlemsländer. Det handlar till exempel om miljö, asylpolitik och att bekämpa gränsöverskridande brottslighet. EU samordnar också medlemsländernas ekonomiska politik.
EU:s makt varierar
EU:s makt varierar från område till område. Inom handelspolitiken är det till exempel bara EU som får lagstifta. Medlemsländerna kan inte stifta egna lagar. I andra frågor får EU bara stödja medlemsländerna när de själva lagstiftar. Det gäller till exempel inom kulturpolitiken.
EU-länderna bestämmer själva över frågor som enbart berör det egna landet, till exempel planering av sjukvård och skola.
De bestämmer i EU
När EU fattar sina beslut sker det i EU-kommissionen, Europaparlamentet och ministerrådet. De kan jämföras med att Sverige har en riksdag och en regering. Dessa tre beslutar tillsammans om de allra flesta EU-lagar. Men de har alla olika uppgifter och roller. Det är EU-kommissionen som har rätt att föreslå nya EU-lagar medan Europaparlamentets och ministerrådets uppgift är att besluta om dem. Det kan bli många förhandlingar och diskussioner innan en ny EU-lag klubbas.
Läs mer om hur beslut fattas inom EU
Läs mer om EU:s uppbyggnad och institutioner
Fler länder vill bli medlemmar
Alla europeiska länder kan ansöka om att bli medlemmar i EU. Ett land som vill bli medlem måste vara en demokrati med en fungerande marknadsekonomi. Landet måste också få sin ansökan godkänd av alla EU:s medlemsländer. Island och Turkiet är två av de länder som förhandlar om att bli medlemmar.
Läs mer om länder som vill gå med i EU