Fem av historiens mest spännande spionöden

På SVT gör serien London Spy succé och i Storbritannien anklagar en utredning president Vladimir Putin för att ligga bakom mordet på den avhoppade agenten Aleksandr Litvinenko. Under kalla kriget var agenter och dubbelagenter en källa till både spännande spionromaner och gastkramande thrillers. Här är listan över tidernas fem mest häpnadsväckande spionöden.
HISTORIENS TOPP 5

Spioneri innebär att en regering, ett företag eller en individ kommer över eller försöker komma över information som betraktas som hemlig eller konfidentiell, utan tillstånd av den som besitter informationen.

Mata Hari som exotisk dansare, 1906.

5. Mata Hari

Mata Hari hette egentligen Margaretha Zelle och föddes 1876 i Nederländerna. Om hon egentligen var spion är inte klarlagt, men hon avrättades 1917 efter anklagelser om att ha spionerat för tyskarna under det då pågående första världskriget.

Zelle tog sig artistnamnet Mata Hari som magdansös och kunde som nederländsk medborgare - då landet var neutralt under kriget - resa relativt fritt mellan Europas länder. År 1916 greps hon på en ångbåt av brittisk polis och i förhör (möjligen felaktigt) erkände hon spioneri för fransk räkning.

Året därefter greps hon igen, nu i Frankrike. Anledningen till gripandet var att fransmännen lyckats avkoda tyska radiomeddelanden som förklarade vilken hjälp man haft av en spion med kodnamnet H-21. Fransmännen identifierade H-21 som Mata Hari och hon dömdes och avrättades 15 oktober 1917 mot sitt nekande.

I efterhand har det diskuterats mycket om Mata Hari verkligen var spion. Dokument som offentliggjordes på sjuttiotalet anses bevisa att Mata Hari åtminstone tog emot pengar från tyskarna. Vissa historiker menar dock att hon faktiskt aldrig jobbade som spion.

ANNONS

4. Julius och Ethel Rosenberg

Under kalla kriget var USA och Sovjetunionen bittra fiender. USA hade i slutet av andra världskriget för första (och hittills enda) gången använt kärnvapen i krig och Sovjetunionen var av naturliga skäl mycket intresserade av att komma över ritningar och dylikt.

Makarna Rosenberg separerade av ett stålgaller och på väg ut från rättegången där de dömdes som skyldiga för spioneri (1951).

Redan fyra år efter krigsslutet hade Sovjetunionen utvecklat och provsprängt sin första atombomb. En del av informationen till bomben lär Sovjetunionen ha fått ifrån akademikern och spionen Julius Rosenberg och möjligen också från hans maka Ethel Rosenberg. Makarna Rosenberg var kommunister och Julius avskedades från armén under andra världskriget på grund av just kommunistsympatier.

Makarna dömdes till döden för spioneri och avrättades 19 juni 1953 trots massiva protester. Många menade att domarna mot makarna Rosenberg bara var ett utslag av den kommunistparanoia som rådde inom den amerikanska politiken under McCarthyeran.

Men efter kalla krigets slut har dokument släppts, som visar åtminstone Julius Rosenbergs spioneri. Venonaprojektet var en verksamhet som dekrypterade sovjetisk kommunikation och i dessa dokument går det att läsa om hur Julius Rosenberg redan 1942 rekryterades av den sovjetiska underrättelsetjänsten.

Makarna Rosenberg är de enda amerikaner som dömts till döden för spioneri som civila.

1983 producerades en tv-serie i tolv delar "Reilly - Ace of Spies", en dramatisering av Sidney Reillys liv.

3. Sidney Reilly

Om Sidney Reillys liv finns det många historier, men få av dem är bekräftade. Han är känd som en av 1900-talets allra största spioner, ibland kallad "Mästerspionen" eller “Spionesset”, och är en av förlagorna till filmikonen James Bond.

Reilly föddes någon gång under slutet av 1800-talet i Ryssland, men flydde från tsarregimen och hamnade i London någon gång runt 1895. Snart rekryterades Reilly till Secret Service Bureau (senare MI5) och skickades 1918 tillbaka till Ryssland för att spionera på och störa den nya kommunistiska regimen.

Enligt Reilly själv ska han ha spionerat för åtminstone fyra olika länder i flera olika världsdelar. Han ska också haft en tjusning för kvinnor och flärd. Vad som är sant, är som sagt oklart, eftersom Reilley medvetet spred olika bilder av sig själv som en del av uppdraget som spion.

År 1925 mötte han sitt öde i Ryssland efter att ha lurats dit av kommunistregimen i Sovjetunionen. Han avrättades under hösten 1925.

ANNONS

2. George Blake

George Blake föddes 1922 i Nederländerna och fängslades 1940 efter nazisternas invasion. Han släpptes eftersom han bara var 17 år och under de kommande åren arbetade han som kurir åt den holländska motståndsrörelsen. År 1942 flydde han till Storbritannien och började där arbeta för MI6 - den brittiska underrättelsetjänsten.

George Blake

När Koreakriget bröt ut 1950 var Blake stationerad i Seoul, där han tillfångatogs av nordkoreanska soldater. I fångenskap övertygades Blake om kommunismens förträfflighet och rekryterades av KGB (Sovjets säkerhetstjänst). Enligt Blake själv var det de amerikanska bombningarna av koreanska byar som fick honom att “byta sida”.

Efter att Blake släppts fri 1953 återvände han till Storbritannien där han blev dubbelagent och försåg Sovjetunionen med information. Han avslöjades 1963 av en polsk avhoppare och dömdes till 42 års fängelse. Blake lyckades efter tre år i fängelse rymma med hjälp av tre medfångar. Via Östtyskland flydde han till Sovjetunionen där han fortfarande lever med pension från KGB.

Kim Philby på ett sovjetiskt frimärke från 1990.

1. Kim Philby

Kim Philby fick sitt smeknamn Kim från Kiplingromanen med samma namn. Han var övertygad kommunist redan när han under början av förra seklet studerade på Cambridge (vilket skulle få betydelse senare i livet).

Philby rekryterades av Sovjetunionen under spanska inbördeskriget, där han befann sig som journalist åt The Times. I Spanien jobbade han både åt Storbritannien och åt Sovjetunionen, eftersom båda sidorna hade intresse av information om hur nationaliststyrkornas (stödda av bl.a. Nazityskland) vapen fungerade. Philby skrev så positiva och övertygande artiklar om Francos fascister att han fick en utmärkelse av Franco själv.

Under kalla kriget fick Philby en hög position inom den brittiska underrättelsetjänsten, samtidigt som han skickade information till Sovjetunionen. Det ironiska är att Philby hade ansvar för det sovjetiska spionaget och på så vis kunde skydda andra dubbelagenter. Han var tillsammans med fyra andra f.d. studenter från Cambridge (de kallades Cambridge Fyra och senare Cambridge Five) ansvarig för att under kalla krigets tidiga år göra enorm skada på brittiska operationer i Östeuropa.

Flera gånger under femtiotalet framfördes anklagelser att Philby var dubbelagent, men han dömdes aldrig utan kunde fortsätta jobba deltid åt MI6. Det var först när en avhoppad KGB-agent i början av sextiotalet angav Philby som snaran började dras. Philby befann sig i Mellanöstern och lyckades fly till Sovjetunionen där han fick politisk asyl och levde till sin död 1988.
 

Podden - Historiens topp 5

Avsnitt 01: Fem av historiens mest spännande spionöden

Text:
Mattias Axelsson
,
gymnasielärare i historia, religionskunskap och samhällskunskap
Uppdaterad: 13 mars 2020
Publicerad: 28 januari 2016

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M

Östfronten under andra världskriget

Klockan 3.15 på morgonen den 22 juni 1941 rullade tusentals tyska stridsvagnar in över...

S

Nazisterna tar makten i Tyskland

Hitler och nazisterna kom till makten 1933 under en turbulent tidsperiod kantad av ekonomiskt och...

M

Revolutionen i Stockholm som inte blev av

Våren 1917 var Sverige bara en gnista ifrån en explosion. Eftersom regeringen vägrat att under det...

M

Atombomben över Nagasaki skulle tvinga Japan att kapitulera

Människan har skapat vapen så fruktansvärda att de kan döda allt liv på jorden. Kärnvapen är den...

M

Gavrilo Princip ångrar ingenting

Den österrikiske tronföljaren Franz Ferdinand och hans fru Sophie besökte Sarajevo den 28 juni 1914...

S

Finska vinterkriget - Davids kamp mot Goliat

I november 1939 anfölls det på papperet militärt underlägsna Finland av jätten Sovjetunionen. Det...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Kalla kriget

Kalla kriget 1945-1991 utmärktes av kapprustning och terrorbalans mellan öst (Sovjetunionen m.fl) och väst (USA och...

Första världskriget

Alla trodde på ett kort krig, men kriget blev ett världskrig som varade i över fyra år (1914-1918) och kostade omkring...

Mellankrigstiden

Under mellankrigstiden (1918-1939) drabbades Europa och USA av en ekonomisk kris som ledde till att diktaturer fick...

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Relaterade taggar

Koreakriget

Koreakriget (1950-1953) var den första stora konflikten mellan väst och öst under kalla kriget....

Sovjetunionen

Sovjetunionen (1922-1991) var en socialistisk (i form av kommunism) statsbildning och en...