Hur vindar uppstår
Vind uppstår genom att luft rör sig från ställen med högt tryck mot ställen med lågt tryck. Ju större skillnad det är i lufttrycket, desto kraftigare blir vinden.
När solen värmer upp luften blir den lättare och den stiger upp (varm luft är lättare än kall luft). I tomrummet, där luften stigit upp, sugs det in luft och vindar uppstår.
Lågtryck och högtryck
I ett område där luften stiger upp blir lufttrycket lågt. Det brukar man kalla för lågtryck.
Alla jordens vindsystem hänger ihop med varandra. Vid ekvatorn värms luften upp kraftigt vilket innebär att den stiger högt och snabbt. Efterhand avkyls luften och viker utav åt sidorna mot norr och söder och pressas ner mot jordytan. Resultatet blir ett högtryck.
Vid ekvatorn råder ett permanent (oföränderligt) lågtryck eftersom jorden blir kraftigt uppvärmd av solen. Det får den fuktiga luften att stiga och ger häftiga regn och åskväder.
Vind är en viktig energikälla. Förr tog man till vara vindkraften genom väderkvarnar som t.ex. användes för att mala säd eller pumpa vatten.
Monsunvindar
Monsunvindar är årstidsvindar. Sådana vindar finns både i Asien, Afrika och Australien, men de mest utpräglade blåser över Sydostasien. När den asiatiska kontinenten värms upp på sommaren bildas ett stort lågtryck. Det innebär att fuktiga, varma vindar blåser in från Indiska oceanen. Denna vind kallas sydvästmonsunen och ger stora regnmängder, upp till 2000 millimeter på 3-4 månader.
När vintern närmar sig och kontinenten blir kallare än havet, uppstår det motsatta förhållandet. Det får kall och torr luft att strömma ned över Sydostasien under hela vintern. Eftersom dessa vindar kommer från den torra kontinenten, blir vinterhalvåret regnfattigt.
Visste du att:
- Vindar kan röra sig i alla riktningar - horisontellt, vertikalt och i virvlar.
- Om du står med vinden i ryggen så har du lågtryck till vänster och högtryck till höger. Det beror på att det på norra halvklotet blåser moturs kring ett lågtryck och medurs kring högtryck. Ju större tryckskillnad desto kraftigare vind.
- Även på tio kilometers höjd blåser det vindar, ofta med dubbel orkanstyrka. Dessa vindar kallas för jetströmmar. Vindhastigheter på 50-75 m/s är vanliga. Normal orkanstyrka innebär vindhastigheter på mer än 32,6 m/s. Eftersom den internationella flygtrafiken går på dessa höjder är det viktigt att känna till var dessa jetströmmar blåser.
Uppgifter och frågor
Frågor till texten:
- Vad är vindar? Hur uppstår de?
- Hur uppstår ett lågtryck?
- Hur uppstår ett högtryck?
- Nämn fakta om monsunvindar.
Text: Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare
Senast uppdaterad:
29 februari 2024
Publicerad:
9 september 2015