Alfred Nobel - en mångsidig man

Alfred Nobel (1833-1896) är känd över hela världen som uppfinnaren av dynamiten och skaparen av Nobelpriset. Men han var även en affärsman som i en rad länder byggde upp företag kring sina uppfinningar. Han levde större delen av sitt liv utomlands och var ofta på resande fot. Alfred Nobel var en världsmedborgare som behärskade fem språk.
L

Uppväxten i Stockholm och S:t Petersburg

Alfred Nobel föddes i Stockholm den 21 oktober 1833. Hans far, Immanuel, var uppfinnare och det var i faderns fotspår som Alfred skulle gå, även om han drömde om att bli författare när han växte upp.

När han var nio år flyttade Alfred med sin mor och sina bröder till S:t Petersburg, där fadern sedan ett par år tillbaka arbetade med att tillverka undervattensminor åt den ryska försvarsmakten.

ANNONS

Faderns verksamhet gick bra och sönerna kunde få privatundervisning i hemmet. En särskilt minnesvärd händelse var när Alfreds kemilärare gjorde ett experiment med nitroglycerin, ett nytt sprängämne. ”Jag var väldigt ung då, men blev mycket intresserad”, skrev Alfred, när han senare i livet tänkte tillbaka på händelsen.

Vid 17 års ålder gjorde Alfred en längre studieresa i Europa och Amerika och fördjupade sina kunskaper i kemi och teknik ännu mer.

De goda åren i S:t Petersburg var dock snart över. Efterfrågan på Immanuels minor minskade efter Rysslands bakslag i Krimkriget, och Alfreds föräldrar återvände till Stockholm. Ett par år senare flyttade även Alfred hem till Sverige.
 

Nitroglycerin

Nitroglycerinet upptäcktes av italienaren Ascanio Sobrero 1847. Tidigare hade svartkrut varit det dominerande sprängmedlet.

Nitroglycerin är en flytande vätska som är svår att hantera. Den kan explodera om den utsätts för stötar eller om den blir för varm.
 

Jakten på ett säkert sprängämne

Tillsammans med fadern började Alfred på allvar att experimentera med nitroglycerin. Målet var att skapa ett sprängmedel som både var effektivt och säkert att hantera. I och med industrialiseringen som tagit fart i Europa var detta något som efterfrågades i gruvorna och för järnvägsbyggandet.

Alfred Nobel var mycket begåvad, hade stor arbetsförmåga och fast tro på mänsklighetens utveckling genom fredlig kamp med naturens krafter. Hans uppfinningar banade ny väg på flera områden. Hans testamente har gjort Sverige berömt i hela världen. Alfred Nobel, avmålad av Emil Österman.

Den första utmaningen var att komma på ett sätt att få nitroglycerinet att explodera under kontrollerade former. Genombrottet kom när Alfred uppfann tändhatten. Genom att ansluta en stubintråd till en tändhatt som sedan sänktes ner i nitroglycerinet löste han det problemet. Men sprängoljan, som Alfred kallade nitroglycerinet när han började sälja det, var fortfarande farlig att tillverka och hantera. 1864 omkom bland andra Alfreds yngste bror, Emil, i en explosion.

Trots bakslagen arbetade Alfred vidare. Han provade att blanda olika ämnen i nitroglycerinet för att skapa ett nytt sprängmedel, och hittade till slut den rätta kombinationen. När han blandade i en slags sand som heter kiselgur i nitroglycerinet fick han en degliknande massa som var mindre riskabel att hantera. Han kallade sin uppfinning för dynamit och den blev snabbt en stor framgång.

ANNONS

DynamitFöretag över hela världen

Alfred Nobel fortsatte att utveckla nya sprängmedel. Samtidigt ägnade han mycket tid åt att bygga upp en stor industri kring sina uppfinningar. Mot slutet av Alfred Nobels liv fanns ett hundratal fabriker med direkt eller indirekt koppling till de bolag han grundat. Att sköta om företag krävde mycket resande och brevskrivande. I sina brev ger Alfred en dyster bild av sitt kringresande liv, och han längtade ofta tillbaka till arbetet i sitt laboratorium.

Alfred Nobels andra uppfinningar

Vid sidan av utvecklandet av sprängämnen hade Alfred många idéer inom flera andra områden som han arbetade med, framför allt under den sista tiden av sitt liv. Han utvecklade konstsilke, byggde världens första aluminiumbåt och var med och tog fram den så kallade Svea-velocipeden, den första cykeln med flera växlar.

Den sista viljan

San Remo i Italien blev Alfred Nobels sista hem. Här slog han sig ner i slutet av sitt liv och det var här han dog den 10 december 1896.

Hans uppfinningar hade gjorde honom oerhört förmögen. Men vad skulle han göra med sina pengar? Han hade många släktingar men ingen fru och inga barn. Kanske fick Alfred Nobel sin allra bästa idé i slutet av sitt liv – att skapa ett pris för att belöna kreativa personer som bidragit till ”mänsklighetens största nytta.” Nobelpriset blev Alfred Nobels sista bidrag till eftervärlden.

LÄS MER: Alfred Nobel

LÄS MER: Nobels historia i S:t Petersburg och Ryssland

LÄS MER: Vetenskapspersoner och vetenskapshistoria

LÄS MER: Kemins historia

PODCAST: Nobelprisets historia

ANNONS

Visste du att:

  • År 1888 kunde Alfred Nobel läsa sin egen dödsannons. Där kunde han läsa att han var ”dödens köpman”. I själva verket var det Alfreds bror Ludvig som hade dött, men flera tidningar förväxlade de båda bröderna och satte istället in sina färdigskrivna nekrologer över Alfred Nobel.
     
  • Alfred Nobel hade 335 inregistrerade patent. Han sysslade inte bara med dynamit, utan försökte även producera konstfibrer och raketkameror för flygfotografering. Han försökte tillverka konstgjort silke och läder, försök som misslyckades.
     
  • Alfred Nobel var aldrig gift, men han hade en romans med en tjugoårig österrikiska på 1870-talet. Han avled ensam med sin betjänt i sin villa i San Remo 1896.
     
  • När Alfred Nobel dog 1896 ägde han 90 fabriker. Hans personliga förmögenhet uppskattades till drygt 30 miljoner kronor, vilket var en enorm förmögenhet mätt i dåtidens penningvärde. Eftersom han var emot arvsrätten, testamenterade han allt till en stiftelse som varje år skulle belöna dem som hade gjort mänskligheten den största nyttan. Hans familj blev mycket upprörd. Vissa tidningar var emot det, även kung Oscar II var kritisk till att prisen inte enbart delades ut till svenskar. Men man måste verkställa testamentet och de första Nobelprisen delades ut den 10 december 1901. Deras värde motsvarade då 100 årslöner för en vanlig arbetare.
     
  • Nobelprisen utgörs av den årliga räntan på Alfred Nobels donation, som var praktiskt taget hela hans förmögenhet. Nobelstiftelsens tillgångar är numera omkring 3,5 miljarder kronor.
     
  • Nobelprisen delas varje år ut på Alfred Nobels dödsdag den 10 december. Varje pristagare får en guldmedalj som väger 240 gram. Nobelmedaljerna har sett likadana ut sedan 1902. På medaljens framsida finns en bild av Alfred Nobel. På baksidan finns pristagarens namn samt året. Prissumman för varje helt pris har ökat från 150 782 kronor år 1901 till omkring 10 miljoner år 2005. Summan ska motsvara ca 22 årslöner för en professor.
     
  • Pristagarna i fysik och kemi väljs av Kungliga vetenskapsakademien. Karolinska institutet väljer ut pristagarna i fysiologi eller medicin och Svenska Akademien utser vem som får Nobelpriset i litteratur. Vilka som ska få fredspriset bestäms av en kommitté i Oslo, vald av Stortinget. Sedan 1969 finns även Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.
     
  • Nobel bestämde i sitt testamente att fredspriset skulle delas ut i Norge. När han avled, var Sverige och Norge fortfarande i union.
     

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Vad är Alfred Nobel mest känd för?
     
  2. Var bodde Alfred Nobel större delen av sitt liv?
     
  3. Vilka andra uppfinningar, förutom dynamit, arbetade Alfred Nobel med?
     
  4. Hur löste Alfred Nobel problemet med nitroglycerinets farlighet?
     
  5. Vad användes Alfred Nobels uppfinningar till?
     
  6. Vad beslutade Alfred Nobel att göra med sin förmögenhet?

Diskutera:

  1. Anser du att Alfred Nobels uppfinningar har haft en positiv eller negativ inverkan på världen? Förklara varför.

Fundera på:

  1. Om du var i Alfred Nobels skor, vad skulle du ha gjort med din förmögenhet?

Ta reda på:

  1. Hur många Nobelpriser delas ut idag och inom vilka områden?
     
  2. Nämn några andra viktiga historiska personer som var verksamma under samma tid som Nobel och beskriv kortfattat deras inverkan på Europas eller övriga världens historia vid den tiden.
     
     


Text: Carl Johan Markstedt, ansvarig för skolverksamheten på Nobelmuseet

Visste du att... är skrivet av Carsten Ryytty, historielärare och författare, känd för att göra historia roligt. Fler spännande historiska fakta hittar du i hans bok Historiens underbara värld.

Senast uppdaterad: 3 juni 2024
Publicerad: 4 december 2014

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M
Kipling

Rudyard Kipling och Djungelboken

Rudyard Kipling föddes 1865 i Indien och skickades som sexåring till England för att gå i skola....

M
Matbespisning för fattiga barn.

Fattigbarn, fosterhem och barnarbete förr

I det förindustriella samhället hade människor över huvud en positiv syn på barnarbete. Det ansågs...

SO-rummet bok
S
Pridetåg

De osynliga träder fram

Via folkrörelserna och Sveriges demokratisering steg många grupper fram ur historiens dunkel:...

SO-rummet bok
S
Demonstrationståg

Folkrörelsernas framväxt

Folkrörelserna växte fram i en tid av stora förändringar. Ståndssamhället var på väg att lösas upp...

M
Forntida glasblåsare

Glasets historia

Vilka material av alla som människan framställer och bearbetar har betytt mest för oss? Utan tvekan...

M
Nu är det jul igen

Advent, lucia och julfirandet förr

Advent, lucia och jul har i Sverige genomgått många förändringar över tid. Adventsljus, som nu är...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi
Unionsflaggan

Sverige under 1800-talet

1800-talet var århundradet då Sverige var i union med Norge (1814-1905) och då Sverige industrialiserades.

Hi

Vetenskap, teknik och kommunikationer 1776-1914

Under det långa 1800-talet industrialiserades samhället. Vetenskap, teknik och kommunikationer genomgick en kraftig...

Hi

Kända personer 1776-1914

Historia om några av det långa 1800-talets mest kända personer och deras levnadsöden.

Relaterade taggar

Hi
Bild saknas

Uppfinningar

Människan har uppfunnit nya grejer i alla tider. Vissa historiker anser t.o.m. att det framförallt...

Hi
vetenskapspersoner

Vetenskapspersoner och vetenskapshistoria

Se dig omkring ett ögonblick! Allt du ser omkring dig är resultatet av uppfinningar och...

Hi
Alfred Nobel

Alfred Nobel

Alfred Nobel (1833-1896) var kemist och uppfinnare. Hans mest kända uppfinning är dynamiten, som...

Hi
Glödlampa

Entreprenörskap

Ordet entreprenörskap har sitt ursprung i franskans entreprendre, som betyder att börja något eller...

Hi
fabriker

Sveriges industrialisering

Sveriges industrialisering påbörjades ganska sent, cirka hundra år efter Storbritannien. Men när...

Hi
Industrialism

Industriella revolutionens ekonomiska och miljörelaterade följder

Den industriella revolutionen har skapat det samhälle vi lever i idag. Ett samhälle med...

Hi
Forntida stridsvagn

Teknikhistoria

Mycket av människans tidiga teknik har gått ut på att göra det lättare att flytta föremål. Det kan...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Skiftesreformerna i Sverige

av: Mattias Axelsson
2021-09-23

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om skiftesreformerna i Sverige under slutet av 1700- och början av 1800-talet, särskilt laga skifte.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Orsaker till den industriella revolutionen

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-03-15

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om den industriella revolutionens orsaker. Vad var den industriella revolutionen och vilka orsaker låg bakom?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Nobelprisets historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-12-07

I Nobelveckan pratar Mattias, Julia och Kristoffer om Nobelprisets historia. Lyssna gärna som uppladdning inför Nobeldagen 10 december.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Utvandringen till USA

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2015-11-11

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om utvandringen till USA. Vi går igenom varför drygt 1 miljon svenskar utvandrade och vilka push- (nödår, arbetslöshet, religiöst förtryck) och pullfaktorer (propaganda, möjligheter att odla och religionsfrihet i USA) som fanns. Vilka det var som utvandrade och varför hamnade nästan alla svenskar på samma ställe?

+ Lyssna