Finland under andra världskriget: Vinterkriget

"Finlands sak är vår." Det var årets slagord 1939. Sovjetunionen hade ställt krav på finländskt territorium. Läget var allvarligt. De nordiska statsöverhuvudena samlades tillsammans med utrikesministrarna i Stockholm.
M

Finska soldater på marsch under vinterkriget.

Finland fick stå ensamt i kriget mot Sovjet

Nordens tre kungar och Finlands president visade sig på slottets balkong. Människomassorna väntade i tystnad där nedanför. Stämningen var ödesmättad. I Stockholms-tidningen från den 19 oktober 1939 kan vi läsa om de tysta skarorna: "Men aldrig har väl en tystnad varit mera talande, mera djupt laddad och mättad av outtalade ord, ord som rörde sig i allas sinnen, allas hjärtan". Kungssången och nationalsångerna sjöngs under ledning av Hugo Alfvén.

Förhandlingarna mellan Sovjet och Finland bröt samman. Men den finska opinionen stod enad och fast som aldrig förr bakom sin regering. Så kom de sovjetiska anfallen.

ANNONS

ANNONS

Det svenska folket kände intensivt för Finlands sak. Men den svenska regeringen hade gjort klart att ett aktivt ingripande på Finlands sida inte kunde komma ifråga. Däremot kunde Finland räkna med materiell och humanitär hjälp från Sverige.

Finland skulle stå ensamt i kriget mot Sovjet. Finland kallade in reservisterna, gränstrakterna utrymdes, skyddsrum grävdes. Rapporter strömmade in om ryska trupprörelser. Ändå kom det ryska anfallet som en överraskning. Helsingfors bombades. Sovjet upprättade en finsk marionettregering. Detta kunde tolkas som att ryssarna avsåg att helt erövra Finland.

De finska soldaterna bjöd på hårt motstånd

Men till allmän överraskning slog finländarna tillbaka de första ryska anfallsvågorna. Finska soldater, bl.a. utrustade med Molotovcocktails - flaskor fyllda med bensin, slog tillbaka de ryska tanksen. Stridsvagnarna tog eld och det ryska pansarets framryckning stoppades på så sätt. Små finska skidförband genomförde oupphörligt överraskande attacker. De ryska divisionerna skars av och förintades en efter en.

Finska soldater som bemannar en lätt kulspruta upplagd på ett par skidor, 1940.

Davids kamp mot Goliat

Pressen i hela världen var full av beundran över finnarnas insatser. Finland hade visat att en liten nation kunde hävda sig mot en stormakt. Kanske medförde motståndet att Finlands självständighet bevarades. I alla fall övergav Sovjetledningen sitt stöd åt den marionettregering den upprättat. Men Finland tvingades ändå avträda östra Karelen till Sovjetunionen. Karelarna där måste lämna sina hem och bosätta sig i övriga delar av Finland.

Stöd från Sverige

Kriget - det s. k. vinterkriget - där finnarna alltså lämnades ensamma att slåss mot Stalins Sovjet, ansågs också vara en kamp för Sverige. Finlandshjälpen utvecklade sig i Sverige till en folkrörelse. Pengar och kläder samlades in. Finska barn togs emot i svenska hem. Svenska frivilliga strömmade i tusental till fronten.

ANNONS

ANNONS

LÄS MER: Finska vinterkriget

LÄS MER: Finska vinterkriget

LÄS MER: Fortsättningskriget

LÄS MER: Finska krigsbarn

LÄS MER: Sverige och andra världskriget, del 1: Finland, Danmark och Norge invaderas

LÄS MER: Andra världskriget (artikelserie)
 

Text: Jan-Gunnar Rosenblad och Gundel Söderholm, författare

Senast uppdaterad: 1 september 2019
Publicerad: 1 oktober 2014

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

ANNONS

Liknande artiklar

M

Jämförelse mellan coronakrisen och restriktioner under andra världskriget

”Det är regler, inte rekommendationer”. Så löd förbundskansler Angela Merkels bistra uppmaning till...

S

Den kristna oppositionen i Nazityskland och fredsmötet i Sigtuna 1942

Det neutrala Sverige spelade en viss roll i de försök som gjordes för att stoppa andra världskriget...

S

Claus von Stauffenberg och attentatet mot Hitler

Ett knappt år före Tredje rikets fall försökte tyska oppositionella officerare mörda Hitler. Deras...

M

Vita bussarna

Under andra världskrigets sista månader räddades mirakulöst nog cirka 15 000 fångar från...

ANNONS

Ämneskategorier

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Finlands historia

Fördjupa dig i Finlands historia. Här finns material som behandlar landets historia i små och stora drag.

Relaterade taggar

Finska vinterkriget

I oktober 1939 krävde Sovjetunionen delar av Karelska näset av Finland. Dessutom ville man bygga en...