Jeanne d'Arc - bondflickan som sadlade om till krigare

Jeanne d'Arc är troligtvis Frankrikes mest kända kvinna genom tiderna. Idag är hon sedan länge helgonförklarad och en av Frankrikes viktigaste nationalsymboler. Hennes korta levnadsbana är både fascinerande och spännande, men samtidigt tragisk. Hon blev en viktig fransk symbol redan under sin livstid, känd som jungfrun från Orléans - flickan som sadlade om till härförare och med Guds hjälp bidrog till att besegra engelsmännen på slagfältet under hundraårskriget. Jeanne d'Arc trodde att hon hade en stor uppgift, och för den var hon beredd att offra allt.
L

Jeanne d'Arc (1412-1431), målning från 1400-talets andra hälft.

År 1431 står en ung kvinna inför tre domare i den franska staden Rouen. Den förnämste av domarna är biskop. De misstänker att hon är en häxa - en som hjälper Satan. Hon är klädd som en man med vapenrock, mössa, tröja och långbyxor. Biskopen börjar med att fråga vad hon heter. Hon svarar att hon heter Jeanne. Hennes far heter Jacques d'Arc och hennes mor Isabella.

Biskopen: Du vet väl, Jeanne att du är förbjuden att utan vår tillåtelse lämna ditt fängelse här på slottet i Rouen?

Jeanne: Jag går inte med på några förbud. Om jag rymmer, så kan ingen anklaga mig för att ha brutit mitt löfte, ty jag har inte givit det till någon. Och jag protesterar mot de bojor ni satt på mig.

ANNONS

Biskopen: Ja, men Jeanne, det är för att du flera gånger har försökt att rymma från andra fängelser, där du har varit inspärrad.

Jeanne: Det är sant att jag har velat rymma från de andra ställena, och det vill jag gärna nu med. Alla fångar har väl rätt att fly.

Förhöret i domstolen fortsätter. Men innan vi fortsätter att följa det, ska vi gå 19 år tillbaka i tiden.

Barndom i byn

Jeanne d'Arc föddes 1412 i byn Domrémy i Frankrike. Hennes far var en av de förmögnare bönderna i byn, men alla som bodde där var enkelt folk. Jeanne hade tre bröder och en syster som dog i unga år.

Jeanne lärde sig troligen aldrig att läsa. Vi vet att hon inte kunde skriva. Andra fick skriva åt henne när hon hade blivit berömd och ville skicka brev. Men hon kunde klart och tydligt tala om vad hon ville ha skrivet.

Hon berättar i domstolen att modern hade undervisat henne i kristendom. Jeanne fick lära sig Fader vår, Ave Maria och trosbekännelsen. "Jag har inte lärt mig att tro på annat sätt än genom min mor." Hon berättar också att hon fått lära sig att spinna och sy. Hon arbetade i hushållet, men vaktade inte får och andra djur som de fattigare barnen. "Men när jag hade blivit stor och klok, hjälpte jag till med att föra ut djuren på ängarna."

Rösten

Så berättar hon om rösterna. Hon är inte en vanlig bondflicka. Hon har blivit utvald till något stort.

"När jag var tretton år fick jag höra en röst från Gud... Första gången blev jag mycket skrämd. Rösten kom klockan tolv på dagen. Det var på sommaren, i min fars trädgård."

Rösten, som alltid följs av ett starkt sken, återkommer ofta. Den skulle följa Jeanne genom hennes korta liv, nästan till slutet.

Rösten säger att hon ska ge sig iväg hemifrån. Hon ska inte låta sin far få veta något om detta. Jeanne ska rädda Frankrike som är i krig med England.

Engelsmännen belägrar staden Orléans. Jeanne ska bege sig dit och befria staden. Då är hon 16 år.

"Jag svarade Rösten att jag bara var en stackars flicka som varken förstod sig på att rida eller kriga."

Jungfrun av Orléans

Rösten uppmanar henne att söka upp en av den franske kungens befälhavare, och hon beger sig till hans slott. Den förnäme mannen skrattar först när hon ber om hjälp. Vill hon träffa kungen, Karl VII av Frankrike! Bondflickan måste vara tokig! Men hon övertygar honom. Han ger henne en ridhäst och fem soldater som livvakt.

De har femtio mil att rida innan de kommer till kungens slott. Rösten visar henne vem som är kungen bland de förnäma herrarna. Karl har nämligen bett en av hovmännen sätta sig på tronen och själv ställt sig nere bland hovfolket.

ANNONS

Jeanne tvekar inte ett ögonblick utan går fram till Karl. Efter att prästerna förhört henne bestämmer sig kungen för att ge Jeanne den hjälp hon begär. Kanske har han hört de spådomar som folk talat om under senare år: En ung flicka ska komma och rädda Frankrike. Kanske har även Jeanne hört spådomarna.

Segern vid Orléans

Engelsmännen var på väg att erövra staden Orléans, som de hade omringat. Kungen gav Jeanne en vit rustning, ett svärd och en liten trupp soldater; bland dem fanns också hennes bröder Jean och Pierre.

När truppen kom till Orléans, ville de franska befälhavarna först inte ha med henne att göra. Men när de såg att hon förde lycka med sig lydde de henne. Trots att hon inte visste något om krig kastade hon sig in i striden och sårades i axeln av en pil. Soldaterna följde henne blint och kämpade som i trance. Hon var den unga flicka som skulle rädda Frankrike! Hon var Jungfrun - så kallade hon sig själv.

 

Jean i Orleans
Bild: SO-rummet.se
Jeanne på höjden av sin korta levnadsbana. På vit häst rider hon in i Orléans efter att ha befriat staden i maj 1429. Hon tas emot av kungen, Karl VII, som välkomnar henne stående på bryggan som fällts ner över vallgraven. Miniatyr från pergament, 1400-talet.

ANNONS

I tre följande slag besegrade Jungfruns trupper engelsmännen. De franska befälhavarna ville fortsätta mot Paris. Men Jeanne krävde att Karl först skulle krönas i den väldiga katedralen i staden Reims.

Hon stod vid hans sida framme vid altaret när biskopen satte kronan på hans huvud.

Nu stod Jeanne på höjden av glans och makt. Det märkliga för människorna omkring henne var inte att hon hörde röster och sa att hon kunde göra märkliga ting. Det fanns många - spåmän, trollkvinnor och heliga män - som gav sådana löften. Det märkliga med Jungfrun var att hon hade hållit vad hon lovat. Hon hade befriat Orléans. Hon hade sett till att Frankrike fått en krönt kung. Hon hade besegrat engelsmännen. Ingen hade segrat över dem så långt tillbaka någon av männen omkring henne kunde minnas.

Fånge hos fienden

Nu hade Jeannes röster tystnat, och hon ville vända tillbaka till Domrémy. Men kungen övertalade henne att försöka erövra Paris från engelsmännen. Hon ledde själv anfallet mot huvudstaden. Som tidigare lät hon soldaterna bara storma rakt fram mot fienden. Men den här gången gick det inte. Många fransmän dödades och Jeanne blev svårt sårad.

Kungen lät adla henne, hennes föräldrar och de två bröderna. Men så tröttnade kungen på kriget och ville sluta fred med engelsmännen. I maj 1430 togs Jeanne till fånga av medhjälpare till engelsmännen. Dessa betalade en stor summa pengar för att få Jungfrun i sina händer. Hon sattes i fängelse och blev illa behandlad.

För de franska soldaterna var hon sänd av Gud. För engelsmännen var hon en häxa, sänd av Satan. Hur skulle en bondflicka kunna leda soldater i strid om det inte var trolldom med i spelet! Men häxa eller inte - det var en värdefull fånge man fått.

Dömd till döden

Alla engelsmän trodde inte att hon var en häxa. Men de ville i alla fall ha bort henne. Om Jeanne dog skulle de franska soldaterna tappa stridslusten och kriget gå bra för engelsmännen igen.

Det gick inte att döda henne utan vidare. Hon var ju populär - en kändis skulle vi säga idag. Dödade man henne skulle hon bli en martyr, en god människa som dött för sin tro. Då skulle hon som död göra de franska soldaterna ännu mer stridslystna än hon gjort som levande.

Det gällde att få människor att tycka illa om Jungfrun genom att visa folk att hon var en ond människa. Därför överlämnade fienderna henne till en domstol som leddes av kyrkans män. I den fanns också många fransmän. Prästerna var nämligen misstänksamma mot Jeanne. En bondflicka skulle inte inbilla sig att Gud talade direkt till henne. Det var endast präster som kunde berätta för människor vad Gud ville.

Så är vi tillbaka i den domstol där den här skildringen började. Den dömde Jeanne till döden som häxa och kättare, dvs en som inte följt kyrkans lära.

Den 30 maj 1431 brändes hon på bål på torget i staden Rouen.

ANNONS

ANNONS

Varför fick Jeanne ingen hjälp?

Varför fick hon ingen hjälp från kungen? Han skulle ha kunnat köpa henne fri med en lösensumma. Eller också kunde Karl ha bett ärkebiskopen i Reims om hjälp. Denne var högre i rang än den biskop som ledde rättegången. Ärkebiskopen kunde ha krävt att få bestämma i domstolen, eller också kunde han krävt att själve påven i Rom skulle fått döma.

Varför svek Karl den som hjälpt honom så mycket? Kanske ansåg han att han inte längre hade någon nytta av Jeanne. Kanske skulle bondflickan som hela Frankrike talade om vara nyttigare för honom som död. Då skulle hon bli en martyr, någon som kungens fiender hade dödat.

 

Staty
Bild: Dimsfikas
Under fladdrande baner och med lansen pekande mot himlen tyglar nationens hjältinna sin förgyllda bronshäst på Place des Pyramides i Paris.

Frikänd efter sin död

På 1450-talet undersökte en ny domstol hur det gått till när Jeanne dömdes. De domare som fortfarande var i livet av dem som dömt henne 1431 kallades in för att vittna. De flesta förklarade att de inte kom ihåg någonting av det som hände då. Bönder från Jeannes hemtrakt och en del av hennes gamla stridskamrater vittnade också.

ANNONS

ANNONS

Den nya domstolen frikände Jeanne. En oskyldig hade bränts på bål.

År 1920, nästan 500 år efter det att hon dött bland lågorna, förklarade den katolska kyrkan att hon var ett helgon. En helig människa som står Gud nära och som andra människor kan rikta sina böner till.

Jeanne d'Arc är den enda människa som den katolska kyrkan både bränt och helgonförklarat.

Varför läsa om Jeanne?

Varför läser du historia? "Det är roligt. Det är spännande." Det är vanliga svar, och det är bra svar. Och nog är berättelsen om Jeanne spännande.

"Jag läser för att lära mig hur det var förr. Lär man sig det så förstår man bättre vad som händer idag." Det är ett annat svar, lika bra.

Jeannes historia visar att ett människoliv inte betyder någonting i kampen om makt och pengar. Hennes fiender vill ha bort henne till varje pris. De mäktiga män som borde ha varit hennes vänner hjälper henne inte. De utnyttjar henne.

Jeannes historia visar också vad en ensam människa kan uträtta. En människa som tror på sin uppgift och är beredd att offra allt för den.

Kan detta hända idag?

Händer sådant också idag? Är människorna sig lika? Ja, det finns fortfarande människor som är beredda att offra livet för det de tror på.

På en punkt är det annorlunda idag. Om en ung flicka idag skulle berätta om röster som talar till henne och befaller henne att göra olika saker, skulle vi bli fundersamma. Har hon alltför livlig fantasi? Eller är hon mentalt sjuk? På Jeannes tid tvivlade man inte på att hon hörde röster. Den viktiga frågan då var: Varifrån kom rösterna? Var det Gud eller Satan som talade till henne?

"Den sköna månaden maj"

I Jeannes svar till domarna får vi en underbart klar bild av naturen runt hennes by. Hon berättar om en skog som man kan "se hemifrån husdörren".

Domarna frågar ut henne om ett träd som kallas "Feernas träd". Antagligen vill de komma fram till att Jeanne sysslat med hedniska seder, en styggelse för alla kristna. Hon berättar då om hur hon och andra flickor i "den sköna månaden maj" band blomsterkransar till byns Mariabild. Ibland fäste de också kransar i trädets grenar.

I närheten av det finns det en källa. Jag har hört sägas att sjuka kommer dit för att dricka eller hämta vatten för att bli friska igen. Det har jag själv sett. Men om de blir friska eller inte, det kan jag inte svara på. Jag har också hört berättas att de sjuka som kan gå brukar vandra omkring vid trädet... Jag kommer inte ihåg om jag dansade kring trädet sedan jag blivit stor och förståndig... jag lekte mer än jag dansade där.

ANNONS

ANNONS

Vad har hon betytt?

På den plats i Rouen där Jeanne brändes står idag en staty av henne. En annan berömd staty står i Paris. Och en i Orléans. Ingen har räknat alla andra statyer som står i franska städer och byar. Och långt utanför Frankrikes gränser - i New York står en av dem.

Vad har hon betytt? Har hon ändrat Frankrikes historia? Knappast. Engelsmännen hade tvingats lämna Frankrike även om hon inte dykt upp vid Orléans. Men hon har betytt mycket som föredöme, som idol. Hon trodde att hon hade en stor uppgift, och för den var hon beredd att offra allt.

LÄS MER: Jeanne d'Arc

LÄS MER: Jeanne d'Arc (artikelserie)

LÄS MER: Hundraårskriget

LÄS MER: Medeltidens tio viktigaste kvinnliga normbrytare

Krig då och nu

Krig idag är strid på distans. Drönare, stridsflyg eller avlägset artilleri skjuter projektiler som soldaten inte kan skydda sig mot. Han eller hon hör inget förrän krevaderna kommer. Är nedslaget nära, är han eller hon död innan hörseln registrerat ljudet. En målsökande robot kan möjligen upptäckas i slutet av dess bana, men soldaten har ingen chans att skydda sig innan döden anländer.

En fältherre i vår tid följer striden på distans från sin bunker, studerar datorer, TV-skärmar och kartor.

För soldaterna i Jeannes 1400-tal var fienden nära - alltid inom synhåll. Var soldaten på sin vakt, gick det ganska lätt att stiga åt sidan när katapulternas stenklot kom singlande genom luften. Även om pilregnet var tätt, kunde en erfaren krigare skydda sig med skölden.

Striden utkämpades man mot man på ett begränsat område. Krigsledarna satt inte skyddade i ett fjärran högkvarter. Vid den enkle soldatens sida kunde en förnäm adelsman dyka upp, smutsig, svettig och trött precis som de män han ledde i striden.

Ledarens moral och föredöme betydde ofantligt mycket.

Det var i dessa strider som Jungfruns banér vajade. Soldater som kom henne nära kunde höra henne ropa.

Som moralisk krigsledare var Jeanne enastående. Hon visste ingenting om krigskonst och förstod sig inte på någon annan taktik än anfall med full kraft - rakt framifrån. Hon var inte soldat, och inte heller en man, utan en flicka som tagit på sig en mans jacka och långbyxor.

Men hon var Jungfrun som visste att Gud talade genom henne. Så länge soldaterna trodde på henne hade hon en kraft som vi har svårt att fatta - vi som är vana att se krigföring på TV eller internet.

 

Joanne krigaren
Bild: Wikimedia Commons
 

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Varför begav sig Jeanne d'Arc iväg för att söka upp en av den franske kungens befälhavare?
     
  2. Vad var det för slags spådom som cirkulerade i Frankrike och som kanske influerade Jeanne d'Arc och även kungen att förlita sig på henne?
     
  3. Var Jeanne d'Arc bra som härförare? Motivera.
     
  4. Varför anklagade domstolen Jeanne d'Arc för häxeri?
     
  5. Jeanne d'Arc frikändes senare, men efter sin död. Varför tror du?
     
  6. Nämn något om Jeanne d'Arcs betydelse i modern tid.

Ta reda på:

  1. Nämn några andra viktiga historiska personer som var verksamma under samma tid som Jeanne och beskriv kortfattat deras inverkan på Europas historia vid den tiden.
     

 

Text: Lars Hildingson, historielärare och läromedelsförfattare

 

Senast uppdaterad: 8 november 2023
Publicerad: 9 februari 2022

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
massaker

Jacquerie - medeltidens största bondeuppror i Frankrike

La Jacquerie var ett stort bondeuppror som ägde rum i norra Frankrike 1358 under hundraårskriget....

SO-rummet bok
M
Sapfo

Sapfo

Sapfo är en av de mest kända lyrikerna från antikens Grekland. Hon är samtidigt den första kända...

M
1600-tals-familj

Kvinnans roll i 1500-talets och 1600-talets Sverige

Under 1500- och 1600-talen var kvinnans roll djupt rotad i samhällets sociala och kulturella normer...

M
Dreyfusaffären

Dreyfusaffären - ett av historiens mest kända justitiemord

År 1894 blev den franska officeren Alfred Dreyfus oskyldigt dömd för högförräderi. Dreyfus, som var...

S
Kvinnohistoria

Kvinnan som huvudperson

Kvinnan har historiskt sett alltid varit dubbelarbetande; hon har både arbetat i produktionen och...

M

Bröllop förr och idag

Det är sköna maj, bröllopsklockorna ljuder och brudparet duckar för risgrynen som regnar på...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Medeltida krig och försvar

Vapen, krigföring, uppror och krig under medeltiden (500-1500).

Hi

Kända personer på medeltiden

Historia om några av medeltidens mest kända personer och deras levnadsöden (500-1500).

Hi

Kvinnohistoria och genushistoria

Kvinnohistoria handlar främst om kvinnors villkor och betydelse i historiska skeenden, med syfte att sätta in kvinnor i...

Hi
Karta

Frankrikes historia

Fördjupa dig i Frankrikes historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Relaterade taggar

Hi
Bågskyttar

Hundraårskriget

Hundraårskriget, det längsta kriget i världshistorien, var ett krig mellan England och Frankrike...

Hi
Jeanne d'Arc

Berömda kvinnor

Vår historia är full av kvinnors och mäns levnadsöden. Men männen har i alla tider givits förtur...

Hi
Jeanne d'Arc

Jeanne d'Arc

Jeanne d'Arc (1412-1431) var en starkt religiös fransk bonddotter som bidrog till att vända den...

Hi
Karl XII

Fältherrar

Genom historien har de stora fältherrarna varit mycket olika sinsemellan. Samma kan sägas om deras...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Att vara kvinna under 1800-talet

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-02-08

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna under 1800-talet i Sverige.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Historiesyn - olika perspektiv på historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-30

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om aktör- kontra strukturperspektiv, om genusperspektiv och om postkoloniala perspektiv på historia.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Kvinnor på medeltiden i Sverige

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-23

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna i medeltidens Sverige.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Franska revolutionens orsaker

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2015-11-04

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om franska revolutionens orsaker. Vad är en revolution? Vilka orsaker låg bakom franska revolutionen? Här berättas bland annat om upplysningens idéer, franska krig och höjda skatter, om ståndssamhället och hur tredje ståndet krävde rättigheter.

+ Lyssna