Medeltidens tio viktigaste kvinnliga normbrytare

Det har funnits otaliga gränsöverskridande medeltida kvinnor, men vilka av dem som vi känner till har haft mest påverkan på historiens gång? I den här artikeln presenteras en topplista över den västeuropeiska medeltidens tio viktigaste - i betydelsen mest inflytelserika - kvinnliga normbrytarna. Att avgöra vem som påverkat historien mest är förstås egentligen omöjligt, men här kommer ett förslag.
M

Jeanne vid striderna utanför Orléans, som Jules Eugène Lenepveu föreställde sig scenen i slutet av 1880-talet. Väggmålning i Panthéon, Paris.

10. Kejsarinnan Matilda (1102-1167)

Matilda var en engelsk prinsessa som giftes bort med den tyske kejsaren, men som blev änka och återvände till England. Hennes far Henrik I var i desperat behov av en arvinge och fick de engelska stormännen att svära att de skulle acceptera henne som tronföljare vid hans död. Tyvärr gav han henne inte den maktbas som hon behövt för att hävda sig i konkurrensen om tronen, så istället kapade hennes kusin Stefan åt sig kronan. Den blodiga kampen mellan Matilda och Stefan, för att inte tala om Stefans drottning, som förvirrande nog också hette Matilda, skulle prägla livet för en generation av engelsmän.

ANNONS

ANNONS

9. Ethelfled, merciernas härskarinna (ca 885-918)

Ännu en engelsk kungadotter, men under hennes tid var landet ännu inte enat. Ethelfled var prinsessa av det sydengelska riket Wessex och giftes bort med kungen av det nordliga grannriket Mercia. Kungen verkar ha varit sjuklig, för Ethelfled tog över allt mer av hans plikter, och när han 911 avled fortsatte hon regera med titeln "merciernas härskarinna". Hon avled endast sju år senare, men hade då slagit tillbaka både walesare och vikingar som brutit in över Mercias gränser.

8. Margareta Valdemarsdotter (1353-1412)

Mer känd som drottning Margareta, en prinsessa av Danmark som giftes bort med den norske kung Håkon. Hon visade tidigt stor talang för politik och fick vid faderns död sin egen son erkänd som tronföljare i Danmark trots att andra arrangemang redan gjorts. Efter att även maken avlidit styrde hon själv både Norge och Danmark i sin sons namn, och det så väl att hon när sonen 1387 dog kunde fortsätta i eget namn. Vid samma tid ingick hon avtal med missnöjda svenska stormän om att ta över även den svenska tronen. Efter en militär seger vid Åsle nära Falköping kunde hon förena Danmark, Norge (inklusive Island) och Sverige (inklusive Finland) i den så kallade Kalmarunionen.

7. Christine de Pizan (1364-ca 1430)

Christine växte upp vid det franska hovet där hennes far var hovastrolog. Han såg till att dottern fick den sorts grundlig utbildning som vid den här tiden var förbehållen män. När hon sedan som änka behövde försörja sig, sina barn, sin mor och ett syskonbarn hade hon därför de intellektuella redskap som behövdes för att bli författare. Hon skrev bra och kunde använda sina barndomskontakter i aristokratin för att få spridning. Med tiden blev hon en av Frankrikes mest kända författare. Den positionen använde hon för att i bok efter bok bekämpa den negativa kvinnobild som frodades i intellektuella cirklar. Vissa har därför kallat henne för den första feministen.

6. Johanna av Flandern (1295-1374)

Johanna var en grevedotter från Flandern som uppmuntrade sin make att 1341 ge sig in i striden om hertigdömet Bretagnes tron. Maken fängslades i det tronföljdskrig som följde, men Johanna drev konflikten vidare och överlevde med sina trupper en belägring av staden Hennebont, under vilken hon i stridens hetta ska ha lett en räd för att bränna fiendens läger. Hennes största påverkan på den europeiska historien kommer dock av att hon ingick en allians med den engelska kronan. Då hennes motståndare samtidigt hade allierat sig med Frankrike ledde det bretonska tronföljdskriget vidare in i det s.k. hundraårskriget mellan England och Frankrike.

ANNONS

ANNONS

5. Kejsarinnan Agnes (1025-1077)

Kejsarinnan, även känd som Agnes av Poitou, tog över ansvaret för det tysk-romerska riket när hennes make kejsaren avled 1056. Tanken var att hon skulle styra i sin son Henriks namn tills pojken blev myndig, men konflikter uppstod med kejsardömets aristokrati och till sist kidnappade ett antal stormän Henrik för att tvinga Agnes att lämna över makten. Vid det laget hade hon under fem år styrt Europas kanske mäktigaste rike, och genom sitt stora kontaktnät fortsatte hon agera för Henrik inför och efter hans myndighetsdag.

4. Fredegund (ca 545-597)

Under 500-talet fanns ett antal frankiska riken i det område som idag kallas Frankrike och i trettio år präglades deras historia av den blodiga kampen mellan två kungagemåler: Brynhild och Fredegund, som båda använde förmögenhet, alliansnätverk, politisk genialitet och lönnmördare för att bekämpa varandra. Fredegund ska ha arbetat sig upp från en position som livegen och styrde mot slutet av sitt liv riket Neustrien. Hon verkar ha avlidit av naturliga orsaker, vilket var något av en bedrift med tanke på tidens politiska klimat och hur många fiender hon skaffat sig.

3. Brynhild (ca 545-613)

Fredegund (se ovan) skulle inte gillat att hennes dödsfiende fick en högre placering än hon, men den visigotiska kungadottern Brynhild från dagens Spanien levde 16 år längre än henne, tillräckligt länge för att prägla det politiska livet i ytterligare en generation. Till sist greps och avrättades hon av Fredegunds son. Hennes ryktbarhet visar sig i att den Brynhild som dyker upp i medeltidens skandinaviska legender troligen kommer av berättelser om den historiska Brynhild som nått upp till Norden i början av 600-talet.

2. Matilda av Toscana (1046-1115)

På andra plats finner vi Matilda av Toscana som 1076 blev en av de få medeltida kvinnliga makthavarna som styrde i sitt egna namn och inte som inhoppare för en frånvarande make eller minderårig son. Anledningen var att resten av hennes släkt avlidit och att det inte fanns någon annan som kunde ta över ansvaret för det mäktiga huset Canossa. Eftersom detta hus var en av påvedömets viktigaste allierade i kampen mot den tysk-romerske kejsaren var påven synnerligen mån om att Matilda inte gick i kloster, som hon först tänkt, utan istället tog över som feodalherre. Hennes höga placering på den här listan kommer av att hon under de följande tjugo åren spelade en avgörande roll i påvens och kejsarens kamp om makten över kyrkan.

ANNONS

ANNONS

1. Jeanne d'Arc (1412-1431)

Kanske inte ett särskilt överraskande val, men den kvinnliga normbrytare som mest påverkat Västeuropas medeltida historia är troligtvis Jeanne d'Arc. Hon var bondflickan som gick till Frankrikes mäktiga med budskapet att hon sänts av Gud för att rädda landet. Jeanne d'Arc spelade en avgörande roll i att bryta belägringen av Orléans och att få tronföljaren Charles krönt till fransk kung. Hon togs slutligen till fånga och avrättades av sina fiender efter en mycket suspekt rättegång. Jeanne d'Arcär sannolikt den främsta anledningen till att Frankrike kunde överleva som stat under 1400-talet.

LÄS MER: Kvinnohistoria och genushistoria

LÄS MER: Kejsarinnan Matilda

LÄS MER: Margareta I av Danmark

LÄS MER: Christine de Pizan - den första feministen

LÄS MER: Matilda av Toscana - härförare i påvens tjänst

LÄS MER: Jeanne d'Arc

LÄS MER: Berömda kvinnor

LÄS MER: Kända personer på medeltiden

LÄS MER: Historia om relationer, kärlek och sex

LÄS MER: Kvinnan som huvudperson

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

 1. Vad är artikelns huvudsakliga syfte?
   
 2. Varför var kejsarinnan Matilda en viktig figur i engelsk historia?
   
 3. Vad är drottning Margareta mest känd för i nordisk historia?
   
 4. Hur skiljde sig Christine de Pizans uppväxt och karriär från många andra kvinnor under sin tid?
   
 5. Hur kom Fredegund och Brynhild att prägla den frankiska historien under senare delen av 500-talet?
   
 6. Varför är Jeanne d'Arc en viktig gestalt i Frankrikes historia?
   
 7. Nämn ett eller flera gemensamma teman som kan identifieras bland dessa kvinnliga normbrytare.
   

 

Text: Stefan Högberg, författare
Författarens webbplats: Historieporten
Stefan Högberg har i många år studerat historiens gränsöverskridande kvinnor. Resultatet har blivit ett antal böcker, podcasten Kvinnliga krigare, föreläsningar runt om i Sverige och uppdykanden i bland annat tidskriften Historiskan och radioprogrammen P3 Historia och Vetenskapsradion Historia.
 

Senast uppdaterad: 26 oktober 2023
Publicerad: 14 januari 2023

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M
Sapfo

Sapfo

Sapfo är en av de mest kända lyrikerna från antikens Grekland. Hon är samtidigt den första kända...

M
1600-tals-familj

Kvinnans roll i 1500-talets och 1600-talets Sverige

Under 1500- och 1600-talen var kvinnans roll djupt rotad i samhällets sociala och kulturella normer...

S
Kvinnohistoria

Kvinnan som huvudperson

Kvinnan har historiskt sett alltid varit dubbelarbetande; hon har både arbetat i produktionen och...

M

Bröllop förr och idag

Det är sköna maj, bröllopsklockorna ljuder och brudparet duckar för risgrynen som regnar på...

M

Vikingatidens kvinnor

Vikingatidens kvinnor betraktades i det närmaste som jämbördiga med männen. Kvinnor kunde vara allt...

M

Arbetet förr med att karda ull och spinna lin

Idag när det är självklart att köpa färdiga tyger och kläder kan det ge en tankeställare att titta...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Kända personer på medeltiden

Historia om några av medeltidens mest kända personer och deras levnadsöden (500-1500).

Hi

Kvinnohistoria och genushistoria

Kvinnohistoria handlar främst om kvinnors villkor och betydelse i historiska skeenden, med syfte att sätta in kvinnor i...

Relaterade taggar

Hi
Jeanne d'Arc

Berömda kvinnor

Vår historia är full av kvinnors och mäns levnadsöden. Men männen har i alla tider givits förtur...

Hi
Drottning

Drottningar

Det har funnits många berömda drottningar genom historien, antingen som ensamma regenter eller som...

Hi
Neutral genussymbol

Genus och genusperspektiv

Ordet genus är hämtat från latinet och betyder "sort" eller "släkte". Begreppet genus används för...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Att vara kvinna under 1800-talet

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-02-08

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna under 1800-talet i Sverige.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Historiesyn - olika perspektiv på historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-30

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om aktör- kontra strukturperspektiv, om genusperspektiv och om postkoloniala perspektiv på historia.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Kvinnor på medeltiden i Sverige

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-23

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna i medeltidens Sverige.

+ Lyssna