Conquistadorerna - de spanska erövrarna

I början av 1500-talet kunde en ung spanjor som inte fötts in i adeln bara nå de högsta klasserna i samhället på två sätt. Ett var att gifta in sig i adeln. Det andra var att vinna land och rikedomar åt den spanske kungen. Många unga män beslöt att pröva sin lycka på andra sidan Atlanten. I Amerika döpte erövrarna platser och orter efter dem där hemma. Exempelvis bär Medellin, Guadeloupe och Albuquerque samma namn som orter i Extremadura (en region i västra Spanien). Ingen del av Spanien har sett så många conquistadorer (spanska för erövrare) födas som Extremadura. Härifrån kom Cortés, hans kusin Pizarro, Balboa, de Soto och Orellana. Dessa har alla skrivit in sig i conquistadorernas historia. Men de allra flesta av de tusentals som sökte guld och ära i Amerika misslyckades.
M

De spanska erövrarna som kom till Amerika under 1500-talet kallas conquistadorer. Ordet conquistador är ett spanskt ord för erövrare. Del från en målning gjord av Juan Lepiani, 1902.

Balboa når Stilla havet

Vasco Nunez de Balboa (1475-1517) seglade till Västindien år 1500 och slog sig ner på ön Hispaniola. Efter att ha dragit på sig stora skulder smög han sig ombord på ett skepp till Panama. Där lyckades han bli vald till ledare för en koloni. I jakt på guld ledde han en expedition söderut och blev den förste europé som såg de colombianska Anderna.

1513 gav Balboa sig av igen efter att ha hört rykten om ett stort hav. Hans män korsade Panama och blev de första européer som såg Stilla havet från dess östra kust. Iklädd full rustning vadade Balboa ut i oceanen och tog den i anspråk för sin kungs räkning.

ANNONS

ANNONS

Kungen blev så nöjd att Balboa fick en guvernörstitel. Men kungen satte en annan man över Balboa och de råkade snart i konflikt. Balboas överordnade överöste honom med anklagelser och lät halshugga upptäckaren år 1519, ett av många offer för rivalitet mellan conquistadorer.

Conquistadorer i Nordamerika

Från Mexiko och Panama gick spanska expeditioner mot norr och söder i jakt på mera guld. Álvar Núñez Cabeza de Vaca (1490-1559) landsteg i Florida 1528. Han korsade Mississippifloden och övervintrade på en ö utanför Texas. De Vaca lämnade de flesta av sina män och återvände till fastlandet. I fem år levde han med olika urfolk och nådde till sist dagens Kalifornien. När de Vaca 1537 återvände till Spanien, hade han korsat kontinenten. 

Hernando de Soto (ca 1496-1542) landsteg i Florida 1539. Något guld hittade han inte, men hans expedition tågade genom det som idag är delstaterna Georgia, Alabama, Mississippi och Arkansas i USA. De Soto själv dog nära Mississippifloden. Efter många strapatser kunde hans män bygga båtar och färdas nedför Mississippi till Mexikanska bukten. Detta var den första större europeiska expeditionen i Nordamerika.

Inte heller Francisco Vasquez de Coronado (ca 1510-1554) hittade guld. Han sökte på 1540-talet efter Cibolas sju städer, som sades vara byggda av guld. Men han hittade dem inte, och det har ingen annan gjort heller. Coronado nådde Grand Canyon i Arizona och mötte urinvånare som bodde i tält. Från spanjorerna lärde sig urinvånarna att hästen, som inte fanns i Amerika då, kunde tämjas. Först då uppstod de beridna stammar som gett material till oräkneliga böcker och filmer om urinvånare och vita.

Trots att spanjorerna genomkorsade stora delar av södra Nordamerika ansågs expeditionerna vara misslyckade. Där fanns ju inget guld. Juan Ponce de Léon (ca 1460 -1521) misslyckades till och med att hitta Ungdomens källa i Florida. Dess vatten sades ge evig ungdom.

Francisco Pizarro

Francisco Pizarro (1478-1541) hade deltagit i Balboas expedition. 1531 gav han sig av söderut mot Peru med ett kungligt kontrakt i fickan. Det gav honom rätt att erövra landet som styrdes av inkafolket.

Pizarros erövring kan mäta sig med Cortés erövring av Mexiko. Pizarro lät meddela att han kom för att knyta kontakter mellan sin egen kung och inkahärskaren Atahualpa. Pizarro tillläts passera de bergspass som ledde till Inkariket. Tillsammans med bara något hundratal spanjorer kunde de blicka ner över en praktfull syn - tiotusentals inkas samlade till möte.

Pizarros enda hopp var att tillfångata kungen, och genom en djärv list lyckades det. De järnklädda spanjorerna högg sig fram till Atahualpa utan att förlora en enda man och tog kungen till fånga.

Pizarro lovade att släppa Atahualpa om denne fyllde ett rum med guld som lösensumma. Lösensumman betalades men Pizarro hade ingen tanke på att släppa kungen. Efter en skenrättegång mördades inkahärskaren.

I slutet av 1533 var inkarikets huvudstad Cuzco i spanjorernas händer. En ny ström av guld och silver sändes hem till Europa.

ANNONS

ANNONS

Gonzalo Pizarro och Francisco de Orellana

Under de år som följde sände Pizarro ut flera expeditioner. 1540 ledde hans halvbror Gonzalo Pizarro (1510-1548) en stor expedition från Quito i Ecuador. Med 4 000 urinvånare och 300 spanjorer gav han sig av över Anderna. Tusen hundar tränade i strid följde också med för att användas mot fientliga urinvånare. Hundratals män dog av kyla och hunger på de snöklädda sluttningarna. Sedan kom de in i tropisk urskog där de fick hugga sig fram steg för steg medan regnet vräkte ner. Rustningarna rostade, maten förstördes, och kläderna möglade sönder på deras kroppar.

Till slut nådde de överlevande floden Napo. Nu var de så desperata att de måste slakta sina hästar och hundar för att få mat. Genom att använda sömmen från hästskorna till spikar kunde de bygga en båt.

Francisco de Orellana (1511-1546) fick order att segla nedför floden för att finna mat. Strömmen bar honom snabbt framåt och efter tre dagar förenade sig Napo med en ännu större flod. Men någon mat hade Orellana inte funnit och han beslöt att fortsätta. Om det berodde på att det var för svårt att färdas uppströms eller om han ville utforska nästa flod vet ingen.

Amazonfloden

Orellana hade kommit ut på Amazonfloden. I nästan 500 mil följde han floden, ofta under strid med ursprungsbefolkningen. Spanjorerna mötte också fredliga urinvånare, som berättade om guldstäder längre fram. Men Orellana fann aldrig några större mängder guld.

Spanjorerna såg däremot scener som ingen vit man hade sett förut. Bland den täta, gröna växtligheten skymtade orkidéer, långstjärtade papegojor och blå fjärilar.

Resan var fylld av strapatser. Det fanns jaguarer, alligatorer och pirayafiskar som förvandlade den som föll överbord till ett skelett på några minuter. En gång tvingades männen koka sina skor och bälten för att få något att äta.

Mot slutet av resan ska spanjorerna ha mött kvinnliga krigare. De kallade dem amazoner efter en gammal grekisk legend, och efter dem fick Amazonfloden sitt namn.

Till sist nådde Orellana med 45 man havet och kunde återvända till Spanien, 17 månader efter det att han skilts från Gonzalo Pizarro. Orellana fick kungens tillstånd att återvända och kolonisera det område han funnit. Men denna gång vann floden. Orellana dog strax efter det att han nått dess mynning.

ANNONS

ANNONS

Umbärande till döds

Gonzalo Pizarro insåg efter hand att Orellana inte skulle återvända. Sällskapet fortsatte motvilligt genom djungeln. Det tog dem två månader att till fots nå den plats där Napofloden rinner ut i Amazonfloden. Samma sträcka hade tagit Orellana tre dagar att segla. När de kom fram, insåg Pizarro den hemska sanningen. De skulle bli tvungna att marschera tillbaka till Quito samma väg de kommit. Återfärden blev tung; en efter en sjönk hans män utmattade ihop i djungeln för att bli föda åt jaguarer och andra rovdjur. 1542 kunde Pizarro till sist återvända till Quito. 80 spanjorer; en av tre, hade överlevt. Bland urinvånarna var förlusterna ännu större.

Ett år tidigare hade inkarikets erövrare Francisco Pizarro dödats i sitt palats. Han hade låtit avrätta rivalen Almagro som gjort uppror mot honom. Almagros anhängare var ute efter hämnd. I juli 1541 stormade ett tjugotal man in i Pizarros sovrum och högg ner honom.

Inka
År 1908 påträffades ett peruanskt manuskript, bestående av 1179 sidor text och teckningar av en urinvånare, som var son till en inkaprinsessa. Manuskriptet är från slutet av 1500-talet och början av 1600-talet och blev en värdefull källa till studiet av peruansk kultur. I text och bild skildras inkahärskare och deras inbördesstrider, kläder och vapen, dagligt liv och religion, utbildning och straffmetoder. Utförligt beskrivs spanjorernas grymma välde. Första bilden till vänster visar hur spanjorerna tvingade urinvånarna att tillverka konstföremål som fördes över till Spanien. Kyrkans män drev på arbetet med knölpåkar. Den andra bilden visar när spanjorerna avrättar inkahövdingen Atahualpa. De övriga bilderna visar andra exempel på brutalitet och förtryck.

LÄS MER: Conquistadorer

LÄS MER: Cortés erövrar aztekernas rike

LÄS MER: Cortés och erövringen av Mexiko

LÄS MER: Pizarro och erövringen av inkariket

LÄS MER: Ett ögonblick i historien - om Aztekrikets undergång

LÄS MER: Folkmord och smittsamma sjukdomar - européernas ankomst till Amerika

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Hur kunde en ung spanjor som inte var adlig nå högre samhällsklasser på 1500-talet?
     
  2. Vad blev Vasco Nunez de Balboa mest känd för?
     
  3. Vad kan du berätta om Álvar Núñez Cabeza de Vaca och hans resor i Nordamerika?
     
  4. Varför var Francisco Pizarros erövring av Inkariket så märklig och vilka var konsekvenserna för inkahärskaren Atahualpa?
     
  5. Beskriv de svårigheter som Gonzalo Pizarro och Francisco de Orellana mötte under deras expedition i Anderna och Amazonfloden.
     
  6. Beskriv kortfattat varför de flesta spanska expeditioner i Nordamerika ansågs vara misslyckade.
     

 

Text: Kaj Hildingson, journalist och läromedelsförfattare

 

Senast uppdaterad: 28 oktober 2023
Publicerad: 20 april 2021

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
Staden Kilwa

Afrikas glömda handel

En vanlig uppfattning är att det inte fanns några handelsvägar i Afrika före européernas...

L
Copernicus världsbild

En ny världsbild - den heliocentriska

Alla har väl funderat över hur universum egentligen är uppbyggt. Tar det slut någonstans? Vad...

SO-rummet bok
L
Choklad

Chokladens historia

En aztekisk saga berättar att en helig man hämtade kakaobönor från paradiset och sådde dem i sin...

SO-rummet bok
L
Majs

Majsens historia

De första spåren av majsodling har forskarna funnit i Mexiko, och där har de också hittat 60 000-...

SO-rummet bok
L
Tomater

Tomatens historia

Tomatens hemland är troligen Peru eller Mexiko. Kort efter Columbus ankomst till Amerika togs...

SO-rummet bok
L
Potatis

Potatisens historia

Potatisens hemland är bergstrakterna i Peru. Inkafolket åt potatis tillsammans med tomater,...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Renässans, upptäcktsresor och en ny världsbild

Renässansen och de stora upptäcktsresorna som förändrade världen och gav upphov till en ny tidsepok.

Hi

Aztekernas historia

Aztekerna var ett urfolk i Centralamerika som på 1300-talet skapade ett rike i det mexikanska höglandet. Aztekernas...

Hi

Inkafolkets historia

Inkariket uppkom på 1200-talet i västra Sydamerika. Inkafolket var duktiga organisatörer och lyckades hålla ihop sitt...

Hi

Mayafolkets historia

Mayakulturen i Centralamerika var den mest avancerade och långlivade av de amerikanska ursprungskulturerna. Mayafolket...

Hi

Nordamerikas urbefolkning

Nordamerikas urbefolkning har levt i de områden som idag utgör USA och Kanada i tusentals år. Urfolken har med tiden...

Hi
Karta

Spaniens historia

Här hittar du material som behandlar Spaniens historia i små och stora perspektiv. Få en helhetsbild eller fördjupa dig...

Relaterade taggar

Hi
Conquistadorer

Conquistadorer

De spanska erövrarna som kom till Amerika under 1500-talet kallas conquistadorer. Ordet...

Hi
Kolonialism

Kolonisation och kolonialism

Kolonisation är när en stat tar ett område utanför sitt eget land i besittning. Kolonialism är...

Hi
Fartyg

Upptäckare och upptäcktsresor

En upptäcktsresa är en resa med syfte att upptäcka, kartlägga eller göra anspråk på (göra till sina...

Hi
Amerikanska urfolk

Amerikas urbefolkning

Amerikas urbefolkning är ett samlingsnamn för Nord- och Sydamerikas urbefolkning.De första...