+ Visa hela artikelserien

Jeanne d'Arc, del 1 : Häxa, geni eller helgon?

En tonårsflicka söker upp kungen, begär att få en armé och lovar att befria landet från invaderade styrkor. Hon får vad hon begär och hon utför vad hon lovat! Hur kunde hon lyckas? Det här inträffar i 1400-talets Frankrike. Skulle något liknande vara möjligt idag?
M

På 1400-talet vände Jeanne d'Arc lyckan för Frankrike i hundraårskriget och idag är hon symbol för landets nationella enighet. Målning av J.A.D. Ingres (1780-1867).

Många har forskat kring detta under århundraden. Världen har fascinerats av hennes öde och legenden om henne är i högsta grad levande än idag. Politiker har använt henne som symbol för en enad och stark nation.

Vem var Jeanne d'Arc?

Hon föddes 1412 i en liten by i utkanten av Frankrike. Frankrike låg sedan länge i krig med England och engelska trupper hade ockuperat stora delar av Frankrike. Vissa fransmän, de så kallade burgunderna, stödde engelsmännen.

Jeanne var en vanlig flicka som hjälpte till i hushållet och vaktade familjens boskap. Men något hände när hon var tolv år. Hon började höra röster. Själv hävdade hon hela sitt korta liv att rösterna kom från Gud. Rösterna uppmanade henne att befria landet från engelsmännen. Men först när hon var 17 år bestämde hon sig för att följa uppmaningen.

ANNONS

ANNONS

Under medeltiden trodde man på häxor och kungen lät noga undersöka om hon var besatt av djävulen innan han gav henne en egen här. Läget för Frankrike var så besvärligt att man inte vågade missa en chans. Kanske var Jeanne verkligen sänd av Gud. Det visade sig vara rätt att satsa på Jeanne. Krigslyckan vände och engelsmännen måste fly från det ena fästet efter det andra. Men efter många segrar blev Jeanne slutligen tillfångatagen av de engelskvänliga burgunderna.

Jeanne fängslades och förklarades som häxa. År 1431 brändes hon på bål. Hon blev bara 19 år. Allt sedan dess har fenomenet Jeanne d'Arc sysselsatt såväl folkfantasin som forskningen. Så sent som 1920 kanoniserades hon av den katolska kyrkan. Efter det firas hon med en nationell helgdag i Frankrike.

En nationell hjältinna

Jeanne d'Arc är en nationell hjältinna. Hon står för nationell frihet, nationell styrka, för lojalitet mot och uppoffring för fäderneslandet. Under andra världskriget användes hon i den franska politiska propagandan. Såväl de tyskvänliga i Frankrike som motståndsrörelsen utnyttjade hennes värde som nationellt enande symbol.

Mängder av statyer, målningar och minnesmärken över Jeanne d'Arc finns runt om i Frankrike. Vi vet det mesta om hennes liv, men gåtan om hennes drivkraft blir aldrig helt löst. Hon är bondflickan från Domremy, som under ett drygt år höll Frankrikes öde i sina händer.

Jeanne d'Arc har haft ett starkt symbolvärde för nationalismen i Frankrike

"Jeannes verkliga bedrift var inte Orléans' befrielse utan pånyttfödelsen av det vacklande Frankrikes själ." "Frankrike kom genom Orléanska Jungfruns seger över engelsmännen i början av 1400-talet till nationellt självmedvetande." Dessa två uttalanden från första hälften av 1900-talet kommer från engelska författarinnan Victoria Sackville-West respektive svensken Rudolf Kjellén.

Franske presidenten Charles de Gaulle talade om Jeanne d'Arc som en av sina nationella idoler.

ANNONS

ANNONS

Klart är att Jeanne d'Arc haft ett starkt symbolvärde för nationalismen i Frankrike. Hennes namn används fortfarande i den politiska propagandan. I Sverige har vi haft Engelbrekt, Sturarna och Gustav Vasa som nationella frihetssymboler. Men de var samtliga män, som gjorde vad män förväntades göra under sin tid - bekriga fienden. Läs om nationalism >

Jeanne d'Arc står som staty på många ställen i Frankrike.

Jeanne d'Arc var kvinna under en starkt mansdominerad epok. Hon var dessutom mycket ung, hann aldrig ens fylla 20 år. Men genom att hävda att hon var sänd av Gud, att hon hörde röster, såg änglar och helgon kunde hon utnyttja samtidens starka gudstro och mysticism. Därmed inte sagt att hon var en medveten bedragerska. Som det verkar var hon själv helt övertygad om att hon var Guds redskap. Troligen hörde hon röster. Men var de riktiga eller bara hennes egna fantasier? Det kan vi aldrig med säkerhet veta.

Under medeltiden var det inte helt ovanligt med "heliga" kvinnor, kvinnor som sa sig få uppenbarelser från Gud. En del blev brända som häxor, en del dyrkades som helgon. I Sverige hade vi under 1300-talet heliga Birgitta. Även hon blandade sig i storpolitiken under förevändning att Gud talade genom henne.

I Tyskland fanns under 1100-talet Hildegard av Bingen. Både Birgitta och Hildegard skrev ner sina uppenbarelser och de har blivit "litteratur". Jeanne kunde varken läsa eller skriva. Inte heller dikterade hon sina visioner. Tydligen var hon mycket förtegen i det fallet och berättade bara det nödvändigaste.

ANNONS

ANNONS

LÄS MER: Jeanne d'Arc (artikelserie)

LÄS MER: Jeanne d'Arc

LÄS MER: Hundraårskriget

LÄS MER: Berömda kvinnor

 

Litteratur:
Jeanne d'Arc: Rättegångsprotokoll år 1431, Göteborg: Universitetet, 1991
Victoria Sackville-West, Jeanne d'Arc, Tiden, 1937
Friedrich Schiller, Die Jungfrau von Orléans. I: Schillers Werke, Band 9, Böhlaus, 1948
Friedrich Schiller, Orleanska Jungfrun, Bonnier, 1872
Curt Wallis, Jeanne d'Arc, Fritzes, 1917
Marina Warner, Joan of Arc, Weidenfeld and Nicolson, 1981
 

Text: Jan-Gunnar Rosenblad och Gundel Söderholm, författare

Senast uppdaterad: 15 december 2020
Publicerad: 3 november 2013

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

ANNONS

Liknande artiklar

SO-rummet bok
S

Synen på invandring och medborgarskap i Sverige - 1800-talet och framåt

Den franska revolutionen och utvecklingen under tidigt 1800-tal blev en vattendelare i...

SO-rummet bok
S

Medborgaren och medborgarskapet - en historisk resa

I januari 1793 ställdes ”medborgare Louis Capet” inför rätta i Paris. Han befanns skyldig till...

M

Paulus - kristendomens näst viktigaste person?

Hade kristendomen funnits idag om inte Saul (Paulus på grekiska) trodde sig ha fått en vision från...

S

Ibn Battuta - en tidig utforskare av den muslimska världen

Ibn Battuta var en muslimsk resenär som under sitt liv anses ha besökt stora delar av den värld som...

ANNONS

Ämneskategorier

Kända personer på medeltiden

Historia om några av medeltidens mest kända personer och deras levnadsöden (500-1500).

Kvinnohistoria och genushistoria

Kvinnohistoria handlar främst om kvinnors villkor och betydelse i historiska skeenden, med syfte att sätta in kvinnor i...

Nationalismens historia

Nationalism har ofta använts för stärka eller skapa en gemensam identitet i syfte att förena folk under en flagga.

Frankrikes historia

Fördjupa dig i Frankrikes historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Historiebruk

Historiebruk som begrepp syftar till att tydliggöra hur historia används och varför. I det här avsnittet kan du läsa om...

Helgon

Inom kristen tradition är ett helgon en from människa som levt särskilt nära Gud och haft kontakt med det gudomliga och...

Relaterade taggar

Berömda kvinnor

Vår historia är full av kvinnors och mäns levnadsöden. Men männen har i alla tider givits förtur...

Jeanne d'Arc

Jeanne d'Arc (1412-1431) var en starkt religiös fransk bonddotter som bidrog till att vända den...

Hundraårskriget

Hundraårskriget, det längsta kriget i världshistorien, var ett krig mellan England och Frankrike...