Österrike och Wien under mellankrigstiden

Efter första världskriget var Österrike förblött och förlamat. Nöden var oerhörd. En stor del av landets befolkning, särskilt i huvudstaden Wien, levde under senare delen av 1919 på smulor av internationell välgörenhet. Wienarna svalt och frös. De saknade i princip allting.
S

Hitlers triumfartade intåg i Wien 1938.

Nöden efter första världskriget

I likhet med Tyskland tvingades det nya Österrike att betala ett praktiskt taget obegränsat skadestånd efter första världskriget. Hela det Österrikiska imperiet hade fallit samman. Såväl studenter som skolbarn och frontkämpar, sjöng nationella sånger och protesterade mot skadeståndet, den nationella förödmjukelsen och nöden.

Vid slutet av kriget flydde många östjudar (från Galizien) till Wien. Men där saknades alltså både livsmedel och andra livsförnödenheter. Massmöten ordnades där man fordrade att judarna skulle kastas ut. Antisemitismen i Wien växte lavinartat. Visserligen hade antisemitismen varit påtaglig även i sekelskiftets Wien, men nu blev den både vulgär och våldsam. Det hade att göra med den kolossala nöden och de nationella förödmjukelserna som drabbat landet i samband med Versaillesfreden.

ANNONS

ANNONS

Antisemitismen i Wien

Massor av judar hade kämpat på såväl öst- som västfronten för Tyskland och Österrike-Ungern. Trots alla offer judarna gjort för den tyska saken menade många att judeintressen legat bakom de nationella förödmjukelser Tyskland och Österrike-Ungern hade fått utstå.

Frontkämparnas föreningar proklamerade 1920 sin "ariska karaktär". "Arier" var ett begrepp som myntats av den framväxande nationalsocialistiska rörelsen. "Arier" som ungefär betydde européer, ställdes i motsats till semiter och judar.

Antisemitiska föreningar bildades som krävde att "folket skulle befrias från judarna". Man antog resolutioner i likhet med denna: Vi infödda wienare vill inte längre svälta, frysa och förbli hemlösa medan tiotusen östjudar sysslar med svarthandel. Ut med Östjudarna (se faktaruta till höger).

Man hörde uttryck som "Östjudeplåga". Krav kom att alla icke-tyskar skulle avskedas från sina anställningar.

Som så många gånger tidigare i historien fick judarna bära skulden för de nationella olyckorna.

Trots att östjudarna flytt från sina hemtrakter inför ryssarna invasion och var mycket fattiga hette det hetspropagandan: "Välfödda judar gonar sig på restauranger medan svältande wienare står utanför".

Det pågick ständiga folkmöten som krävde att judarna skulle avlägsnas. Exempelvis grundades den Tyrolska antisemitiska föreningen 1919.

Den antisemitiska propagandan spred sig vidare till landsorten. Propagandan framställde judar som såväl kommunister som kapitalister. Både kommunismen och socialismen kom därför att förknippas med judeintressen. Judarna påstods därtill eftersträva världsherravälde. Den judiska kulturen skulle leda till kommunism ansåg man. Många av judarna talade själva i termer av "vi proletärer". Men det hjälpte inte. De välklädda judarna med guldringar på fingrarna förknippades med kapitalism.

I och med Julius Streicher (se grå ruta längre ner) blev antisemitismen rent pornografisk och liknade den som förekommit i sekelskiftes skandaltidningar. Till och med Hitler hade ansett dem alltför vulgära och verklighetsfrämmande. Julius Streicher stod annars Hitler nära. Streicher varnade alla kvinnor för att ha sexuella förbindelser med judar. Men tydligen fanns ändå en gräns för anständigheten. Streicher överskred den och blev av myndigheterna utvisad från Wien. Han valde då att lämna Österrike helt.

ANNONS

ANNONS

Engelbert Dollfuss styr Österrike

Engelbert Dollfuss styrde Österrike i början av 1930-talet. Man kan ungefär karaktärisera honom som kristen fascist. Han stod för en specialform av österrikisk fascism. Österrike skulle formas utifrån gamla kristna värderingar. Såväl kapitalism som socialism förkastades.

Fosterländska fronten bildades 1933. Det österrikiska parlamentet sattes ur spel och Dollfuss började regera diktatoriskt. I hög grad stödde han sig på det halvfascistiska Heimwehr. Dollfuss bekämpade såväl socialisterna som nazisterna.

Österrikiskt vykort från 1919. Enligt dolkstötslegenden - en konspirationsteori som uppkom efter första världskriget i Weimarrepublikens Tyskland och Österrike - var det bl.a. judarnas fel att tyskarna och österrikarna förlorade kriget.

Efter Hitlers makttillträde i Tyskland fanns ett hot mot det fria Österrike. För att få stöd för Österrikes självständighet gentemot Tyskland och Hitler slöt Dollfuss överenskommelser med Mussolinis Italien.

De österrikiska nazisterna gjorde ett försök till statskupp. En grupp beväpnade nazister trängde in på förbundskansliet under pågående möte. Efter en stund omringades byggnaden av militär och polis. Revolten misslyckades. Men Dollfuss hade dödats av kuppmännen med ett revolverskott.

Dollfuss efterträddes av Kurt von Schuschnigg.

Hitler invaderar Österrike

Österrike besattes den 12 mars 1938 planenligt av tyska trupper. Det så kallade Anschluss verkställdes, dvs Österrike införlivades med Hitlertyskland.
 

Osterrike 1939 Wien

Österrikes statschef Schuschnigg tog i radio avsked av sitt folk och konstaterade därvid att han vek för det våld som hade utövats från tysk sida. Samtidigt fylldes gatorna i såväl Wien som andra mindre städer av segerrusiga nazister.

I Linz, i Granz, i Innsbruk och andra ställen i Österrike tog de österrikiska nazisterna över till och med före den tyska arméns inmarsch. På torget i Linz paraderade SS- och SA-män i sina uniformer. "Heil Hitler"-vrålen upprepades av en stor folkmassa.

ANNONS

ANNONS

Hitler på Heldenplatz

I tidningen Neue Freie Presse kan vi läsa om Hitlers mottagande i Wien. Han framställs nästan som ett gudomligt väsen. Av reportaget kan vi förstå att tidningarna förlorat sin rätt till kritiskt tänkande. Den sanningssökande journalistiken hade på några dagar helt försvunnit. Tidningen skriver:

Wien hälsar ännu en gång Führen och Rikskanslern. Ett människohav uppfyller Heldenplatz och Ringen. Staden Wien bereder sig idag för ett storartat mottagande på Heldenplatz. Många hundratusen är på väg för att höra Führens ord. Solen strålar med dubbel kraft från en molnfri himmel. Mellan Schwarzenbergplatz och Burgtor är hela Ringstrasse festklädd. Ungdomar med hakkorsflaggor i händerna står på prins Eugensstatyn. Spänningen inför Führens ankomst stiger. Några minuter i elva uppenbarar sig Führen och Rikskanslern Adolf Hitler på Heldenplatz. En bil kör långsamt genom de avspärrade gatorna. Führen står upp i bilen och hälsas av de hänryckta massorna. Sieg heil ropen brusar över platsen, flera tusen händer lyfter sig till tysk hälsning. När Führen visar sig på balkongen hälsar talkörena: "Ein Volk, ein Reich, ein Führer".

Dagen efter talet publicerar samma tidning en hyllningsdikt till Hitler på temat ein Volk - ein Reich.

Detta är rubriker från Neues Wiener Tagblatt 13 mars till 20 april 1938.

Gestapo i Wien

Efter festen följde Gestapo. Häktningar, självmord, oförklarliga försvinnanden kom att tillhöra vardagen. Polischef Heinrich Himmler anlände redan natten till den 12 mars från Berlin till Wien. De av honom organiserade häktningarna fick en ofantlig omfattning. Arresteringarna drabbade såväl ärkehertigar av huset Habsburg som arbetare. Men hårdast drabbades judarna.

Gatubilden förändrades. De många tyskarna och SS-bilarna började ge en annan karaktär åt staden. Hakkorsflaggorna syntes överallt och ordet "jude" målades med rödfärg tvärs över många affärsfönster.

Efter nazisternas maktövertagande i Österrike så skulle judarna skiljas från den övriga befolkningen. I Wien hade många judar gift in sig och gått upp i den allmänna gemenskapen. Den nya uppdelningen medförde därför åtskilliga överraskningar. Åtskilliga som aldrig betraktat sig som judar upptäckte plötsligt att de hade en judisk mormor eller farfar.

Jag har just blivit jude, suckade en cafégäst och klappade sin hund på huvudet. En vecka senare hade samma café en skylt på dörren: "Judar och hundar äga ej tillträde".

ANNONS

ANNONS

LÄS MER: Österrikes historia

LÄS MER: Versaillesfreden och första världskrigets följder

LÄS MER: Hitlers Östeuropapolitik
 

Judarna i Leopoldstadt

Leopoldstadt ligger i närheten av Pratern och Nordbahnhof. Där kunde man se soldater på permission vandra på perrongen, fabriksflickor och järnvägsarbetare på väg till eller från sina jobb. Det var alltså hit till Leopoldstadt i Wien östjudarna kom. Så länge deras hemtrakter var besatta av ryssarna (en följd av första världskriget) fick de understöd från den österrikiska staten. De måste alla, även sjuka och barn, stå i kö från tidigaste morgonen för att få detta understöd.

Östjudarna hade många barn. Flertalet östjudar var arbetare, men vissa hade en butik eller en cykelhandel. En sådan butik kunde saluföra byxknappar, gummiartiklar, pennor eller korgar att bära på ryggen.

Tyskösterrikarna var ofta antisemiter. Men även de etablerade judarna var ofta fientligt inställda till östjudarna. Deras situation var svår.

De två stora gatorna i Leopoldstadt var Praterstrasse och Taborstrasse. Såväl judar som kristna strömmade fram och åter på dessa gator. Praterstrasse var livlig, bred och ljus och gick direkt till nöjesområdet. Längs gatan fanns många caféer, oftast ägda av judar. Övriga judar besökte caféerna för att läsa tidningen, spela schack eller göra affärer.
 

Julius Streicher

Julius Streicher förde fram en mycket grov antisemitiska propaganda. Till och med i det starkt antisemitiska Wien ansågs den slutligen alltför grov och osedlig. Myndigheterna stämde och utvisade honom.

Så här kan Streichers budskap låta:

En dag kommer förföraren (juden). Han har pengar. Han köper kläder till henne och hon ger sig till honom. Han lämnar henne sedan. Efter detta kan hon aldrig föda ett tyskt barn. Det förekommer tusentals sådana förförelser. Judiska affärsbiträden, kontorister eller börshajar, alla förför de otaliga tyska flickor och gör dem odugliga för ett sunt äktenskap. Judarna bedriver också "vit slavhandel". "Och du blonda flicka, dig har de utvalt för sig själva. De hatar allt icke-judiskt. Det ger dem det högsta nöjet och den största glädjen att underkuva dig, du blonda flicka"...

Julius Streicher menade också att tusentals barn fallit offer för judiska ritualmord.
 

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Hur påverkades Österrike och särskilt Wien av nöden efter första världskriget?
   
 2. Vad menas med att Österrike var tvungna att betala skadestånd, och hur reagerade befolkningen på detta?
   
 3. Varför flydde östjudar till Wien och hur blev de bemötta där?
   
 4. Vad hände den 12 mars 1938 i Österrike?
   
 5. Hur beskrivs Hitlers mottagande i Wien i tidningen Neue Freie Presse?
   
 6. Beskriv hur antisemitismen tog sig olika uttryck i Wien under mellankrigstiden.

Fundera på:

 1. Varför tror du att judarna fick bära skulden för de problem som Österrike stod inför?

Ta reda på:

 1. Ge exempel på andra länder som påverkades av liknande fenomen som antisemitism och nationalism under mellankrigstiden.
   
 2. Vad var Versaillesfreden och hur påverkade det Österrike och Tyskland efter första världskriget?
   

 

Litteratur:

Kristian Gerner, Centraleuropas historia, Natur och Kultur, 1997

Robert Kann, A History of the Habsburg Empire 1526-1918, Univ. of California Press, 1980

István Lázár, Hungary: A brief history, Budapest, 1996

Carl E. Schorske, Fin-de-siècle Vienna, London, 1979

 

Text: Jan-Gunnar Rosenblad och Gundel Söderholm, författare

Senast uppdaterad: 30 oktober 2023
Publicerad: 15 april 2017

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M
Berlinmuren

Demokratins globala vågor

Mänskligheten har under de senaste 100 åren firat segrar som få kunde föreställa sig innan...

SO-rummet bok
M
OS flagga

Olympiska spelen och politik, del 1: Krig väcker OS till liv

De första olympiska tävlingarna hölls i antikens Grekland för över 3 400 år sedan. Efter att...

S

Nazisterna tar makten i Tyskland

Hitler och nazisterna kom till makten 1933 under en turbulent tidsperiod kantad av ekonomiskt och...

S

Judarna och omvärlden under Förintelsen

Den amerikanske pansargeneralen Patton var en av de mest hårdföra generalerna under andra...

M

Granne med Hitler

"Jag såg ofta Hitler när jag gick på promenad med min barnsköterska i München. Vi bodde...

M

I nazisternas dödsläger

- Vi befann oss i en stor hall där det var varmt. Jag hade frusit i så många månader att jag knappt...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Mellankrigstiden

Under mellankrigstiden (1918-1939) drabbades Europa och USA av en ekonomisk kris som ledde till att diktaturer fick...

Hi
Karta

Österrikes historia

Fördjupa dig i Österrikes historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Relaterade taggar

Hi
Barn bakom taggtråd.

Förintelsen

Förintelsen är den svenska benämningen på det folkmord som nazisterna utförde 1933-1945 på drygt...

Hi
Hakkorsflagga

Nazityskland

Nazityskland (Tredje riket) innefattar perioden 1933-1945 då Tyskland styrdes av Adolf Hitler och...

Hi
Soldat vid ett kors.

Första världskrigets följder

Första världskriget 1914-1918 var den dittills största och blodigaste konflikten som någonsin...

Hi
Antisemitism

Antisemitism

Med antisemitism menar man vanligen en antijudisk inställning. Det språk judarna under hela sin...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1930-1939

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-11-28

Julia, Mattias och Kristoffer fortsätter serien om 1900-talet. Nu om 1930-talet. De pratar om skotten i Ådalen, Saltsjöbadsavtalet, kohandel, folkhem, funkishus, Lort-Sverige, Lasse Dahlqvist, pilsnerfilm och proletärförfattare.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1920-1929

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-11-22

Mattias, Julia och Kristoffer fortsätter serien om 1900-talet. Nu det glada 1920-talet. De pratar om framtidstro, rusdrycksförbud och jazz men också om börskrasch och Karl Gerhard.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Hitlers och nazisternas väg till makten

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-02-24

Julia, Mattias och Kristoffer förklarar bakgrunden till att Adolf Hitler och nazisterna kunde ta makten i Tyskland på 1930-talet.

+ Lyssna