Den arabiske författaren Ahmad ibn Fadlan beskriver begravningsriterna hos nordmän, kallad ruser, i trakterna av Volga runt år 900 e.v.t. Två hästar skulle springa sig svettiga, för att sedan skäras i stycken och kastas i det skepp där en förmögen man skulle begravas.
Vid Gokstadskeppet i Norge har hela tolv hästar följt med en man in i döden. Hästoffer har även hittats i gravar där endast kvinnor begravts. På Island har gravar hittats där hästar halshuggits och hästhuvudet placerats vid buken på hästkroppen.
Det finns många andra exempel. Vid Storsjöns strand i Jämtland hittades Röstagravarna, där hade två män fått med sig sina hästar in i döden. I en av gravarna exempelvis, låg skelettet av en man och i en grop bredvid låg en häst. Betsel och remtyg med försilvrade beslag, selbåge med bronsbeslag och bjällror samt till och med broddar fanns där också.
I grustag i Sösdala hittades 1929 delar av ett praktbetsel i förgyllt, silver och brons med silverinläggningar. Dessutom fanns bland annat flera sadlar. Men allt hade huggits sönder, inspirationen till detta kan ha kommit från ryttarnomader som hunner. Deras hästutrustningar slogs sönder innan de grävdes ned, vilket sågs som ett inslag i begravningsriterna. Artefakterna som hittades i Sösdala hade förmodligen förts från sydöstra Europa på 400-talet e.v.t.
Hästarna kan ha offrats för att underlätta den döde mannens färd till Valhall. Den vägen skulle nämligen ridas över floden Bifrost. Kvinnorna antogs ta sig till dödsriket med vagn.
En av de många platser där hästoffer skedde var vid Skedemosse på Öland. Det var en kultplats vid en helig sjö under yngre järnåldern. Det var oroliga århundraden och många hästar offrades. Skedemosse är en av Nordeuropas största fyndplatser av offrade hästar. Över 100 olika hästar har identifierats. Det handlade om föl, unghästar och äldre hästar, hingstar såväl som ston. En del ben var märgkluvna, vilket betydde att dessa hästar också hade ätits. Ett hästskelett har hittats med en spetsad stör i bålen, en annan häst verkar ha fått ögonen utstuckna. Även hästarnas betsel offrades i Skedemosse liksom mängder av spjut, svärd, smycken, guldringar, figurprydda hjälmar samt brakteater (tunna mynt eller amuletter/hängsmycken, präglade på ena sidan).
Det förekom även husoffer i Sverige med hästar. I Övergnista i Uppland exempelvis, har en hel häst grävts ned direkt under golvet i ett hus. Den hittades 2013 och benen har daterats till 1040 – 1210 e.v.t.